Omslag
Omslag
Omslag
Omslag

Terminsstart i barnbokshyllan

Nu när skolorna har börjat tipsar Eva Emmelin om böcker för högläsning, för barn som just börjat läsa, för barn som vill börja rida och för barn som snart kommer tappa sin första tand.

Bokhandlarna fokuserar på pennskrin och kalendrar i sin marknadsföring inför skolstarten. Märkligt egentligen då just pennor väl knappast är en bristvara i svenska skolor. Biblioteken däremot, brukar det vara lite si och så med på såväl grundskolor som förskolor.
Därför är det extra viktigt att väcka läslusten hemma. Mysiga högläsningsstunder, en välfylld hylla (böckerna behöver inte köpas, låneböcker fyller lika bra och dessutom kan de bytas ut ofta) och många läsande förebilder ger motivation att läsa. Dessutom finns det inget bättre sätt att förbereda sig inför en pirrig förskole- eller skolstart än att läsa om andra i samma situation.

Boken Jojje 5 år, den första i en serie om Förskolan Havet av Ellen Karlsson och Monika Forsberg (Natur & kultur) är något så ovanligt som en bilderbok med mycket text. Det är ett ovant format, jag tänker på när mina barn var yngre och vi hade som regel att läsa tre bilderböcker per kväll.
Det hade blivit en lång läggning med Jojje. Men ju mer jag läser desto mer gillar jag att barn i 4-6-årsåldern kan få det bästa av två världar. Både bilder och en saga att leva sig in i och följa över några dagar. Eftersom berättelsen i sig själv är uppdelad i veckodagar blir det dessutom enkelt att pausa läsningen och följa Jojje från början av pappaveckan till dess slut.
Dramatiken är precis på rätt nivå, vardagsnära men ändå spännande.

Världen utanför av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta (Natur & Kultur) utspelar sig också på förskolan, men framför allt på dess gård. Känslan och perspektivet är de mycket små barnens och berättelsen rör sig kring det okända, så kittlande och läskigt.
För vad finns utanför förskolegårdens fyra hörn, och hur långt får man gå?

Majken, sju år, har tillgång till den ultimata friheten. Hon får gå hem från skolan på egen hand. I Majken Majken av Lisa Hyder och Louise Winblad (Opal) är det inte bara terminsstat utan en ny skola, där Majken inte känner någon.
Hon, pappa och lillebror har flyttat till ett nytt hus och Majken som inte är van vid att bo i lägenhet blir nyfiken på grannarna. Särskilt på en granne som gömmer sig i garderoben och äter tårta från sitt ansikte! Författare och illustratör målar en levande och mångbottnad sjuåring, och lyckas få in både humor och allvar i sin fina bok som passar bra för just högläsning tillsammans med 6-7-åringar.

Terminsstart för hästtokiga: Om den älskade hästen Sigge kommer nu matig ”faction” – Börja rida med Sigge av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist (Bonnier Carlsen) blandar fiktion, historien om Saga som börjar ridskola, med massor av fakta för nybörjarryttaren.
Av samma författare kommer också en lättläst bok i serien om Tiger Anderssons djurskola. Cirkusponnyn är illustrerad av Karin Åström Bengtsson och är lagom för den som lärt sig läsa små bokstäver men behöver något enkelt.

Terminsstart för tandféer: Tänder (Natur & Kultur) är Bengt-Erik Engholm och Jojo Falks senaste faktabok om kroppen. Den kommer efter böcker som Löss och Snor och känns igen på det personliga tilltalet och mixen av historik och ren anatomi.
Spännande för alla tandvickare som längtar efter första gluggen.