Värmen orsakar biblioteksstängning

Hörby Hörby bibliotek har i dag stängt – på grund av värmen och en trasig hiss.
– Vi kände att det här var det enda rimliga att göra i dag, säger bibliotekarien Karin Thorsvad.

– Varje gång det kommer in en låntagare, så kommer de in genom dörren och säger ”åh herregud, hur kan ni jobba i det här?”, berättar Karin Thorsvad som är bibliotekarie på Hörby bibliotek.
– Och då är de bara på första våningen. Andra våningen är varmare, fortsätter hon.

I förmiddags beslutade Karin Thorsvad och hennes kollegor att hålla biblioteket stängt i dag. Förutom värmen, spelar det även in att bibliotekets hiss gick sönder på tisdagen.
– Vi var på biblioteket imorse och samrådde. Och då sa vi att när vi inte har någon hiss är vi inte tillgängliga för alla. Och dessutom är det en fruktansvärd värme.
Ytterligare en orsak var att lokalvårdaren i normalt fall kör sin städvagn i hissen. I går sprang hon istället med sin dammsugare i trapporna.
– Men det är ju inte rimligt, säger Karin.

Det har ibland varit åtminstone 30 grader varmt inne på biblioteket i sommar, tror Karin Thorsvad.
– Och kanske mer. Vi har ingen AC och ganska dålig luftcirkulation där inne. Luften står still. Det går inte att fungera, säger hon.
– Och så är det ett gammalt hus med stenväggar. Jag bor själv i ett gammalt hus med stenväggar och det håller sig ju hyfsat svalt ett tag – men sedan när det väl blir varmt blir det så in i Norden varmt, för då står det kvar inne.

Det här är, Karin Thorsvad veterligen, första gången som biblioteket hållit stängt på grund av värme.
– Jag tror att det hänt några gånger att vi stängt tidigare för att det varit snöstormar och vi har varit oroliga för att inte kunna ta oss hem, vi som bor utanför Hörby.
– Men mig veterligen är det här första gången vi håller stängt på grund av värme. Och jag pratade med min kollega som jobbat här i över 25 år och han visste inte att vi någonsin stängt på grund av värme förut.
– Men vi kände att det här var det enda rimliga att göra i dag.

Huruvida biblioteket håller öppet på torsdagen eller inte, kommer personalen meddela på bibliotekets Facebooksida och på hemsidan www.snokabibliotek.se.
– Vi väntar på besked om hissen blir reparerad eller inte. Om den inte fungerar i morgon heller så håller vi troligen stängt då med, säger Karin Thorsvad.

Hon understryker dock att de som har Meröppet-kort kommer in som vanligt i biblioteket under Meröppet-tiderna.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×