EU-stödet under sommarens skogsbränder är det störta någinson. Foto: TT

EU-stödet under skogsbränderna största någonsin

Inrikes Helikoptrar, brandmän och flygplan, det stöd Sverige mottagit kring sommarens skogsbränderna är det största brandbekämpningsstödet inom EU någonsin, rapporterar Sveriges radio.

– Hade vi inte fått flygunderstöd hade vi inte fått stopp på branden så pass snabbt som vi fick, säger Johan Szymanski, som var räddningsledaren vid den stora branden i Älvdalen till Sveriges radio.

Tillsammans med det nordiska räddningstjänstsamarbetet Nordred har EU bistått med ett 30-tal flyg och helikoptrar, ett 80-tal markfordon och runt 450 personer för att hjälpa till med släckningsarbetet med de skogsbränder som härjat runt om i landet.

Skogsbränderna som spred sig runt om i landet under sommaren har varit de värsta någonsin, aldrig tidigare har det utfärdats så många VMA, viktiga meddelande till allmänheten, under så kort tid, enligt SOS Alarm.

Regeringen har efter skogsbränderna gett MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i uppgift att se över räddningstjänsten behöver ytterligare materiel och flygande resurser, skriver Sveriges Radio.

Chefen för MSB:s operativa avdelning, Anneli Bergholm Söder, menar på att den nationella beredskapen behöver höjas samtidigt som hon menar på att framtida stöd från EU kommer behövas.

– Man får alltid titta på hur brandsituationen ser ut. Regnar det en sommar ska vi inte ha exempelvis brandflygplan här, i synnerhet inte om det är stor brandrisk i övriga Europa. Men vi ser att det blir mer extremväder och större naturkatastrofer och det får vi räkna med även i Sverige, säger Anneli Bergholm Söder till Sveriges Radio.

 

 

 

Läs mer:

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×