Nyheter

Förläng utesäsongen med belysning

Anna Karlberg tipsar om hur man kan skapa stämning i sin trädgård med rätt belysning.Foto: Andreas Hillergren
Ingen Sektion satt
Nyheter Milt sken från ljusslingor och mjuka, spelande skuggor kan göra stor skillnad i trädgården. Att satsa på rätt belysning ökar trivseln och adderar en fin kontrast till mörkret.

– Det ger en otroligt välkomnande känsla att köra upp till en belyst trädgård. Det är trevligt att komma hem till och välkomnande för gäster. Sedan är det ju bra ur inbrottssynpunkt också, säger Anna Karlberg.

Hemmet i Ramlösa, utanför Helsingborg, badar i ett behagligt sken som avtecknar sig mot skuggorna från kvällsmörkret. Familjen flyttade hit för sex år sedan. Huset var nästan nytt och krävde inga stora insatser, så i stället la de allt krut på utemiljön.

Anna, som till vardags är utbildad landskapsarkitekt med uppdrag att planera offentliga miljöer, ritade själv hela trädgården och tog fram alla bygghandlingar.

– Jag tycker att belysning gör otroligt stor skillnad. Jag njuter av min trädgård också inifrån huset och har planterat träd och växter som är vackra året om, säger Anna, som bloggar under namnet ”Arkitektens trädgård”.

Planeringen för belysningen var med redan från start.

– Vi lät en elektriker installera utomhusuttag på fasaden, på små stolpar och på muren. Det är ganska skönt om man kan undvika förlängningssladdar, särskilt över gångar.

Under ljusa junikvällar gör extra belysning kanske inte så stor skillnad, men när augustimörkret börjar falla kan man ha stor glädje av att se över vilka ljuskällor tomten har. Huset ligger i ett äldre villakvarter och från gatan leder en stenlagd gång upp till huset. Den lilla vägen är kantad av så kallade pollare, små lyktstolpar, som kastar sken över stenplattorna.

– Jag vill ha ljus längs gången och se var jag sätter fötterna, men inte bli bländad, så pollarna lyser nedåt. Vi har placerat dem med tre meter mellan varje, det gör precis att ljuskällorna möts. Det står vilken spridningsradie de har när man köper dem, säger Anna.

I slutet av gången framträder prydnadsträdet Gleditsia ’Sunburst’ mot kvällshimlen, tack vare en spotlight.

– Den lyser upp både trädets krona och muren bakom. Det är ett vackert träd så jag ville sätta det i blickfånget.

Hon har delat in trädgården i flera avdelningar för att skapa en känsla av olika rum. Tanken är att det ska hända något nytt då och då. Ett tips är att fundera på vad som ska vara i blickfånget.

– Ta ett varv i trädgården och fundera på vad du vill visa upp och var du brukar spendera mest tid. Var sitter ni och vad tittar ni på? Kanske har du en tjusig rabatt eller ett speciellt träd som du tycker är särskilt vackert?

Armaturer kan utnyttjas på olika sätt, spotlights behöver till exempel inte bara lysa uppåt.

– En spotlight kan lysa ned i en rabatt eller på ett vackert prydnadsgräs, och en fint mönstrad spaljé eller ett ribbat plank kan skapa jättehäftiga, dekorativa skuggor. Man kanske har en pergola som man inte tycker är så fin, men mönstret som bildas på marken om man ljussätter den kan ändå bli väldigt fräckt.

Fasadbelysning och lampor vid ingången lyser upp familjens villa. Äppelträdet har beklätts med en ljusslinga som sitter i året om, inte bara vintertid.

– Jag har valt en lite grövre variant för utomhusbruk, det ser så himla mysigt ut.

Samtliga armaturer i trädgården: spotlights, fasadbelysning, pollare och ljusslingor, skimrar i ett varmt ljus.

– Jag tycker att det är kallt och kargt en så stor del av året i Sverige, så jag vill åt det här varma skenet och tycker inte att man ska vara rädd för att blanda olika typer av armaturer, säger Anna Karlberg.

Trädgårdsbelysning gynnar inte bara utelivet under ljumma sensommarnätter och tidiga, krispiga höstkvällar – det är lika mycket till för att göra miljön inomhus mysigare.

– Jag vill att det ska vara härligt att titta ut, och då är det viktigt med ljuskällor, det blir ombonat och trivsamt. Det är konstigt att belysning inte har blivit en större grej. Satsar man mycket pengar på sin trädgård så tänker jag att man vill kunna se den också, säger Anna Karlberg.

Sedan två år tillbaka finns det ett orangeri i trädgården. Här har fönsterkarmarna ramats in med ljusslingor och vid sena middagar tänder familjen ofta levande ljus. Utebelysningen går på en timer som är satt på relä.

– Det är ljust när vi kommer hem, och sedan lyser det några timmar tills vi går och lägger oss.

Olika typer av armaturer finns att köpa på närmaste byggvaruhus, men också i specialbutiker.

– Det finns dyra designklassiker för utomhusbruk, men vi har satsat på vanliga, rejäla märken. Köp hellre två ordentliga utomhusspotlights med kvalitet än en massa billigare grejer. Två riktigt bra spotlights på spett kan göra superstor skillnad i en trädgård och går dessutom att flytta runt. Då kan man prova sig fram.

Och sist, men inte minst: glöm inte mörkret.

– Det är mörkret som gör ljuset spännande.

Utrikes

Drönare bevakar utegångsförbud i Jordanien

En tom gata i Jordaniens huvudstad Amman den 21 mars, efter det att utegångsförbud infördes.
En tom gata i Jordaniens huvudstad Amman den 21 mars, efter det att utegångsförbud infördes.
Fotograf: Raad Adayleh/AP/TT
Utrikes

Jordanien kommer att använda drönare och övervakningskameror för att se till att invånarna följer det utegångsförbud som införts för att bromsa virusutbrottet.

– Militären och säkerhetstjänsten kommer att säkerställa att utegångsförbudet respekteras genom att använda sig av modern teknologi såsom drönare och övervakningskameror, säger regeringstalespersonen Amjad al-Adayleh.

323 personer har bekräftats smittade med det nya coronaviruset i Jordanien och fem personer har avlidit, enligt officiella siffror.

Förutom utegångsförbudet har Jordanien bland annat ställt in all flygtrafik ut och in ur landet, stängt skolor och förbjudit alla offentliga sammankomster.

"Nödvända åtgärder" kommer att vidtas mot den som blir påkommen med att bryta mot reglerna, tillägger Amjad al-Adayleh.

Myndigheterna uppger att man hittills har gripit minst 1 600 personer för att ha brutit mot utegångsförbudet som gällt sedan i mars.

Inrikes

Corona: 401 bekräftade dödsfall hittills

Skylt som visar vägen till provtagning utanför Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arkivbild.
Skylt som visar vägen till provtagning utanför Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

6 830 personer i Sverige har hittills bekräftats smittade av coronaviruset, och 401 dödsfall kopplade till covid-19 har rapporterats. Det visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade siffror, som offentliggörs varje dag klockan 14.

541 personer har fått IVA-vård, eller intensivvårdas just nu.

Sport

Efter OS-flytten: "En känsla av hopplöshet"

Göran Kenttä. Arkivbild.
Göran Kenttä. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Tokyo-OS flyttades till nästa år.
Hur påverkar det elitidrottare som hade sommarspelen i Japan som säsongens stora målbild?
– Det kan skapa en oro och också en känsla av hopplöshet, säger idrottspsykologen Göran Kenttä.

Den 24 juli 2020. I flera år har datumet varit inringat i elitidrottarnas kalendrar och OS i Tokyo har frekvent förekommit som målbild under tunga och lätta träningsperioder samt i svåra kvaltävlingar.

Sedan slog coronaviruset till.

Efter att allt fler insjuknat i covid-19 världen över har tävlingar, mästerskap och turneringar försatts i pausläge och ligaspel av olika slag har ställts in i väntan på en mer stabiliserad tillvaro och möjligheten att arrangera matcher utan att riskera smittspridning.

Internationella olympiska kommittén (IOK) väntade länge, men till slut kom det väntade beskedet: Inget OS 2020 – i stället flyttas de olympiska spelen fram ett år.

Även om OS-flytten, med tanke på pandemin, var det givna beslutet, har det skakat om tillvaron för många i Sveriges idrottselit.

"Utmanande situation"

– Sommaridrotterna har hamnat i en utmanande situation kring mästerskap som flyttats, ställts in och fortfarande finns det oklarheter kring våra sommarolympier, hur de ska hitta nya kvaltävlingar, vad det innebär att ha kvalat in till OS ett år innan och vad det innebär för ekonomin och sponsorer? Där finns det många osäkerhetsfaktorer, säger idrottspsykologen Göran Kenttä.

– Då OS har försvunnit för många, eller åtminstone skjutits på, blir det osäkerheter kring: Kommer jag att vara i bra form då? Jag var i mitt livs form nu och jag hade ett fantastiskt upplägg, nu är OS ett år längre bort – kommer motivationen att räcka?

Idrottspsykologen Kenttä, som jobbar med flera av Sveriges främsta idrottare, säger att valet att vara elitidrottare "är en osäker karriär" och att det "nu blir allt mer oförutsägbart och mer osäkert."

Han tror även att IOK:s beslut mycket väl kan betyda slutet för vissa, som sedan tidigare målat upp Tokyo som slutpunkten i det inrutade livet som elitidrottare.

– Det kan skapa en oro och också en känsla av hopplöshet, att man inte har koll, att man tappar suget. Det finns nog risk att en del kommer att ha det lite tufft och till och med avsluta sina karriärer i förväg, säger han.

"Ofantligt viktigt"

TT: Hur ska man hantera en sådan här stor förändring?

– Jag tror, i den här tiden, att det blir ofantligt viktigt hur ledarskapet fungerar i de landslag och de förbund där man har de här utmaningarna. Att någonstans lyfta blicken och ha förmågan att motivera sina enskilda idrottare, hitta nya målsättningar som är stimulerande i en väldigt turbulent och osäker vardag. Här blir tränarnas och ledarnas roll ofantligt viktigt.

– Målet behöver handla om ett långsiktigt mål som går bortom den här säsongen men också hitta meningen i den vardagliga träningen. De två sakerna blir superviktiga. Och att också skapa rutiner i dagsläget som funkar och som man känner är meningsfulla.

"Ingen som mår bra"

En annan viktig del är att begränsa informationen kring pandemins utveckling.

– Det finns ingen som mår bra av att sitta och läsa allt som skrivs om corona i dessa tider. Det blir för tufft, säger Göran Kenttä.

TT: Det gäller för alla i samhället, när vardagen ser ut som den gör i dag...

– Exakt, det gäller inte bara för idrottare utan det gäller ju generellt för alla individer i samhället.

TT: Följer du den rekommendationen?

– Ja, jag gör det ganska noga. Jag tar en halvtimme varje kväll för att kolla det som har hänt och de eventuellt nya riktlinjerna som har kommit.

Anders Wallin/TT

FAKTA

Fakta: Så kan elitidrottare hantera pandemin

En arbetsgrupp inom kompetensområdet idrottspsykologi hos avdelningen elitidrottsstöd vid Riksidrottsförbundet har tagit fram råd för elitidrottare för att hantera effekten av coronapandemin:

Vad är viktigt för dig?

"Att vara medveten om det som driver dig i din idrott, dina värden, kan vara särskilt hjälpsamt i svåra stunder."

Anpassa och/eller förändra mål

"Försök anpassa dina målsättningar, genom att till exempel ändra tidsramen /.../ eller anpassa typen och nivån på målen."

Träna på att tävla

"/.../ Försök fundera på, kanske tillsammans med dina idrottskamrater och/eller tränare, hur du kan skapa tävlingslika situationer."

Kom tillbaka i nuet

"I stället för att lyssna på alla orostankar, som ibland nästan kan kidnappa oss, kan du stanna upp och fokusera på en sak som sker här och nu. Det kan exempelvis vara fokus på din andning, eller fokus på alla ljud som du hör runt omkring dig."

Acceptera känslorna

"Att uppleva starka känslor i situationen vi befinner oss i är väldigt naturligt. Tänk på att du inte är ensam. Många andra känner precis som du."

Träna på avslappning

"I perioder med mycket oro och osäkerhet kan det vara ännu viktigare att träna på olika avslappningsmetoder för att ge kroppen en stunds viktig återhämtning."

Social – men på ett nytt sätt

"Försök nyttja de digitala möjligheter vi har. Boka in tillfällen med dina vänner, familjemedlemmar eller lagkompisar via Skype eller dylikt och skapa en social stund på det sättet även om ni inte fysiskt får träffas på ett tag."

Fokusera på det relevanta

Var noggrann med att vara väl informerad om det som sker (cirka två–tre gånger per dag), men se till att du inte slukar varenda story som går att läsa."

Hantera din oro

"Att förstå vad oro är och hur oron påverkar dig är ett viktigt första steg för att kunna jobba med den."

Källa: www.Idrottspsykologi.rf.se

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Man död i skoterolycka utanför Gällivare

En man i 55-årsåldern har omkommit i en skoterolycka utanför Gällivare. Arkivbild.
En man i 55-årsåldern har omkommit i en skoterolycka utanför Gällivare. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes

En man i 55-årsåldern har omkommit i en skoterolycka utanför Gällivare, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. Olyckan inträffade Liikavaara sydost om Gällivare. Mannen har av okänd anledning kört in i ett träd med skotern.

Efter olyckan, som inträffade vid 17-tiden på lördagen, fördes mannen till Gällivare sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Inrikes

Dödstal högre än daglig siffra

Folkhälsomyndigheten presenterar dagligen dödstal, men korrigerade uppgifter visar att antalet avlidna i covid-19 hittills har kunnat vara avsevärt högre. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten presenterar dagligen dödstal, men korrigerade uppgifter visar att antalet avlidna i covid-19 hittills har kunnat vara avsevärt högre. Arkivbild.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Reviderade officiella dödssiffror vittnar om att antalet döda i covid-19 har varit klart högre än den siffra som dagligen rapporterats.
Det framgår av en granskning som TT har gjort.

Varje dag presenterar Folkhälsomyndigheten de senast rapporterade dödsfallen i coronapandemin, uppgifter som snabbt blir stora nyheter. Myndigheten påpekar hela tiden att totalsiffran inte är dagsaktuell och väntas öka.

Nu finns reviderade, uppdaterade siffror från myndigheten. De visar att dödstalet, dag för dag, har varit betydligt högre än de tidigare uppgifterna, när man går bakåt en tid.

Exempelvis den 25 mars redovisades att den dittills inrapporterade totala dödssiffran i covid-19 var 42. Men efter revidering var den egentligen 97 redan då. Den 29 mars rapporterades 110 avlidna, men efter revidering 212. Gapet mellan rapporterad och hittills reviderad siffra har sedan dess gradvis minskat.

"Döljer inget"

På lördagen rapporterades att 373 hittills har dött.

Statsepidemiolog Anders Tegnell hymlar inte med att statistiken släpar efter, och att även de senaste totalsiffrorna kommer att stiga. Men eftersom myndigheten den senaste tiden arbetat på att få in säkra siffror snabbare borde eftersläpningen bli mindre, anser han.

Den gångna veckan visar, hittills, på 20–30 döda per dag.

– Under senare tid tycker jag att vi ser en stor stabilitet och därför tror inte jag att vi kommer att få se en fördubbling. Absolut inte, säger Tegnell.

Myndigheten hade inte vidtagit andra åtgärder tidigare om man hade haft de korrigerade högre siffrorna redan då, säger Tegnell. Dödstalen speglar mer utbrottet i backspegeln än framåt.

"Olika faser"

Enligt internationell statistik hade Sverige på söndagen 37 hittills rapporterat döda per miljon invånare, Danmark 28, Norge 11 och Finland 5.

Internationella jämförelser av dödstal är dock väldigt svåra. Olika länder, även i Norden, anger dödsorsak på olika sätt. Ingen vet heller om skillnaderna i Norden beror på att olika länder vidtagit skilda åtgärder, enligt statsepidemiologen.

Han bedömer att det är avgörande om ett land får spridning bland äldre människor.

– Norge har en annan åldersstruktur på sina fall, de är yngre. Något man gör annorlunda i Norge är att man testar mycket mer på personal på äldreboenden. Om det nu är det som har gjort skillnaden, säger Tegnell.

Finland ligger i sin tur i en flera veckor tidigare fas än Sverige i epidemin, anser han.

Rättad: I en tidigare version fanns en siffra om ett förmodat antal döda i dag. Den siffran saknar grund.

Ola Westerberg/TT

FAKTA

Fakta: Så skiljer sig dödstalen

Ackumulerade antal döda i covid-19 i Sverige: ursprungliga uppgifter, respektive hittills reviderade. Ju äldre siffra, desto säkrare, normalt sett.

Sport

Seger för TFF-damerna i träningsmatch

TFF-tränare i närbild
TFF-tränaren Hans Malmgren var nöjd med att ha fått lufta sin spelartrupp.
Sport
fotboll Det spelades en träningsmatch på Vångavallen på lördagen. TFF-damerna matchade mot Hyllie och vann med klara 6-1..

Trots alla turer om träningsmatcher skulle tillåtas eller inte förra veckan lyckades TFF-damerna boka in och genomföra en träningsmatch. Den spelades på ett stängt Vångavallen utan publik.

Men enligt TFF fanns det en och annan som “... tjuvkikade genom staketen från jättelångt håll.”

Motståndet var Hyllie IK och resultatet hela 6-1 till Trelleborgs FF.

- Det var väl egentligen spel mot ett mål, vi fick iallafall luftat ungefär 20 spelare idag och det är ju bra, sa TFF-damernas tränare Hans Malmgren efter matchen.

Målen gjordes av Elin Engbe (två mål), Hanna Lundell, Elina Lenir, Matilda Liljefors och Josefine Svensson..

- De två första målen är omställningsmål, sen står vi och sover lite där de reducerar. Elina Lenir gör sedan ett frisparksmål innan paus. I paus bytte vi sju spelare och med tiden blev vi ännu mer dominanta samtidigt som de blev trötta.

TFF-damerna damerna kommer nu att träna måndag och tisdag nästa vecka men sedan är mycket oklart:

- Sedan lutar det åt att vi tar helt ledigt över påsken, sen får vi se. Det är ingen som riktigt vet vad som händer, sa Hans Malmgren.

- Vi ska få besked om några dagar om hur det blir, sen får man ta det därifrån. Ingen i hela världen som vet hur det blir just nu, men vi måste hålla igång träningen och sedan hitta några fler träningsmatcher. Och hoppas på det bästa.

Nyheter

14 covid-patienter döda i Skåne

Sus Akuten i Malmö.
På söndagen var 343 personer konstaterat smittade av coronaviruset.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Nyheter
Skåne Antalet fall i Skåne som har avlidit på sjukhus efter att ha smittats av coronaviruset var på söndagen 14 personer. Region Skåne ändrade samtidigt i helgen hanteringen av provtagningarna.

Enligt Region Skåne var antalet konstaterade fall i Skåne 343 personer under söndagen och 61 covid-patienter vårdas på sjukhus, varav 16 i intensivvård.

I dagsläget provtar regionen endast personer som behöver läggas in på sjukhus samt boende på äldreboenden. Under söndagen var cirka 4 450 personer provtagna i Skåne.

Totala antalet covid-positiva som avlidit på sjukhus är 14 personer.

Antal provtagna som redovisas från och med lördag omfattar enbart antalet provtagna i Region Skåne. Prover från andra regioner som hanterats i Region Skåne är från och med lördagen exkluderat från Region Skånes statistik, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne.

Utrikes

Första coronafallet i Sydsudan bekräftat

En gata i Addis Abeba i Etiopien saneras. En kvinna som kommit till Sydsudan från Etiopien har bekräftats sjuk i covid-19.
En gata i Addis Abeba i Etiopien saneras. En kvinna som kommit till Sydsudan från Etiopien har bekräftats sjuk i covid-19.
Fotograf: Mulugeta Ayene/AP/TT
Utrikes

Sydsudan har fått sitt första bekräftade coronafall, enligt vice president Riek Machar. Den smittade är en 29-årig patient som kom till landet från Etiopien 28 februari.

Kvinnan har isolerats och får vård.

NÄSTA ARTIKEL