Svag kronkurs gör svenskarna fattigare s

Den som tror att svensk ekonomi går som tåget blundar för vad som hänt med den svenska kron ans värde. I maj månad noterades den svagaste kronkursen på 108 års tid, en beräkning utifrån ett fiktivt värde på en euro om den funnits i början av förra seklet. Faktum är att svenska folket håller på att bli de fattiga kusinerna från landet när de reser utomlands.
Därför har den varma sommaren varit positiv för många svenska hushåll. De har kunnat få både sol och värme utan att kosta på sig allt dyrare utlandsresor till varmare breddgrader.
Att kronan är så svag har både för- och nackdelar. Den stora fördelen är att en svag kronkurs gynnar vår exportindustri, som haft en stark utveckling på senare år.
Men nackdelarna är uppenbara. En svag kronkurs gröper ur värdet av människors arbetsinkomster, pensioner och sparande.
Det finns fundamentala problem i svensk ekonomi. Detta gör att den svenska kronan börjat likna en skvalpvaluta medan t.ex andra länder utanför euron som Danmark och Schweiz har starka valutakurser. Ja även det brittiska pundet är starkt jämfört med vår krona trots Brexit. Skälet är att omvärlden misstror styrkan i den svenska ekonomin, inte minst tack vare risken för en bostadskrasch och den snabbt försvagade ekonomin i kommuner och landsting.

Dagens fråga

Betalar du med Skånetrafikens app när du åker buss?

Loading ... Loading ...