Joakim Zander. Foto: Emil Malmborg

Spänning och samtidsskildring

Deckarspalten

Vännen (Wahlström & Widstrand) är den tredje boken i Lundabon Joakim Zanders lågmälda, angelägna och välskrivna thrillerserie om den svenska juristen Klara Walldéen, hennes väninna brottsmålsadvokaten Gabriella Seichelmann och EU-lobbyisten Georg Lööw. Seriens första del Simmaren, Zanders författardebut, kom ut 2013. Den tar avstamp i Damaskus, avslutas dramatiskt i svensk skärgårdsmiljö och handlar till stor del om ljusskyggt underrättelsearbete och om lika ljusskygga företag – i förening. Del två, Orten, 2015 och utspelas bland annat i den fiktiva Stockholmsförorten Bergort och tar upp ämnen som utanförskap och radikalisering.
Vännen inleds i Beirut där den unge Jacob Seger som drömmer om att göra en lysande diplomatkarriär praktiserar på svenska ambassaden. På ambassaden har dock ingen riktigt tid för honom och hans drömmar och han får meningslösa uppgifter, lämnas mycket åt sig själv och lär känna och blir passionerat förälskade i den hemlighetsfulla fotografen Yassim. Men, vem är egentligen Yassim? Journalist med ambitioner att förmedla bilder från verkligenheten? Eller något helt annat och mycket farligare?
Ett antal månader senare i ett snöigt Sverige begraver Klara Walldéen sin morfar och försöker fortfarande hantera upplevelserna från Orten men när Gabriella plötsligt grips i en antiterrorristräd på sitt kontor blir det Klaras uppgift att resa till Bryssel och ta emot en farlig hemlighet. I Bryssel korsas Klaras och Jacobs vägar och naturligtvis blir också Georg Lööw en del av handlingen när en livsfarlig resa mot Sverige och mot sanningen om vad som finns på ett litet chip drar i gång.
Vännen är spännande från första stund samtidigt som den, som alltid hos Zander har mycket att säga om vår politiska samtid, om terroristskräcken, om krigen som rasar, om flyktingrädslan och om oss själva. Zander har en förmåga att greppa stora, internationella problem men också att med säker hand knyta an dem till Sverige. Han gör oss till en del av den stora världen och den stora världen en angelägenhet för oss och hans böcker lämnar ingen oberörd. Och, även om så väl Simmaren som Orten var fantastisk läsning är det frågan om inte Vännen är seriens höjdpunkt.
Zanders böcker har sålt till ett stort antal länder och jag hoppas han är lika uppskattad bland de svenska läsarna för det här är intelligent och många gånger obekvämt men också otroligt underhållande sträckläsning. Vännen sägs vara den seriens avslutande del men jag hoppas ändå på mer. Eller på något nytt av Zander. Och så ska det bli väldigt spännande att se vad Nordisk film gör av böckerna som tv-serier.

Och på tal om tv-serier är sommarens höjdpunkt utan tvekan Gillian Flynns debut Sharp Objects (Vassa föremål) som färggnistrande, ond deckarsaga på HBO. Amy Adams fångar på pricken det motsägelsefulla och sårbara i huvudpersonen, journalisten Camille Preaker, som återvänder till sin barndomsstad Wind Gap för att bevaka utredningen av morden på två tonårsflickor. Och Patricia Clarkson som Camilles mamma slår an alla skräck- och nyfikenhetsnerver. Suverän version av en i grunden ändå än mer fantastisk bok. Som jag inte kan låta bli att läsa om just nu.