Torkan slår hårt mot bönderna som i många fall just nu stödutfodrar sina djur med bete som skulle sparats till vintern. Foto: Maja Jakobsson/Arkiv
Hans Ramel, regionordförande i LRF Skåne.FOTO: AXEL Hilleskog/ARKIV

Lågt intresse för kommunens gräs

SVEDALA Kommunens erbjudande om att skörda marker med högt gräs som djurfoder har inte tagits emot med något större intresse i Svedala kommun.

– Nej, det har inte varit jättemycket påtryckningar på det under tiden jag haft ansvaret för det, konstaterar Jonni Gend, planeringsingenjör på Svedala kommun.
Det torra och varma vädret vi haft under en längre tid har lett till brist på djurfoder och det är anledningen till att Svedala kommun en bit in i juli gick ut med möjligheten att skörda gräs på kommunal mark. Det handlar om ett erbjudande att slå gräs som i dagsläget klassas som kommunal parkmark och det i både Svedala, Bara och Klågerup.

– Det är våra så kallade höggräsytor som vi väljer att inte klippa mer än kanske en gång om året, berättar Jonni Gend.
Att intresset varit lågt gissar han beror på att gräset som erbjuds är uppblandat med annat än just fodergräs och därför är det inte av en kvalitet som djurägarna är i behov av.

LRF Skånes regionordförande, Hans Ramel, har dock via möten med länsstyrelsen fått information om att intresset för kommunalt erbjudet gräs tagits emot positivt i många kommuner i Skåne och att skörden fungerat bra.
– Jag har självklart inte koll på alla kommuner, det kan se olika ut på olika platser. Men det är tufft just nu med torkan och det här gräset kan hjälpa framför allt köttbönderna eftersom de kan använda just gräs av lite sämre kvalitet, säger Hans Ramell.

Mjölkbönder i behov av ett kraftigare och mer näringsrikt gräs, har i nuläget valt att stödutfodra sina djur med betet som är avsett för vintern. Det görs med en förhoppning om ett snart regn som kan rädda upp det hela med en tredje skörd berättar Hans Ramel och konstaterar:
– Det är inte så mycket annat att göra än att vänta och hoppas.

Slagning av höggräs erbjuds mestadels i Svedalas gröna stråk i anslutning till villa- och bostadsområden. Totalt rör det sig om 11 hektar marker på följande platser i kommunen:
Svedalarondellen vid 108:an, Värbyvägen och Idrottsgatan i Bara och i Klågerup finns gräset på Kullavägen, Industrivägen, Svinaryggen och Midsommarängen. På en karta som finns att hämta på kommunens hemsida är markområdena exakt utmärkta.
Svedala kommun poängterar dock att det finns en risk för att ytorna kan innehålla sten, burkar, plast eller övriga olämpliga material eftersom det normalt inte används som foder.
– Finns det intresse är det bara att höra av sig, säger Jonni Gend.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×