Forskningsbyns detaljplan godkänd

LUND På torsdagen fattade regeringen det formella beslutet att godkänna detaljplanen för forskningsbyn Scinece Village.

Beskedet kom inte som en överraskning efter som bostandsminister Peter Eriksson redan på tisdagen avslöjade att regeringen skulle godkänna Lunds kommuns detaljplan för delar av stadsdelen Science Village Scandinavia som ska knyta ihop de båda forskningsanläggningarna ESS och MAX IV.

– Det var rimligt att invänta Strålsäkerhetsmyndighetens utredning. Nu visar utredningen att det är säkert att bygga Science Village, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Detaljplanen som Lunds kommun antog gäller den första etappen i utbyggnaden av stadsdelen Science Village Scandinavia.
Tanken är att stadsdelen bland annat ska innehålla forskningsinstitut, kontor, forskarbostäder, besöks- och businesskontor och annan nödvändig service.

Länsstyrelsen i Skåne upphävde kommunens beslut med anledning av bristande kunskap om strål- och säkerhetsriskerna knutna till ESS-anläggningen.
Strålsäkerhetsmyndigheten har därefter gjort bedömningen att det inte kan inträffa händelser vid ESS som leder till allvarliga hälsoeffekter utanför anläggningen.
Regeringen beslutar därför att Lund kommuns beslut att anta detaljplanen ska stå fast

– Nu har vi fått svart på vitt att det är helt i ordning att bygga bostäder nära anläggningen och det gör att planarbetet på övriga området också kan fortsätta med full kraft, sade kommunalrådet Anders Almgren (S) till Skånska Dagbladet i tisdags. (SkD)

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×