Anna Borstam är ansvarig för konstföreningen Auras jubileumsutställning i Krognoshuset. FOTO: MARCUS BORNLID LESSEUR
Olle Dahl har rekonstruerat sitt barndomshem.
Krognoshuset är Lunds äldsta profana byggnad.

Konstföreningen fyller 90

LUND Konstföreningen Aura firar 90 år med en jubileumsutställning i Krognoshuset.
– Vår verksamhet är på många sätt unik i sitt sammanhang, säger Anna Borstam, ansvarig för utställningen.

I början av 1300-talet tillhörde det område som numera omfattas av Mårtenstorget av en dansk adelsfamilj med namnet Krognos.
I mitten det av tidigare grönområdet som tidigare var deras gård bodde adelsfamiljen i ett avlångt tegelhus, vars fasad i dag vetter mot Lunds konsthall och som uppskattas vara stadens äldsta bevarade profana byggnad.

Sedan den danska adelssläktens dagar har huset, som länge antogs vara en del av det gamla Svartbrödersklostret, gått från ägare till ägare, men överläts 1929 av Lunds kommun till konstföreningen Aura, vilken allt sedan dess har använt sig av Krognoshuset som utställningslokal.
Aura bildades 1928, vilket gör konstföreningen till en av de äldsta i sitt slag i Sverige.
Och de kommande veckorna ska Auras 90-årsjubileum högtidlighållas med en utställning, vilken kommer att utgöras av alster signerade 37 av konstnärerna i den konstnärsgrupp som, tillsammans med en grupp volontärer, driver föreningens verksamhet.
Anna Borstam har de senaste månaderna lett den jubileumsgrupp, på vars axlar ansvaret för utformningen av den nya utställningen vilat.

Hon säger att Aura på många sätt är att betrakta som unikt inslag i den lundensiska kulturmyllan.
– Så vitt jag vet är Krognoshusets verksamhet den enda i Lund som drivs av konstnärer.
– Dessutom förfogar vi över det här huset, där alla tre våningsplanen berättar en historia om byggnadens 700-åriga liv.
– Och alla kan komma och ta del av våra utställningar, där vi blandar från såväl lokala, nationella och internationella konstnärer, gratis, säger Anna Borstam.
Ett gemensamt tema för verken i jubileumsutställningen är att de på olika sätt relaterar till föreningens historia.
Ett exempel är Olle Dahl verk, vilket består av en vit gipsbyggnad som i husets källare har hängts upp med trådar i taket.
– Det är en tolkning av en utställning han gjorde i huset för några år sedan. Huset är hans föräldrahem, och det avtecknar sig mot nischen i väggen som har täckts med sammet.
– Tanken är att det ska känna som ett slukhål, mot vilket huset dras, säger Anna Borstam.

På lördag öppnas utställningen upp för allmänheten, och under vernissagen kommer performanceartisten Jeuno JE Kim och bandet Kaxophonic att framträda.
Anna Borstam hoppas att firandet kommer att markera inledningen på ytterligare år av konstnärlig verksamhet i Krognoshuset.

– Ett skäl till att vi har överlevt så mycket längre än de flesta andra är nog blandningen av konstnärer och människor från civilsamhället i föreningen, vår särskilda typ av organisation, säger Anna Borstam och fortsätter:
– Och att vi ska vara kvar här i 90 år till, det både hoppas jag och tror jag att vi kommer att vara. Vi får hålla tummarna, säger Anna Borstam.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...