Lundabo inblandad i högskolefuskhärva

Lund I tisdags häktades ytterligare en man för inblandning i det omfattande högskolefusket som avslöjades i våras.
Det är en 21-åring från Lund som nu sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till osann försäkran.

I ett stort tillslag i april häktades en 55-årig man och hans två söner, 23 respektive 25 år gamla, misstänkta för att ligga bakom omfattande fuskorganisering på högskoleprovet.
Utredningen har pågått sedan dess och i tisdags häktades även en 21-årig man från Lund, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till osann försäkran, grovt brott.
Osann försäkran innebär att man under ed lämnar osanna uppgifter alternativt utelämnar uppgifter. Det är ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst 6 månader.

Den större fuskverksamheten ska ha pågått under 4-5 år, enligt Ekobrottsmyndigheten.
21-åringen från Lund ska ha varit inblandad under åren 2016 till 2018. Han är inte tidigare känd hos polisen och åtal ska väckas mot honom den 6 augusti.
Tillslaget som Ekobrottsmyndigheten och polisen gjorde i våras avslöjade att den 55-årige mannen och hans två söner har utgjort kärnan i det omfattande nätverket.
Männen misstänks ha tagit upp emot 170 000 kronor per prov och sammanlagt dragit in över tio miljoner kronor på verksamheten.

Ett flertal fuskare från runt om i landet har identifierats under utredningen och Ekobrottsmyndigheten satsar på att åtalen mot dem ska stå klara samtidigt som åtalen mot huvudmännen.
Fusken ska ha skett genom avancerad teknologi som bland annat innefattade datorer och speciella hörsnäckor.
Två av männen som togs in i april sitter fortfarande häktade, medan den tredje mannen har släppts. Han är fortfarande misstänkt men bedöms inte kunna påverka utredningen.
Åtal mot de tre övriga ska väckas den 10 oktober.
Per Hedman, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten vill inte ta emot fler frågor utan hänvisar till att utredningen nu är i ett mycket känsligt skede.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×