INRIKES

Bilbränderna en hämnd mot polisen

Artikel INRIKES Bara timmen innan bllbränderna i Göteborg i måndags kväll fick tidningen Expressen en video om att något skulle hända.

"Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur" ska en person ha sagt i en video som tidningen Expressen fick bara en dryg timme innan bilbränderna började i olika delar av Göteborg. Personen som pratade i videon skyller det hela på polisen, politikerna och samhället.

Videon som Expressen fick ha haft tre delar där det handlade om att polisen är brutal och trakasserar människor utan grund, att socialtjänsten rycker bort barn från deras familjer och att det är orättvist att övervakningskameror sätts upp i fattiga områden men inte i rika.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Träna med Skånskan, dag 3

Skåne
Träning Varje dag hela veckan klockan 11.45 med start i måndags sänder vi ett 15 minuter långt pass för alla som vill skaffa sig lite mer aktiva lunchvanor. Programmet är framtaget av träningsprofilen Jonathan Kronstrand. Det riktar sig till alla, oavsett nivå och nu kan du som läser Skånska Dagbladet vara med.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

H&M förlänger inte tusentals permitteringar

H&M förlänger inte 2 500 permitteringar på huvudkontoret i sommar. Arkivbild.
H&M förlänger inte 2 500 permitteringar på huvudkontoret i sommar. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

H&M kommer inte att förlänga permitteringarna för cirka 2 500 anställda på klädkedjans huvudkontor, rapporterar Dagens industri med hänvisning till koncernens kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel.

Enligt ett meddelande från Stenvinkel till tidningen gäller det perioden juli–oktober, för vilken kedjan inte kommer att förlänga perioden för korttidsarbete för personalen på huvudkontoret.

H&M meddelade i tisdags att kedjan sedan förra veckan återöppnat 500 butiker som tidigare varit stängda på grund av coronapandemin. I nuläget har därmed H&M 1 500 av totalt 5 000 butiker runt om i världen stängda.

Som mest har 4 000 H&M-butiker varit stängda till följd av pandemin.

Rättad: I en tidigare version förekom en missvisande formulering om hur permitteringarna upphör.

Inrikes

Låg smittspridning – Skåne utökar provtagning

Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff med Region Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen.
Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff med Region Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Det finns en samhällsspridning i Skåne – men smittspridningen är låg, uppger Region Skåne som nu utökar sin provtagning.
– Vi ser inga trender eller tecken på en ökning, säger regionens smittskyddsläkare Eva Melander under en presskonferens på onsdagen.

Antalet avlidna i sviterna av covid-19 uppgår till 167 personer i Skåne, enligt den senaste siffran som är från tisdagen. Man ser inte heller att fler har dött i regionen – oavsett dödsorsak – under den pågående pandemin.

Totalt har närmare 15 000 personer provtagits i Skåne. Hittills har provtagningen gällt dem som behöver läggas in på sjukhus och boende på äldreboenden samt personal inom vård och kommunal omsorg.

Nu utökar regionen sin provtagning till att även omfatta personal inom polis och räddningstjänst. Men det gäller att de som testas uppvisat symptom de senaste 72 timmarna, förklarar regiondirektör Alf Jönsson.

–  Vad vi gör i Skåne är att se till att vi kan testa våra medarbetare, patienter, omsorgspersonal och nu börjar vi med polisen och räddningstjänstpersonal. Men de tester vi gör måste vara meningsfulla och ge ett resultat. Vi har ett fönster där, säger han till TT.

FAKTA

Fakta: Covid-situationen i Skåne

Skåne har drygt 1,3 miljoner invånare och sett till befolkningsmängd har regionen 112 sjukdomsfall per 100 000 invånare.

Exempelvis Stockholm har runt 480 fall per 100 000 invånare.

Sörmland och Örebro har 534 respektive 553 fall per 100 000 invånare.

Uppsala hade på tisdagen 448 fall per 100 000 invånare och Västra Götaland hade 305 fall per 100 000 invånare.

Så här ser covid-situationen ut enligt siffror från tisdag den 26 maj:

Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 1 542 (+29 sedan föregående dag.)

Totalt antal provtagna i Skåne: 14 457 (+1 792 sedan onsdagen den 20 maj)

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne: 90, varav i intensivvård 20

Totalt antal covid-positiva som avlidit: 167

Källor: Region Skåne samt Folkhälsomyndighetens statistik

Inrikes

Låg smittspridning – Skåne utökar provtagning

Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff med Region Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen.
Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff med Region Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Det finns en samhällsspridning i Skåne – men smittspridningen är låg, uppger Region Skåne som nu utökar sin provtagning.
– Vi ser inga trender eller tecken på en ökning, säger regionens smittskyddsläkare Eva Melander under en presskonferens på onsdagen.

Antalet avlidna i sviterna av covid-19 uppgår till 167 personer i Skåne, enligt den senaste siffran som är från tisdagen. Man ser inte heller att fler har dött i regionen – oavsett dödsorsak – under den pågående pandemin.

Totalt har närmare 15 000 personer provtagits i Skåne. Hittills har provtagningen gällt dem som behöver läggas in på sjukhus och boende på äldreboenden samt personal inom vård och kommunal omsorg.

Nu utökar regionen sin provtagning till att även omfatta personal inom polis och räddningstjänst. Men det gäller att de som testas uppvisat symptom de senaste 72 timmarna, förklarar regiondirektör Alf Jönsson.

–  Vad vi gör i Skåne är att se till att vi kan testa våra medarbetare, patienter, omsorgspersonal och nu börjar vi med polisen och räddningstjänstpersonal. Men de tester vi gör måste vara meningsfulla och ge ett resultat. Vi har ett fönster där, säger han till TT.

FAKTA

Fakta: Covid-situationen i Skåne

Skåne har drygt 1,3 miljoner invånare och sett till befolkningsmängd har regionen 112 sjukdomsfall per 100 000 invånare.

Exempelvis Stockholm har runt 480 fall per 100 000 invånare.

Sörmland och Örebro har 534 respektive 553 fall per 100 000 invånare.

Uppsala hade på tisdagen 448 fall per 100 000 invånare och Västra Götaland hade 305 fall per 100 000 invånare.

Så här ser covid-situationen ut enligt siffror från tisdag den 26 maj:

Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 1 542 (+29 sedan föregående dag.)

Totalt antal provtagna i Skåne: 14 457 (+1 792 sedan onsdagen den 20 maj)

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne: 90, varav i intensivvård 20

Totalt antal covid-positiva som avlidit: 167

Källor: Region Skåne samt Folkhälsomyndighetens statistik

Inrikes

Låg smittspridning – Skåne utökar provtagning

Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff med Region Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen.
Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff med Region Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Det finns en samhällsspridning i Skåne – men smittspridningen är låg, uppger Region Skåne som nu utökar sin provtagning.
– Vi ser inga trender eller tecken på en ökning, säger regionens smittskyddsläkare Eva Melander under en presskonferens på onsdagen.

Antalet avlidna i sviterna av covid-19 uppgår till 167 personer i Skåne, enligt den senaste siffran som är från tisdagen. Man ser inte heller att fler har dött i regionen – oavsett dödsorsak – under den pågående pandemin.

Totalt har närmare 15 000 personer provtagits i Skåne. Hittills har provtagningen gällt dem som behöver läggas in på sjukhus och boende på äldreboenden samt personal inom vård och kommunal omsorg.

Nu utökar regionen sin provtagning till att även omfatta personal inom polis och räddningstjänst. Men det gäller att de som testas uppvisat symptom de senaste 72 timmarna, förklarar regiondirektör Alf Jönsson.

–  Vad vi gör i Skåne är att se till att vi kan testa våra medarbetare, patienter, omsorgspersonal och nu börjar vi med polisen och räddningstjänstpersonal. Men de tester vi gör måste vara meningsfulla och ge ett resultat. Vi har ett fönster där, säger han till TT.

FAKTA

Fakta: Covid-situationen i Skåne

Skåne har drygt 1,3 miljoner invånare och sett till befolkningsmängd har regionen 112 sjukdomsfall per 100 000 invånare.

Exempelvis Stockholm har runt 480 fall per 100 000 invånare.

Sörmland och Örebro har 534 respektive 553 fall per 100 000 invånare.

Uppsala hade på tisdagen 448 fall per 100 000 invånare och Västra Götaland hade 305 fall per 100 000 invånare.

Så här ser covid-situationen ut enligt siffror från tisdag den 26 maj:

Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 1 542 (+29 sedan föregående dag.)

Totalt antal provtagna i Skåne: 14 457 (+1 792 sedan onsdagen den 20 maj)

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne: 90, varav i intensivvård 20

Totalt antal covid-positiva som avlidit: 167

Källor: Region Skåne samt Folkhälsomyndighetens statistik

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Ekonomi

Krav på nekad ansvarsfrihet på Swedbankstämma

Aktiespararna vill på torsdagens årsstämma i Swedbank vare sig ge bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen eller den förre styrelseordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet på grund av deras hantering av bankens penningtvättshärva i Baltikum. Arkivbild
Aktiespararna vill på torsdagens årsstämma i Swedbank vare sig ge bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen eller den förre styrelseordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet på grund av deras hantering av bankens penningtvättshärva i Baltikum. Arkivbild
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Swedbanks ägare borde neka bankens tidigare styrelse med ordförande Lars Idermark ansvarsfrihet på torsdagens årsstämma, enligt Aktiespararna.
Men det är oklart om de får med sig några storägare på detta spår.

Särskilt viktigt är det att Lars Idermark nekas ansvarsfrihet, enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

– Det är ordförandens ansvar att se till att styrelsen fungerar och gör sitt jobb enligt de regelverk som finns, säger han.

Men yrkandet omfattar inte bara Idermark, utan alla som satt i hans styrelse. Det gäller även arbetstagarrepresentanter och de fem styrelseledamöter som sitter kvar i Swedbanks styrelse sedan den förre statsministern Göran Persson tog över som ordförande sommaren 2019.

Ståndpunkten kan ändras

Det är inför stämman oklart hur större institutionella ägare ställer sig till Aktiespararnas yrkande enligt Oscar Bergman, vd för ägar- och bolagsstyrningsrådgivaren Nordic Investor Services.

"En del kanske kommer att vilja skilja på Lars Idermark som styrelseordförande och övriga styrelsen", skriver han i ett meddelande till TT.

NIS har ingen enhetlig rekommendation i frågan utan fungerar mer som en diskussionspartner för sina kunder, som enligt Bergman kan ha olika utgångspunkter för sina ställningstaganden.

TT: Tror du att det kan bli nej till Idermark?

"Nej, jag tror inte det, givet ägarbilden och revisorernas rekommendation", skriver Bergman.

Alecta är en av de stora institutionella ägarna, med 4,6 procent av Swedbankaktierna.

"Det finns saker som den tidigare styrelsen borde ha gjort annorlunda, men vår bedömning för stunden är att fokus ska riktas framåt, och inte på att gå in i en process där den nya styrelsen lägger stor kraft på att stämma tidigare styrelseledamöter", skriver Alectas presschef Jacob Lapidus i ett mejl till TT.

Skulle det uppstå misstankar om att ledamöter agerat brottsligt skulle ståndpunkten ändras, tillägger han.

Nej till Bonnesen

Norska oljefonden, med 3,6 procent av aktierna, meddelar samtidigt att de inte uppger hur de kommer rösta i frågan förrän efter stämman.

Swedbanks revisorer har i ett yttrande föreslagit ansvarsfrihet för Lars Idermark och hela hans styrelse, men däremot inte för den förre vd:n Birgitte Bonnesen. Hon fick sparken för drygt ett år sedan efter en tids hård kritik mot hur hon hanterade bankens penningtvättskris och misstankar om insiderbrott.

Revisorernas utlåtande skrevs dock en dryg månad före det att advokatbyrån Clifford Chance och därefter Finansinspektionen (FI) presenterade sina respektive utredningar av bankens hantering av den misstänkta penningtvätten i Baltikum.

Clifford Chance slog i sin rapport från i mars i år fast att det vid sidan av tidigare vd:ar även vilar ett ansvar på tidigare styrelser och vissa anställda för att Swedbank inte lyckades hantera penningtvättsproblemen korrekt.

Men FI var ännu tydligare med att peka ut styrelsens ansvar när myndigheten motiverade rekordböterna på fyra miljarder kronor för Swedbanks brister i hanteringen av penningtvätt några dagar efter Clifford Chance-rapporten.

"Från och med 2016 har ledningen, verkställande direktören och styrelsen i Swedbank återkommande fått information om brister i de centrala grundpelarna mot penningtvätt i de baltiska dotterbankerna", skrev FI.

Och även om anställda försökt dölja penningtvättsproblemen så ska de enligt FI ha beskrivits i löpande rapportering och utredningar. Dessutom är det enligt FI styrelsens ansvar att se till att den får relevant information om risker banken utsätts för och att säkra att banken har kontroll över dessa risker.

Skapar möjligheten att agera

Aktiespararnas Joacim Olsson tycker att man ska se utredningarna från FI och Clifford Chance som ny information, som inte fanns tillgänglig när revisorn gjorde sitt yttrande om ansvarsfrihet.

– Om man beviljar ansvarsfrihet blir det svårt att rikta ersättningskrav i ett senare skede. Då måste ny information ha framkommit om du ska kunna riva upp den ansvarsfriheten, säger han.

Olsson påminner om att det inte per automatik inleds någon rättslig process bara för att man inte beviljar ansvarfrihet.

– Men det skapar möjligheten att agera från styrelsens och aktieägarnas sida.

Han ser dessutom en moralisk poäng med att inte bevilja ansvarsfrihet.

– Personer som har brustit i sitt uppdrag ska få det på sitt CV.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Kritik mot bankens arbete mot penningtvätt

Kritiken mot storbanken Swedbanks arbete mot penningtvätt spetsades till i mars i år, när advokatbyrån Clifford Chance presenterade en utredning som hade beställts av banken själv. Några dagar senare slog sedan Finansinspektionen (FI) till med rekordböter på fyra miljarder kronor, sedan myndigheten efter utdragen utredning tillsammans med baltiska kollegor kunnat konstatera att Swedbank systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Swedbanks revisorer yrkade i ett utlåtande från februari i år att årets stämma skulle ge Lars Idermark och hans styrelse ansvarsfrihet. Däremot vill revisorerna enligt yrkandet att ägarna nekar ansvarsfrihet till Birgitte Bonnesen. Hon tvingades efter en tids hård kritik för hur hon hanterat SVT Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i banken sparken från posten som Swedbanks vd i samband med årsstämman i mars i fjol.

Kultur och nöje

Magnus Uggla turnerar 2021 i stället

Magnus Uggla satsar på nästa sommar. Arkivbild.
Magnus Uggla satsar på nästa sommar. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nästa sommar ska Magnus Uggla ta igen det som han tvingats ställa in i år. Det blir bland annat stopp på Törebodafestivalen (9/7), Storsjöyran (31/7) och Arvika Hamnfest (5/8) för "Kung för en dag"-sångaren.

"Som den rastlöse person jag är såg jag mycket fram emot sommarens turné. Just min rastlöshet brukar också vara en bra motor när jag uppträder så att vi nu skjuter på turnén till nästa sommar innebär ett helt år av uppdämd rastlöshet kommer att göra mig bättre än någonsin när jag äntligen får ge mig ut. Så håll i hatten!", säger Magnus Uggla i ett pressmeddelande.

Ekonomi

Telia bötar för otillåten telefonförsäljning

Telias nya vd Allison Kirkby. Arkivbild.
Telias nya vd Allison Kirkby. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi

Telia tvingas böta för otillåten telefonförsäljning i Danmark.

Danmarks motsvarighet till Konsumentombudsmannen har under loppet av ett år polisanmält Telia och branschkollegan Oister för att ha överträtt reglerna för hur telefonförsäljning får gå till.

Telia och Oister har nu accepterat att betala böter på 575 000 respektive 475 000 danska kronor.

NÄSTA ARTIKEL