Viktoria Tocca och Daniel Sjöberg vid Roseman Bridge i Madison County. Viktoria Tocca blev så begiestrad i musikalversionen av filmen att hon beslutade ta den till Sverige själv för att vara säker på att få spela huvudrollen.Foto: Pressbild
Viktoria Tocca vid Roseman Bridge i Madison County. Pressbild
Peter Johansson och Maria Lucia Heiberg Rosenberg medverkar i musikalen ”Ghost”. Foto: Claudio Bresciani / TT
The Phantom of the Opera kommer åter upp i Köpenhamn i höst.Foto: Rolf Konow
Göteborgsoperan sätter upp Fredericia Teaters Ringaren i Notre Dame. Foto: Sören Malmose och Claudio BreSciani/TT

Bygger en bro mellan filmen och musikalen

Musikalhösten bjuder på en rad filmklassiker i scenisk form. Så som i himlen får urpremiär på Oscarsteatern, på Chinateatern ges Ghost och Broarna i Madison County spelas i både Stockholm och Malmö.
Och dess Sverigepremiär är resultatet av musikalartisten Viktoria Toccas enträgna arbete.

Musikalen Broarna i Madison County är baserad på filmen med samma namn med Clint Eastwood och Meryl Streep i huvudrollerna. Den handlar om kärlekshistorien mellan hemmafrun och tidigare lärarinnan Francesca och fotografen Robert, som kommer till trakten för att göra ett reportage på de berömda täckta broarna.
Viktoria Tocca både producerar och gör den kvinnliga huvudrollen. Tidigare har hon bland annat spelat Christine Daee i The Phantom of the Opera i Köpenhamn under två år, hon har gjort många huvudroller i Tyskland och hon har också själv stått bakom flera produktioner, däribland konserten Från Broadway till Duvemåla. Viktoria har också en framgångsrik karriär som artist med egen musik i USA och Asien. För några år sedan hade hon en tredjeplacering på Billboardlistan och 2016 vann hennes album Dark Waltz priset för bäst säljande klassiska album i Asien.

När hon såg musikalen Broarna i Madison County på Broadway för 2014 fascinerades hon av den.
– Det är en av få gånger som jag blivit så tagen av en föreställning att jag glömt att det är en föreställning, säger Viktoria Tocca och berättar att senast hon blev så gripen var första gången hon såg Kristina från Duvemåla.
Själv hade hon inte sett filmen och hade en vag aning om historien.
– Jag såg den ensam och var inte beredd på känslostormen som drabbade mig. Det var ett av skälen till att jag ville göra den. Dessutom är det så sällan det skrivs nya musikaler för en mer klassisk sopran. Jag har gjort roller som Christina i Fantomen, men sådana roller är oftast för yngre. Det här är skrivet för en vuxen kvinna och jag kände också att rollen skulle passa mig där jag befinner mig i livet.

Viktoria Tocca blev också förtjust i Jason Robert Browns musik, som är anpassad efter karaktärerna.
– Francescas musik är halvklassisk och italiensk, Roberts musik är mer amerikansk och nästan lite country.
Viktoria Tocca hade kort sagt hittat en ny favoritmusikal och en roll hon ville göra.
– Men jag förstod att om musikalen kommer till Sverige skulle jag, som jobbat mest utomlands, inte få göra den. Enda sättet att få göra rollen var att ta hit musiskalen själv.
Viktoria tog kontakt med förlaget direkt och var först på bollen. Den hade bara gått ett par månader på Broadway är hon köpte de svenska rättigheterna. Broarna i Madison County blir utan jämförelse det största hon gjort som producent.
– Men det är mycket folk inblandade på många olika sätt och många som hjälper till även om jag står för den ekonomiska risken. Det är mycket ”learning by doing” och man får ta in folk och fråga. Om jag hade satt mig ned fråm början och gjort en budget och riskanalys hade jag nog aldrig kommit igång. För mig börjar allt med magkänslan.
Att få ta föreställningen till Malmö känns speciellt för Victoria, som när hon gjorde Christine i Fantomen i Köpenhamn bodde här.
– När jag gick ut Balettakademin 1998 var Slagthuset ev av de stora musikalscenerna i Malmö. Det känns kul att få komma ner och återintroducera musikalen där, säger Victoria Tocca, som tror att Broarna i Madison County blir ett bra komplement till höstens övriga musikalutbud i Malmö.

I höst går också hennes Från Broadway till Duvemmåla på turné, för första gången är hon enbart producent. Men i Malmö den 21 oktober kommer hon och Daniel Sjöberg att gästa turnén när den kommer till Malmö Live.
– Det blir första gången på den scenen för mig, det ser jag också fram emot.
I måndags började repetitionerna i Stockholm, ett datum som stått i kalendern i ett och ett halvt år. Victoria har förberett sig bland annat genom att resa till Madison County och tillsammans med Daniel Sjöberg, som spelar Robert, se de berömda broarna. Hon har också rest till Neapel för att bättre förstå karaktären Francesca, som hade sina rötter där, och den resa hon gjorde från den färgstarka italienska staden till den karga amerikanska landsbygden.
– Jag tror att den som gillade filmen kommer att tycka mycket om musikalen eftersom man får veta mer om karaktärerna här. Man får mer insyn i vem Francesca och Robert är, säger Viktoria Tocca.
Broarna i Madison County har premiär på Slagthuset i Malmö den 12 oktober efter Sverigepremiären på Maximteatern i Stockholm den 12 september.

×