Jacob Schenström med en svävande boll. Foto: miamina
Jacob Schenström i Las Vegas. Foto: Nick Thomas

Prisad magiker landar i Lund

Han har trollat i 25 år, men oftast är det på event och företagsfester som han visar sin prisvinnande magi.
På fredag den 3 augusti kl 14.00 och kl 19. 00 får i alla fall Lundaborna möjlighet att avnjuta Jacob Schenström, när han som ett inslag i Sommarlund kör sin trollerishow på Amfin i Bjeredsparken.

Det var när han hittade en bok om trolleri på biblioteket som Malmöbon Jacob Schenström verkligen fastnade för magin. Men lite krattat i manegen var det redan tidigare – han hade fått en trollerilåda i present som barn och hans morbror brukade roa honom med trollkonster.
Trolleriboken fick honom fast till slut.
– I många år hade jag trolleriet som halvtidsjobb och kombinerade det med att åka skidor på vintern i Kanada och i fjällen, men de sista åren har jag varit trollkarl på heltid, berättar Jacob Schenström, som dock gärna försöker förlägga en del jobb till fjällen för att fortfarande kunna åka skidor.

Jacob arbetar mycket med att trolla för andra trollkarlar och på olika event.
– Trolleri funkar ju väldigt bra som isbrytare. Om det kommer en trollkarl får alla direkt något att prata om – och ibland gör jag även något där allmänheten kan gå, säger Jacob.

Det låter som ett trevligt jobb?
– Ja och det är många olika delar. Man ska utveckla nya trick och så ska man också driva ett företag med marknadsföring, bokföring och kontakter.
Att Jacob Schenström trolleri håller hög klass förstår man inte minst när man ser alla priser han vunnit genom åren. Han har tagit hem både Svenska och Nordiska mästerskapen i Close up-magi och 2015 kom han på femte plats i världsmästerskapen.
– Min specialitet är att trolla på nära håll, men i Lund ska jag välja något som funkar i ett lite större sammanhang och för en publik med både barn och äldre.

Closeup-magi är en konstart som kan få publiken att tappa hakan, men ofta har folk bara sett det på tv och tror de kan avslöja magikern om de bara får se honom eller henne live.
– Men så kan de inte det. Många tror också att alla trollkarlar har en hatt med en kanin i, men så är det inte längre.

Det går att trolla med vad som helst som closeup-magiker, menar Jacob, som även använder klassiska attiraljer. Hans egen take på trick med bägare har blivit uppskattat. Han använder två i stället för tre- varav det ena är ett genomskinligt glas.

Vad är den viktigaste egenskapen för en closeup-magiker?
– Envishet och tålamod när man utvecklar tricken skulle jag vilja säga. Fingerfärdighet är förstås viktigt. Man ska också kunna leda uppmärksamheten till rätt ställe. Det är många olika saker man måste tänka på.

Hur kommer man på knepen?
– I början lär man sig av andra trollkarlar, sedan kan man göra om dem lite eller kombinera med andra trick. Och så börjar man göra egna, då tar det ofta lite längre tid.

Det är ett pågående arbete?
– Ja man försöker alltid förbättra saker och nya trick vill man prova för publiken. Det är mycket tajming också.

I Lund medverkar även 14-åriga Felix Störbäck, en lokal förmåga som 2017 vann i en egen gren, Micromagi, i juniormästerskapen i trolleri-SM.
– Det är jättekul att det kommer nya, säger Jacob Schenström som håller med om att intresset för magi i olika former som underhållning nog är på väg upp.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag tänkte ställa upp i VM nästa gång det går, 2021. Annars gäller det att utveckla ny magi – och kanske sätta upp en show, säger Jacob Schenström.

×