Hans-Peter Nilsson är ansvarig för Bluestältet under Malmöfestivalen. Foto: Natalie Radlovacki
Hemmagjorda högrevsburgare går att köpa vid bluestältet. Personalen menar att de säljer Malmöfestivalens godaste.

Bluestältet lever än

Malmö Efter ett par kämpiga år står bluestältet fortfarande kvar på fötter under festivalen.
Ansvarige Hans-Peter (HP) Nilsson har längtat till en vecka fylld av musik.

Sedan 2001 har Bluestältet underhållit Malmöfestivalens musikintresserade gäster. Föreningen Malmoe-Copenhagen blues connexion som grundades 1999 är de som ansvarar.
2013 blev hobbymusikanten Hans-Peter Nilsson ordförande efter grundaren av föreningen Steve Grahn.

– Jag arbetade med musik som ung efter att ha gått kommunala musikskolan som liten och sedan en tvåårig musikutbildning på folkhögskola. Men sedan jag började arbeta inom vården har musiken blivit mer av en hobby och ideellt arbete, förklarar Hans-Peter Nilsson.
Han både spelar trummor och sjunger i föreningens husband.
– Det blir roligare så. Då är man inte tvingad att spela och sjunga varje dag, utan kan göra det när man har lust.
Föreningen håller jam för alla medlemmar med husbandet en gång i månaden. Vilket ordföranden har fört över till bluestältet.
– Precis som förra året bjuder vi in till att jamma med oss varje vardag mellan klockan 12-16.30. Då är man välkommen upp på scen med sitt egna instrument. Man anmäler sig genom att vifta på handen och visa att man finns, säger han med ett skratt.
De senaste två åren har det gått sämre för tältet då ekonomin inte varit tillräckligt stabil. Kostnader som hyra, miljötillstånd, alkoholtillstånd och bandbokningar har ställt till det rejält för anordnarna.
– I år har vi hållit nere kostnaderna med en bra plan och budget. Men vi har behövt fördubbla antalet väktare på plats då kravet höjts på den fronten. Men vi hoppas att vi ska klara oss ändå, säger ordföranden.

Han förklarar även att om det trots den nya planeringen går lika dåligt i år som föregående tillfällen, kommer de inte att fortsätta med tältet. Även 60-tals tältet hade det kämpigt och fick till slut kasta in handuken efter förra årets festival.
– Det är synd att de ej är med i år då de bidrog med musikalisk mångfald. Något positivt är dock att vi kanske tar över deras besökare.
Trots motgångarna ser han fram emot festivalveckan.
– Människor är glada och i rörelse. Utländska influenser finns i båda mat- och musikutbud. Det ger nästan en sorts kontinental känsla tycker jag.
På tal om kontinental känsla är flera av artisterna utlandsbaserade. Fredagens första artist Sofie Reed med sin bassist Mark Haynes kommer ända ifrån USA för att sjunga och spela blues.

Även flera danska artister kommer för att underhålla de öldrickande bluesfantasterna.
– Vi har ett varierat utbud inom genren. En blandning av gammalt och modernt, med influenser av rock, jazz och country. Även något udda finns med i programmet, en liten överraskning, säger Hans-Peter Nilsson med glimten i ögat.
Förutom att lyssna på bra musik och jamma själv kan man avnjuta hemmagjorda högrevsburgare i deras plåtvagnsstånd kallad Garage Bar.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×