Kent Nilsson med sin Svea. Svea till vänster. Foto: Johan Löfquist

Kent med Svea tävlar i revy-SM

I veckan är det dags för revy-SM som i år avgörs i Halmstad. 350 revydelegater från hela landet kommer för att tävla i kategorierna sketch, lokalnummer, sång och musik, dans och rytm och monolog.
En av de tävlande i monologklassen är Arlövs egen revykung Kent Nilsson som kliver upp på scenen med sin Svea.

– Nervöst, jättenervöst. Men nu har jag utsatt mig för detta, svarar Kent Nilsson på frågan hur det känns att spänna tävlingsnerverna.
Inför revy-SM skickar revyerna Sverige runt in en dvd med nummer som man vill tävla med och en jury plockar ut de nummer som går genom nålsögat. I år deltar 26 revyer och det är totalt 53 nummer som tävlar. Två nummer i varje kategori går direkt till final och de andra till semifinal.
På torsdag är det semifinal och Sveas monolog från Arlövsrevyn 2018 är ett av bidragen och tävlar mot Engelholmsrevyn, Nya Halmstadsrevyn, MOJ Entertain och Osbyrevyn.
– Så då plockas många nummer bort. Det återstår att se om jag är med i slutstriden, säger Kent Nilsson, som varit på revy-SM i många år, men aldrig tävlat.
– Det är lite som revy-Sveriges personalfest, säger han.

På lördagen är det final och det blir offentliga finalföreställningar med bidragen i de olika kategorierna inför publik.
Svea föddes den 10 oktober 1992. Då ringde någon och ville ha underhållning till Medborgarhuset i Genarp.
– Jag tänkte att det där med en käring kan vara roligt och så föddes hon. Sedan dess har jag gjort henne ett par tusen gånger, säger Kent Nilsson som åtminstone i Skåne är ensam om att skapa en liknande karaktär.
Svea på scenen är alltså 26 år och därmed äldre än Arlövsrevyn som startade 1995. Ett nummer med Svea i ful frihet har varit med varje år. Figuren Svea är i 75-årsåldern och gift med Malte. Hon pratar ofta om sina barnbarn och bor i Dalby på Allégatan. Publiken brukar kommentera Svea som ”hon är inte klok” eller ”hon är så rolig”.

Kent skriver alla Sveas nummer själv.
– Ofta är det historier som man broderar ut från hennes situation. Det kan vara något man hör på stan, men många texter föds i bilen. Att köra bil och lyssna på nyheter är det bästa sättet att hitta idéer. Nu senast pratar hon om Me too till exempel.
På måndag drar arbetet inför Arlövsrevyn 2019 igång och Svea är förstås en del av det.
– Då har vi första träffen. Vi planerar att ha lite best-off och Sven Melander har några riktiga pärlor som han kommer med.

Betyder det något om man går vidare i SM?
– Man kan ju stoltsera med att man är svensk mästare i monolog i så fall, men vi får se hur det går. Det är tufft motstånd, säger Kent Nilsson

Att få visa upp sig på SM och sprida sina nummer är i alla fall alltid bra.
– Vi får se om vi kanske kan exportera Svea till en annan revy, kanske någon köper numret. Men då får förstås någon annan göra henne.

Men lånar du ut din klänning?
– Nej, det gör jag inte!

×