Marsha Songcome kom direkt från Hamilton i London hem till Sverige och GöteborgsOperans Ringaren i Notre Dame. Pressbild

Malmö, London, Göteborg – och allsång hos Lotta

Hennes professionella debut på scen i Sverige var i Miss Saigon på Malmö Opera och innan dess hade man i Skåne kunnat glimta henne som gäst i Casinorevyn i Hässleholm. Sedan fem år tillbaka har Marsha Songcome jobbat i Londons West End, men nu kommer hon åter till Sverige i GöteborgsOperans Ringaren i Notre Dame där hon gör rollen som Esmeralda.

På måndag den 6 augusti dyker några ur Ringaren-gänget upp som gäster i TV4:s Lotta på Liseberg.
– Det kommer att bli ett litet medley med flera olika låtar ur musikalen, både med vår ensemble, med Esmeralda och med Martin Redhe Nord som gör Quasimodo, berättar Marsha Songcome.
För henne är det snabba ryck som gäller nu. I måndags var det repetitionsstart för Ringaren på GöteborgsOperan. Lördagen innan gjorde hon sin sista kväll i musikalen Hamilton i London.
– Jag landade i Göteborg kl tio på söndagskvällen och började här på måndagsmorgonen, berättar Marsha från sin loge på GöteborgsOperan.
– Det var hektiskt, men det är kul när det händer saker, säger hon.
Marsha har hunnit börja bekanta sig med Ringaren och ser fram emot repetitionsperioden.
– Musiken tycker jag är helt fantastisk och med Göteborgsoperans kör och orkester så tror jag det blir superpampigt. Vår ensemble är så fin, alla passar i sina positioner, tycker Marsha Songcome.

Marsha Songcome har haft en raketkarriär sedan hon gick musikallinjen på folkhögskolan i Markaryd och Performing Arts School i Göteborg där hon gick ut 2012.
– Malmö Opera och Miss Saigon 2013 var mitt första jobb i Sverige, men första jobbet som proffs var 2012 på Fredericia teater och i Köpenhamn i Aladdin. Då jobbade jag med samma koreograf som nu i Ringaren.
Victor Hugos roman om den olycklige Ringaren har mycket att säga och i musikalen har man gått tillbaka till en mer allvarlig version än i Disneyfilmen.
– Det tycker jag är fint för den här föreställningens budskap är så viktigt. Vem är vi? Vem får välja vem som har rätt och fel, vad är vackert, vad är inte? Alla har rätt att få vara med, det känns som ett så viktigt budskap idag.

Beskriv hur du ser på Esmeralda?
– Jag ser henne som en modig tjej. Hon har så mycket kärlek i sig. Någon frågade mig om hon var religiös, men hon har inte ens varit i den världen. Hon är sensuell, hon dansar, men hon lägger ingen värdering i det, hon tycker bara om att dansa. Hon har många olika sidor och alla de ska komma fram på scenen. Det ska bli kul att visa, säger Marsha Songcome.

När Marsha studerade i Göteborg drömde hon om West End, men såg det inte som en verklig möjlighet.
– Jag började sjunga sent, jag gick naturvetenskaplig linje och ville bli läkare. Men så tog jag ett sabbatsår när jag var 20 och gick på Markaryds folkhögskola, där mina klasskamrater sjungit sedan de var barn, berättar hon.
Hon gick ändå på audition i London men trodde hon att det skulle bli en lång process innan hon fick något svar. Men redan efter andra vändan fick hon jobbet.
– Och får man in en fot i West End så har man det. Många brukar säga till mig: ”du måste vara superduktig”. Jag tror att vi alla som gått en sådan här utbildning är duktiga, men man måste också ha tur, vara på rätt plats vid rätt tid.

Nyligen har Marsha Songcome varit med i musikalen Hamilton i London, en amerikansk musikal om ”the founding fathers” som blandar olika musikstilar.
– Men också en kärlekshistoria mellan Alexander Hamilton och hans fru. Jag har varit standby för flera kvinnliga roller. En dag var jag lillasyster, en dag huvudrollen och mellansystern. En dag repade jag för storasystern, på kvällen gjorde jag lillasystern och nästa kväll mellansystern. För mig har Hamilton varit det mest krävande jag gjort hittills och jag lärde mig mycket. Det är en fantastisk historia och en föreställning som fått massor av priser både i USA och London.

Att jobba i West End är något många eftersträvar. Men det är en industri, påpekar Marsha.
– Man jobbar åtta föreställningar i veckan och får vila på söndagen. Efter att ha jobbat konstant där i nästan fem år känner jag att jag verkligen saknat Sverige, att sjunga på svenska. Jag kommer inte att sakna de där åtta föreställningarna i veckan. Och GöteborgsOperan är också en dröm, det här blir min debut där. Här har jag många vänner och familjen är inte så långt borta, säger Marsha Songcome.
Ringaren i Notre Dame har premiär den 22 september på GöteborgsOperan.

×