Foto: Claudio Bresciani/TT

Bensinpriset har passerat smärtgränsen

Lite på skämt men med en gnutta allvar i botten brukar jag hävda att den som snabbt vill ta sig in i riksdagen borde bilda ett bilistparti. Det ligger en stor väljarpotential i detta eftersom bilisterna utgör en av de allra största väljargrupperna. Eftersom det finns nästan 5 miljoner personbilar i vårt land bör antalet bilister vara omkring 4 miljoner med hänsyn tagen till att en del personer har flera bilar än en.
Idag kostar bensinen omkring 16.30 kronor för den som tankar 95 oktanigt. Varje tankning gräver mycket stora hål i plånboken.
Nu verkar måttet vara rågat, alltfler röster höjs mot det höga bensinpriset. S-krönikören Lotta Gröning, skrev häromdagen att diskrimineringen av människor på landsbygden är upprörande. Detta eftersom det höga bensinpriset hårdast drabbar människor som måste pendla långt för att arbeta eller göra inköp.
Trots att klimatdebatten står kanske allra högst på agendan finns det skäl ifrågasätta det höga bensinpriset. Det allra mesta av det bilisten betalar är skatt, eftersom den uppgår till cirka 10 kronor per liter. Staten har därför makten i sin hand att sänka det höga bensinpriset t.ex göra det regionalt eller att öka reseavdragen för att förbättra för bilister som inte har tillgång till tät kollektivtrafik. Men miljön kanske någon invänder. Svaret är att de som är beroende av bilen inte kan sluta köra bil, därför bidrar inte den höga bensinskatten till bättre miljö för denna grupp.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×