Anna Karlberg tipsar om hur man kan skapa stämning i sin trädgård med rätt belysning. Foto: Andreas Hillergren
Med en ljussatt trädgård blir säsongen längre. När Anna Karlberg planerade hur utemiljön skulle se ut tog hon med belysningen i beräkningen redan från början. Foto: Andreas Hillergren
Ljusslingor med ett varmt sken ger en ombonad känsla.
En slinga med stora glödlampor i äppelträdet sprider ett varmt, mjukt sken året om.
– Jag vill att det ska vara härligt att titta ut, och då är det viktigt med ljuskällor, det blir ombonat och trivsamt, säger Anna Karlberg.
Anna Karlberg tycker inte att man ska vara rädd för att blanda olika typer av armaturer i trädgården.
Anna Karlberg har placerat sex så kallade pollare, små lyktstolpar, längs med gången som leder upp till huset.
Anna Karlberg har placerat sex så kallade pollare, små lyktstolpar, längs med gången som leder upp till huset.
Pollare som lyser nedåt kastar sken över gången upp till huset utan att vara bländande.
Olika ljuskällor samsas om utrymmet och skapar skuggor och kontraster i trädgårdsmiljön.
Vackra detaljer i trädgården kan med fördel lysas upp av en spotlight.
Anna Karlberg bloggar under namnet ”Arkitektens trädgård”.

Förläng utesäsongen med belysning

Milt sken från ljusslingor och mjuka, spelande skuggor kan göra stor skillnad i trädgården. Att satsa på rätt belysning ökar trivseln och adderar en fin kontrast till mörkret.

– Det ger en otroligt välkomnande känsla att köra upp till en belyst trädgård. Det är trevligt att komma hem till och välkomnande för gäster. Sedan är det ju bra ur inbrottssynpunkt också, säger Anna Karlberg.
Hemmet i Ramlösa, utanför Helsingborg, badar i ett behagligt sken som avtecknar sig mot skuggorna från kvällsmörkret. Familjen flyttade hit för sex år sedan. Huset var nästan nytt och krävde inga stora insatser, så i stället la de allt krut på utemiljön.
Anna, som till vardags är utbildad landskapsarkitekt med uppdrag att planera offentliga miljöer, ritade själv hela trädgården och tog fram alla bygghandlingar.
– Jag tycker att belysning gör otroligt stor skillnad. Jag njuter av min trädgård också inifrån huset och har planterat träd och växter som är vackra året om, säger Anna, som bloggar under namnet ”Arkitektens trädgård”.

Planeringen för belysningen var med redan från start.
– Vi lät en elektriker installera utomhusuttag på fasaden, på små stolpar och på muren. Det är ganska skönt om man kan undvika förlängningssladdar, särskilt över gångar.
Under ljusa junikvällar gör extra belysning kanske inte så stor skillnad, men när augustimörkret börjar falla kan man ha stor glädje av att se över vilka ljuskällor tomten har. Huset ligger i ett äldre villakvarter och från gatan leder en stenlagd gång upp till huset. Den lilla vägen är kantad av så kallade pollare, små lyktstolpar, som kastar sken över stenplattorna.
– Jag vill ha ljus längs gången och se var jag sätter fötterna, men inte bli bländad, så pollarna lyser nedåt. Vi har placerat dem med tre meter mellan varje, det gör precis att ljuskällorna möts. Det står vilken spridningsradie de har när man köper dem, säger Anna.
I slutet av gången framträder prydnadsträdet Gleditsia ’Sunburst’ mot kvällshimlen, tack vare en spotlight.
– Den lyser upp både trädets krona och muren bakom. Det är ett vackert träd så jag ville sätta det i blickfånget.

Hon har delat in trädgården i flera avdelningar för att skapa en känsla av olika rum. Tanken är att det ska hända något nytt då och då. Ett tips är att fundera på vad som ska vara i blickfånget.
– Ta ett varv i trädgården och fundera på vad du vill visa upp och var du brukar spendera mest tid. Var sitter ni och vad tittar ni på? Kanske har du en tjusig rabatt eller ett speciellt träd som du tycker är särskilt vackert?
Armaturer kan utnyttjas på olika sätt, spotlights behöver till exempel inte bara lysa uppåt.
– En spotlight kan lysa ned i en rabatt eller på ett vackert prydnadsgräs, och en fint mönstrad spaljé eller ett ribbat plank kan skapa jättehäftiga, dekorativa skuggor. Man kanske har en pergola som man inte tycker är så fin, men mönstret som bildas på marken om man ljussätter den kan ändå bli väldigt fräckt.
Fasadbelysning och lampor vid ingången lyser upp familjens villa. Äppelträdet har beklätts med en ljusslinga som sitter i året om, inte bara vintertid.
– Jag har valt en lite grövre variant för utomhusbruk, det ser så himla mysigt ut.
Samtliga armaturer i trädgården: spotlights, fasadbelysning, pollare och ljusslingor, skimrar i ett varmt ljus.
– Jag tycker att det är kallt och kargt en så stor del av året i Sverige, så jag vill åt det här varma skenet och tycker inte att man ska vara rädd för att blanda olika typer av armaturer, säger Anna Karlberg.
Trädgårdsbelysning gynnar inte bara utelivet under ljumma sensommarnätter och tidiga, krispiga höstkvällar – det är lika mycket till för att göra miljön inomhus mysigare.

– Jag vill att det ska vara härligt att titta ut, och då är det viktigt med ljuskällor, det blir ombonat och trivsamt. Det är konstigt att belysning inte har blivit en större grej. Satsar man mycket pengar på sin trädgård så tänker jag att man vill kunna se den också, säger Anna Karlberg.
Sedan två år tillbaka finns det ett orangeri i trädgården. Här har fönsterkarmarna ramats in med ljusslingor och vid sena middagar tänder familjen ofta levande ljus. Utebelysningen går på en timer som är satt på relä.
– Det är ljust när vi kommer hem, och sedan lyser det några timmar tills vi går och lägger oss.

Olika typer av armaturer finns att köpa på närmaste byggvaruhus, men också i specialbutiker.
– Det finns dyra designklassiker för utomhusbruk, men vi har satsat på vanliga, rejäla märken. Köp hellre två ordentliga utomhusspotlights med kvalitet än en massa billigare grejer. Två riktigt bra spotlights på spett kan göra superstor skillnad i en trädgård och går dessutom att flytta runt. Då kan man prova sig fram.
Och sist, men inte minst: glöm inte mörkret.
– Det är mörkret som gör ljuset spännande.

Dagens fråga

Brukar du sopsortera?

Loading ... Loading ...

Webbkryss