I maj släppte Malmöartisten Joakim Pinotti sin självbetitlade ep. Nu vill han ut och spela. Foto: Yvonne Erlandsson

Joakim Pinotti satsar på musiken på heltid

Malmökillen Joakim Pinotti har hållit på med musik sedan han var liten. I maj släppte han sin självbetitlade debut-ep och fick massor av positiva kommentarer. Nyligen sa han upp sig från sitt kontorsjobb och bestämde sig för att satsa på musiken på heltid.
– Det gäller att våga kasta sig ut som ensam och se hur det går, säger han.

Tidningen träffar Joakim Pinotti över en kopp kaffe en varm sommardag. 25-åringen är uppväxt i Malmö i ett hem där det fanns massor av musik. Pappa spelade i 70-talsbandet Atlas, som nyligen hade en revival och fortfarande spelar, och mamma spelade på hobbynivå. Joakim började spela piano i fjärde klass. Han gick i musikprofilklass och på Heleneholmsgymnasiet valde han estetisk linje. Han spelade i ett folkrockband och skrev egna låtar under gymnasieåren.
– Men efter gymnasiet blev det kontorsjobb, konstaterar Joakim, som också utbildade sig till möbelsnickare.

Musiken lockade ändå och en singer/songwriter-kurs på Musikhögskolan blev den tändande gnistan. Efter den började Joakim spela in sin ep och i maj var det alltså dags för släpp.

Genom åren har han samarbetat med olika musiker, men inför skivsläppet bestämde han sig för att köra helt själv.
– Jag har gjort det här helt independent. Det är det som är så roligt och det känns som en växande trend.
Efter releasekonserten på Inkonst i Malmö har det blivit ytterligare några spelningar.
– Men mina förhoppningar är att det ska bli mer nästa år, säger Joakim, som nu jobbar för just det.
Han har sökt spelningar tidigare, men med sin ep som visitkort hoppas han få fler napp.
– Man behöver något att visa, konstaterar han.

I sina låtar speglar Joakim Pinotti sin världsbild och hur han önskar världen såg ut.
– Jag tycker det är kul att se utifrån hur folk har det. Som i låten Treat me like a brother – vi är ju egentligen alla ”kusiner” men vi har lite svårt att inse det. Utifrån sett är vi så små och obetydliga. Men egentligen är det de där små utifrån sett obetydliga sakerna som är de viktigaste. Vem man är med och hur man mår.
Joakim Pinotti är intresserad av vetenskap och av rymden och det har inspirerat hans perspektiv- hur fokuserade vi är på de där minsta grejerna trots att vi är så små.
– I låtarna blir det mer så att jag filosoferar kring det hela. I låtskriveri har man lösa tyglar, ingen bestämmer över en.

Som indieartist har han full kontroll över hela processen och det är något som är viktigt för honom.
– Jag börjar oftast med musiken och försöker hitta en känsla, eller någon form av koncept för texten. Det kan vara något som bara droppar ner i huvudet, men man kan göra det metodiskt också.
Någonstans finns det ofta inspiration från annan musik även om det är omedvetet.
– Det kommer ju inte ur tomma luften, säger Joakim. Man kan ha något i huvudet utan att veta om det.
När Joakim själv ska beskriva sin musik brukar han säga melankolisk, indie, folkrock. Lyssnarna har också ofta kommenterat att det finns jazz- och soulinfluenser. Folk kommenterar också ofta hans speciella röst.

Hur länge har du jobbat med plattan?
– Jag började förra året i maj, så det tog lite mindre än ett år. Då har jag också haft ett dagjobb, men nu har jag sagt upp mig för att köra fullt ut på musiken. Varför inte, tänkte jag. Nu hade jag möjligheten.

Ep:n Pinotti finns både på Spotify, Itunes och som fysisk cd. Och att sköta allt själv har krävt mycket jobb och många olika kunskaper som Joakim har fått tillägna sig.
Framtidsplanerna är att spela så mycket som möjligt och då gäller det förstås att jaga spelningar.

Vilken är drömspelningen?’
– Roskilde, de har ju haft i några år en scen för oetablerade artister. Dit ska jag söka. Det är en av raderna på listan som jag ska bocka av, säger Joakim Pinotti.
Han vill också fortsätta skriva musik och planen är att släppa en singel under hösten.

Var är du om fem år?
– Då har jag en lagom fanbase. Jag vill inte att det ska bli för stort, kändisskapet är jag inte så intresseras av, säger Joakim Pinotti.

×