Märkligt att Bonnier vill sälja TV 4

Telia köper Bonnier broadcasting och blir därmed ägare till såväl TV 4 som kanalen C-more. Det är en affär som väcker många frågetecken.
Telia är fortfarande till stor del ett statligt ägt företag. Även om affären sägs bygga på självständighet för TV 4 så blir det besynnerligt att såväl den största privata TV-kanalen i vårt land som SVT blir offentligt dominerade. Därför gör näringsminister Mikael Damberg rätt som inte okritiskt sväljer affärsupplägget.
Samtidigt är det lätt förstå Telias dilemma. Telefoni är ett område där det är svårt se nya expansionsmöjligheter och möjligheter till affärsutveckling. Ett samägande av modern telekom och programföretag inom television har goda utvecklingsmöjligheter på den svenska marknaden.
Från både TV 4 och Telia bedyras att ovidkommande intressen inte skall få styra programpolitiken. Det som föresvävar är troligen att programinnehållet skall avgöras självständigt inom bolaget ungefär på samma sätt som SVT:s kanaler står fria från politiska påtryckningar.
Det märkligaste med hela affären är att Bonniers överhuvudtaget vill göra sorti från TV 4. TV-verksamhet är en kärnverksamhet i ett multinationellt medieföretag. Det är svårt se andra förklaringar än att Bonnierssläktträd har fått alltfler grenar som måste försörjas varför priset för TV 4 skall användas som apanage.

Dagens fråga

Betalar du med Skånetrafikens app när du åker buss?

Loading ... Loading ...