Ulf Kristersson (M) vill minska bidragsberoende i landet och vill locka med en statlig morot. Foto: Oscar Schau
Ulf Kristersson (M).

Kristersson (M): Ställ höga krav för socialbidrag

Malmö Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte Malmö på fredagen, en kommun som han menar lägger för mycket pengar på socialbidrag.
– Det är verkligen Sveriges sämsta bidrag, säger han.

På torsdagen gick Moderaterna ut med ett förslag om att ge ett extra statligt bidrag till landets kommuner för att förhindra att de höjer skatten.

Men Malmö stad, som år 2016 betalade ut försörjningsstöd till omkring tio procent av sin befolkning, lär bli utan.
Orsaken är att kommunen lägger för mycket pengar på bidrag, enligt Moderaterna.
– De kommuner som är mest ambitiösa ser till att människor som har socialbidrag i grund och botten får det för att de är arbetslösa, inte för att de har sociala problem. De möts av höga förväntningar på att göra allt de kan för att komma i arbete, säger partiledaren Ulf Kristersson, som på morgonen deltog i partiets kampanj på Malmö central.
– Vi jobbar mycket med detta i Stockholm och det fungerar väldigt bra. Det här är människor som vill arbeta, men som inte har a-kassa eller några andra trygghetssystem.

Trots utspelet kunde Ulf Kristersson inte lägga fram några exakta kriterier som Malmö måste uppfylla för att få ta del av det statliga bidraget.
– Socialbidraget var aldrig tänkt som ett sätt att ha en försörjning under lång tid. Ska staten stå för ganska stora pengar och hjälpa kommunerna med välfärdsutgifterna så vill vi att kommunerna gör allt de kan för att minska bidragsbehovet, säger han.
– Vi är i en situation där människor som aldrig jobbat i Sverige, som har kommit de senaste åren och kanske har haft andra ersättningar, nu får socialbidrag. Och det är verkligen Sveriges sämsta bidrag. Det låser in människor i onödan.

Varför ska pengarna gå till kommuner som redan uppfyller kraven?
– Vi vill att de kommuner som länge jobbat på rätt sätt också ska få nytta av pengarna. Poängen är inte att straffa kommuner som inte gör rätt saker. Vi vill uppmuntra till att göra sådant som vi vet leder till att fler människor kan lämna ett bidragsberoende, säger Ulf Kristersson.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×