Richard Andersson från Lund och Maria Kihl från Höllviken gjorde sin första Vombsjön runt på fem timmar. Hon är en så kallad ”cykelmamma”, det vill säga tränar ungdomsgruppen i Höllvikens OK men cyklar inte lika mycket själv, därav stolt att ha klarat på fem timmar.
Magnus Lövenklev och dottern Elin tog sig runt på mountainbikes, medan mamma körde racercykel. Familjen är från Varberg och gjorde ett kusinbesök till en motionstur.
Alesandro Pagini brukar cykla 30 mil i veckan. Vombsjön runt har han gjort många gånger. Anita Andersson och Bodil Johansson bjuder på korv.
Magnus Lövenklev lastar hustruns cykel efter förrättat lopp. Själv kör han mountainbike.

Många trampade Vombsjön runt

Veberöd Sedan 1971 har Vombsjön runt arrangerats. Entusiasterna återkommer. Många trampar runt för första gången. Korv med bröd i målgången uppskattas.

357 föranmälda och 400 efteranmälda. Det är vad arrangörerna av Vombsjön runt kan summera om lördagens lopp.
– Det är lite mer än vad det brukar vara och fler som har efteranmält sig, säger Inger Jänchen.
Hon är en av de två ansvariga för Korpen Veberöds och Friluftsfrämjandet Veberöds arrangemang. Tillsammans med trettio funktionärer fördelat på tre depåer har motionärerna slussats fram på olika sträckor.
Magnus Lövenklev från Varberg står och lastar cyklar. Racercykeln tillhör hustrun. Han och dottern Elin, 12 år, föredrar backig skogsterräng men har tagit sig runt 6,5 respektive 3,5 kilometer på mountainbike. Det har gått bra, men är lite tyngre.
– Det var inte så hett, säger han. Vi startade tidigt och det var molnigt i början.
Några som också är färdiga för dagen är Göran och Monika Ahlberg från Höganäs och Ulf och Barbro Persson från Nyhamnsläge.
– Vi anmälde oss till långa rundan men tog den lilla på grund av lite skador, säger Barbro Persson.
Efter två timmars tur festar de med lite choklad innan de kör till sitt bed and breakfast. Duschen och en middag på kvällen hägrar.
Vid målgången står mängder av människor och tar selfies. Maria Kihl från Höllviken håller upp telefonen medan Richard Andersson håller om henne. Båda har klarat den långa rundan om 105 kilometer.
– Jag undrar alltid varför jag ställer upp på sådant här, skrattar hon.
Maria Kihl är klädd som ett superproffs i klubbtröja, cykelbyxor och riktiga cykelskor. Det visar sig att hon är så kallad cykelmamma.
– Min son juniortävlar och jag är tränare för Höllviken OK:s ungdomsgrupp, säger hon.
Bredvid står två vänner som har cyklat fler lopp i år. Magnus Johansson från Lund har gjort Vättern runt. 30 mil tog femton timmar. Och nej, ont i baken hade han inte eftersom cykelbyxorna är som att sitta på kuddar.
– Däremot fick jag ont i axlar och armar, säger han.
Åter till Inger Jänchen får vi veta att man i år hade ett litet orosmoment. Svaleboskolans matsal ska renoveras, varför tillfälliga paviljoner ockuperat en fjärdedel av parkeringen.
– Det löste sig då vi fick ytterligare en parkering en bit bort, säger Inger Jänchen.
Bredvid står Alesandro Pagini från Malmö och skojar med funktionärerna. Han låter sig väl smaka med korv och smörgås. Det är tydligen inte alla lopp som bjuder på sådant i målgången.
Alesandro Pagini har deltagit i många lopp.
– Jag cyklar trettio mili veckan, säger han. Vombsjön runt är kanske tolfte eller trettonde året. Jag brukar cykla Vättern runt men det blev inte av i år.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.