Domkyrkan i Berlin står majestätiskt vid floden Spree mitt i staden. Foto: Adobe Stock
Veganska Brammibals Donuts har två kaféer i staden. Foto. Addobe Stock
Kvällssol vid Brandenburger Tor. Foto: Adobe Stock
Babel är ett av Berlins bästa alternativ för den som är sugen på mat från Mellanöstern. Foto: Adobe Stock
I Berlin finns ett 40-tal restauranger och kaféer som helt utesluter animaliska produkter. Foto: Annika Goldhammer
På Good Bank odlas salladen på plats i restaurangen. Foto: Adobe Stock

En grön weekend i Berlin

Resor Veganska donuts, vegetariska Michelinrestauranger och sallad odlad mitt i staden – det stora köttfria utbudet har gjort Berlin till Europas vegohuvudstad.
Att äta vegetariskt är i dag ett naturligt alternativ även för den som gillar kött. Från att bara var ett tillbehör har vegomaten blivit ett självklart huvudmål på flera av världens krogar. Det är den europeiska metropolen Berlin ett bevis på.

Här är elva gröna alternativ för dig som vill testa något annat än currywurst och schnitzel.

o Prisvärd libanes
Den libanesiska restaurangen Babel är ett av Berlins bästa alternativ för den som är sugen på mat från Mellanöstern. Här serveras nyfriterad falafel för drygt 40 kronor och en vegetarisk tallrik (inklusive en himmelsk aubergineröra) för en dryg hundring. Sommartid finns en stor uteservering på gatan.
En annan Mellanösternfavorit är Kanaan, som ligger lite undangömt i norra Prenzlauer Berg och drivs av en palestinier och en israel(!).
Adress: Kastanienallee 33.

o En dröm för avokadoälskare
Ingen matintresserad har väl missat avokadomackstrenden på Instagram de senaste åren. På nyöppnade Avocado Club i Friedrichshain har man tagit det steget längre och bestämt sig för att servera avokado i alla rätter – till och med pannkakorna. Resultatet är betydligt godare än det låter – pannkakorna är karamelliserade i socker och härligt fluffiga. På menyn finns även hälsosammare sallader, smörgåsar och varma rätter. Och uppläggningarna är lika Instagramvänliga som den klorofyllstinna inredningen.
Adress: Holteistrasse 3.

o Tofufrossa i hallen
Saluhallen Markthalle Neun i Kreuzberg är ett måste för foodies. Här varvas ostar, ostron och andra delikatesser med snabbmat, nybakat bröd och nyvevad gelato. På helgerna är det grönsaksmarknad och då och då arrangeras matrelaterade jippon. Bland de fasta stånden finns Tofu Tussis, som lockar med handtillverkad, ekologisk tofu i alla möjliga former och smaker (exempelvis chili/jordnöt och rödvinsmarinerad). För den som vill lära sig göra egen tofu erbjuds även kurser.
Adress: Eisenbahnstrasse 42
markthalleneun.de
www.tofutussis-berlin.de

o Vegetarisk kebab
Vid sidan av currywurst är döner Berlins populäraste snabbmat – och självklart finns här ett alternativ även för kebabälskande vegetarianer. På Vöner serveras veganska varianter baserade på soja, veteprotein och grönsaker, men också vegoburgare av seitan och köttfri currywurst.
Adress: Boxhagener Strasse 56
www.voener.de

o Vegansk sockerchock
Matcha-te? Jordgubbar och basilika? Eller lönnsirap och bacon (av rökta kokoschips)? Att välja bakverk på Brammibal’s Donuts är en utmaning för alla med beslutsångest. Oavsett vilket du väljer lär det bli en barnsligt god blodsockerhöjare. Vill du grunda med något matigare serveras även bagels, soppa och pannkakor.
– Allt är veganskt, men de flesta som kommer hit vet nog inte om det. Vi vill vara ett bra kafé snarare än ett uttalat veganställe, säger grundaren Bram van Montfort och slår ett slag för donuten med smak av jordnötssmör, kola och choklad.
Adress: Maybachufer 8 och Danziger Strasse 65, www.brammibalsdonuts.com

o Grönt uppåt väggarna
The Klub Kitchen ligger mitt i Mitte, i en av Berlins mest klorofyllstinna kroglokaler. Maten är lika fräsch som inredningen. Allt är inte vegetariskt, men det mesta baseras på färska grönsaker och mättande gryner. En av signaturrätterna är ”Sultan eggs” – pocherade ägg med rökt paprikasmör. Föredrar du något grönt finns exempelvis Green bowl eller linssallad med sparris och parmesan. Lunchrätterna kostar mellan sex och tio euro.
Adress: Mulackstrasse 15
www.theklubkitchen.com

o Good Bank
Butterhead, Chocolate Oak eller Yacht? Det är några av de sallader som odlas framför ögonen på gästerna på salladsbaren Good Bank i Mitte. Här serveras en rad olika sallader, smörgåsar och varma rätter med den på plats odlade salladen som bas. Övriga ingredienser är säsongsanpassade och regionalt producerade så långt det går. Allt är inte vegetariskt, men här finns fler alternativ för vegos, till exempel ”Vegan truffle mushrooms” med bland annat ekotofu, rostad blomkål och morotschips. Inne finns sittplatser vid en lång bardisk, men trevligast är att sitta på uteserveringen med utsikt över Berlins berömda tv-torn.
Adress: Rosa-Luxemburg-Strasse 5
good-bank.de

o Quy Nguyen Vegan Living
Berlin är känt för sitt stora utbud av vietnamesiska restauranger och det finns flera som är särskilt populära bland vegetarianer: Chay Viet, Soy, Ryong, Quà Phe och Chèn Chè är bara några exempel. Ett annat är Quy Nguyen Vegan Living i Mitte. Här serveras den traditionella vietnamesiska soppan pho, färska vårrullar, myntastinna drinkar och mycket mer – allt veganskt.
Adress: Oranienburger Strasse 7

o Vegansk gourmetfavorit
I Berlin finns flera högklassiga gourmetrestauranger. En av dem är Kopps, en mysig veganrestaurang som kan omvända vilken karnivor som helst med sina mustiga, smakrika och prisvärda rätter. Här finns både à la carte och färdiga avsmakningsmenyer med matchande viner, även de fria från animaliska tillsatser.
På helgerna serveras en populär brunchbuffé och måndag-torsdag serveras en trerättersmeny för facila endast 19 euro.
Adress: Linienstrasse 94www.kopps-berlin.de

o Grön kafékedja
Den vegetariska kafékedjan Goodies finns på flera adresser runtom i staden. Här serveras smoothies, wraps, smörgåsar och annat växtbaserat. Allra bäst är det stora utbudet av sötsaker. En hel del är även veganskt och glutenfritt.
Adress: Warschauer Strasse 69 + flera adresser, www.goodies-deli.com

o Svårfunnen Michelinrestaurang
In i en ruffig gränd, förbi några sopcontainrar och genom en anonym plåtdörr – att försöka hitta till den moderna vegoklassikern Cookies Cream är en del av upplevelsen. Väl inne i restaurangen väntar stadens bästa vegetariska gastronomi – något som gav Cookies Cream sin första Michelinstjärna tidigare i år.
Varje kväll serveras fem förrätter (exempelvis vaktelägg i brioche med portvinslök, tryffel och potatisskum), lika många huvudrätter (till exempel parmesandumplings med tryffelbuljong och pinjenötter) och tre desserter (som blåbärssorbet med selleri – betydligt godare än det låter!).
Prisexempel: Trerättersmeny 49 euro.
Adress: Behrenstrasse 55
www.cookiescream.com

Värt att veta om resan till Berlin
o Resa hit

Direktflyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Berlin med Norwegian, SAS eller Easyjet.
Prisexempel: Från Stockholm i mitten av augusti från 1 300 kronor, tur och retur.
o Klimatpåverkan
Exempel på genomsnittligt koldioxidutsläpp inklusive höghöjdseffekt med flyg, tur och retur: Direkt Stockholm-Berlin 384 kg/person, från Köpenhamn 202 kg/person och från Göteborg 293 kg/person.
Anm. En svensk genererar i genomsnitt 11 ton konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp per år.
o Shopping
Den veganska livsmedelskedjan Veganz har allt för det gröna skafferiet och finns på flera adresser runtom i staden. I anslutning till butikerna finns även kaféet Goodies. Veganz på Schivelbeiner Strasse ligger granne med två andra besöksvärda butiker för djurvänner: lifestylebutiken Dear Goods och den veganska skobutiken Avesu.
Adress: Schivelbeiner Strasse 34 + flera adresser
veganz.de
o Bo
– Almodóvar Hotel
Ekohotellet Almodóvar i Friedrichshain är en svårslagen bas för en grön weekend i Berlin. Här är frukosten vegetarisk och till stora delar även vegansk. Missa inte croissanterna!
Två andra plus är att det finns yogamattor på rummen och ett litet spa högst upp.
Dubbelrum från cirka 1 000 kronor, inklusive frukost.
www.almodovarhotel.de
– Hotel Orania
Nyöppnat hotell med bra läge i Kreuzberg och femstjärnig service. Frukosten är en höjdare, med en rad rätter som tillagas a la minute – testa till exempel ”Green egg”. Alla hudvårdsprodukter är ekologiska, lokalproducerade och veganska. Här arrangeras även konserter, ofta med Berlinbaserade jazzartister eller klassisk inriktning.
Dubbelrum från cirka 1 600 kronor, inklusive frukost.
orania.berlin
– Hüttenpalast
Som en camping mitt i storstaden. Här kan du välja att bo i exempelvis en 70-talshusvgagn eller trästuga. För den som föredrar mer traditionellt boende finns även hotellrum med egna badrum.
Dubbelrum från cirka 800 kronor, inklusive frukost.
www.huettenpalast.de
o Tips
Appen Berlin Vegan Guide är en perfekt kompass för turister som vill äta grönt. Den är gratis, engelskspråkig och finns både till Iphone och Android.
www.berlin-vegan.de

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

Loading ... Loading ...