Gustavscenen är åter en scen på festivalområdet, nu med ett ansiktslyft med bättre teknik.
Ett graffitiplank har satts upp bakom Stora scenen med målningar på festivalens artister, gjorda av Pärra Andreasson.
My Axelsson och Andrea Santivanez visar under festivalen upp ett drinkbord gjort av plast på Hamngatan.
Axels tivoli har fått ny plats på årets festival – från Suellsbron till Norra Vallgatan. Foto: Camilla Landin

Festernas fest intar innerstan

Malmö Nytt år, ny festival, nya platser. Ungefär så kan årets Malmöfestival sammanfattas, med nygammal scen på Gustav Adolfs torg och ny plats för tivolit på Norra Vallgatan.

800 programpunkter väntar besökarna till årets festival. En av dessa är Axels tivoli, som tidigare legat vid Suellsbron vid Posthusplatsen. Ny plats för tivolit i år blir i stället på Norra Vallgatan.
Dels för att krympa ytorna på festivalen, men också för att underlätta för busstrafiken.
– Tidigare har korsningen vid Norra Vallgatan varit en rätt så osäker plats rent trafikmässigt i och med alla resenärer till och från centralen. Förra året slutade till och med trafikljusen att fungera någon kväll. I år vill vi att busstrafiken lätt ska flyta till Västra hamnen, säger Johan Fridh, kommunikationsansvarig för Malmöfestivalen.
Dessutom har det varit ett önskemål från Skånetrafikens sida att ändra busstrafiken.

Den tidiga Posthusscenen har bytts ut till dansbandsbana och scen.
– Dansbandspubliken är en trogen publik som alltid hittar till dansbanan, säger Johan Fridh.
För att ersätta musikscenen på Posthusplatsen har Gustavscenen flyttats ut på Gustav Adolfs torg och den nytillkomna Gatuscenen har placerats vid fontänen på torget. Detta blir festivalens hjärta, med matstånd, musik och öltält. Fler sittplatser har tagits fram och några fler alkoholserveringar.
Det första som festivalbesökarna ser om de kommer till festivalområdet från centralen är Hamngatan, som i år är ett stråk med konst och design. MUS, Malmö Upcycling Service, har tillsammans med lokala designer ordnat ett utställningsområde där fokus ligger på industrimaterial. Unga designer har fått arbeta med material som trä, plast och metall.

Bakom Stora scenen på Stortorget finns området för barnfamiljer, där Urban Skills håller till med en enorm klätterbana på hög höjd. Vad sägs som att slänga sig ut från tre eller fem meter rätt ner på en stor, uppblåsbar, mjuk kudde?
Just området med Urban Skills är särskilt framtaget för festivalen.
– Familjeområdet på Stortorget har alltid varit viktigt för Malmöfestivalen att utveckla, menar David Östberg, en av festivalens tre projektledare.

Dessutom har festivalen satsat extra på musikscenerna i år, med bättre teknik och även stora skärmar som ramar in Stora scenen.
– Vi vill fortsätta locka stora artister till Malmöfestivalen och så klart höja publikupplevelsen, säger Lotta Ström, projektledare för festivalen.
Men eldningsförbudet då? Jo, det gäller fortfarande, och elgrillar kommer att finnas för matstånden.
– 15-20 aktörer drabbas, men än så länge har vi inga avhopp, säger Rodrigo Lopez Calderon, matansvarig på festivalen.
Malmöfestivalen ansökte om dispens, men fick ett nej från länsstyrelsen i Skåne.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×