Eslöv

Blottare följde efter små barn till lekplats

Eslöv
Eslöv När syskonparet, som båda under tio år gamla, var ute och åkte sparkcykel blev de efterföljda av en man som blottade sig.

Igår kväll lade deras mamma upp en varning på facebooksidan ”Eslövsligan” för den främmande mannen som hade blottat sig för hennes barn.

Det var när dottern och sonen var ute och åkte sparkcykel till en lekplats i västra Eslöv som en man följde efter dem. Deras mamma var bara 500 meter bort. De hade bestämt vilken tid barnen skulle komma tillbaka igen.

Väl hemma igen vid middagsbordet berättade dottern om en man som hade ”stått och kissat” och det märktes att hon tagit illa vid sig, berättar hennes mamma för Skånskan. Sonen var lite längre bort och såg inte blottaren.


– Jag insåg att ”nej, så kisssar man inte”, och gick tillbaka till lekplatsen med dem så att de fick förklara hur allt hade gått till, säger hon.

Mamman säger att dottern verkar ha ett stort behov av att prata om det.


– Det är svårt för henne att skaka av sig bilden och hon har overklighetskänslor, hon undrade ”varför gör man så mot ett barn?”, säger mamman.


– Det är så frustrerande att det hände så nära, vi hade precis bestämt att ge dem lite ansvar att få gå själva till lekplatsen. Det ett steg fram och två steg tillbaka, fortsätter hon.

Nu är dottern väldigt rädd för att se honom igen, och polisen meddelade till mamman att de skulle ringa 112 direkt om de såg mannen igen.

På Facebook har inlägget väckt många reaktioner. Mamman skrev om händelseförloppet och också mannens signalement: brunt ganska kortklippt hår, brunt skägg, tjock om magen. svarta shorts och mörkblå t-shirt.

I mitten på juni skedde det en liknande incident med en blottare och en åtta årig flicka på Trollsjögatan. Men i den polisanmälan finns inga signalement.

Presstalesperson för polisen i region syd, Calle Persson, säger att patrullområdet i Eslöv nu känner till ärendet och håller ögonen öppna, samt tittar efter om det finns någon i straffregistret som gjort sig skyldiga till liknande brott.


– Det är sådana åtgärder som brukar vidtas i dessa sorts fall, säger han.

Ännu finns alltså ingen misstänkt.

Lunden där dottern utsattes för sexuellt ofredande av blottaren ligger mitt i ett villaområde där det är mycket folk i omlopp.


– Man vill ju inte skrämma sina barn, man vill att de ska vara trygga och nu är det mamma och pappa som är otrygga med att de går iväg själva, säger dotterns mamma.


– Man får ju så dåligt samvete, känner sig som en oansvarig mamma, skuldbelägger sig själv.

Nu satsar hon på att de ska känna sig trygga igen.


– Jag är glad att de är två och att de har varandra, säger hon.

Men längre bort än gatan där de bor kommer de inte att leka själva på ett tag.

Eslöv

Satte eld på byggmaterial

Eslöv
ESLÖV

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse om brand sedan någon satt eld på diverse byggmaterial och en vägskylt på Gustavslundsvägen i Eslöv strax efter midnatt mot lördag.

Eslöv

Flickor anmäls för hot

Eslöv
ESLÖV

Polisen har fått in en anmälan om olaga hot efter en händelse på Sallerup i fredags eftermiddag.

En grupp barn i tioårsåldern lekte på en fotbollsplan i området när det kom dit två flickor som är några år äldre. Flickorna ska enligt anmälan ha varit ”kaxiga” och uppträtt störigt, bland annat genom att sparka i en rabatt.

När barnen bad dem lugna ner sig ska en av flickorna ha hotat med att kalla dit sin syster, som skulle komma dit med en kniv.

När mamman till ett av barnen fick höra detta gjorde hon en polisanmälan om olaga hot.

Eslöv

Inbrott i kolonistuga

En kolonistuga i Eslöv hade påhälsning av tjuvar.
Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT
Eslöv
ESLÖV

En kolonistuga på Ellingevägen utsattes för inbrott någon gång mellan 31 december och 14 januari. Diverse gods stals, bland annat kläder och mat. Tjuven tog sig in genom att bryta upp en dörr.

Eslöv

Fortsatta krav om att busslinje 3 sätts in igen

Evert Andersson, Eslöv, vill att stadsbusslinje tre återinförs så att han kan ta sig enklare till sin vårdcentral, Tåbelund.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
ESLÖV Protesterna mot att Skånetrafiken drog in busslinje 3 fortsätter att leva. Flera intresseföreningar kräver nu att busslinjen återkommer. För 94-årige Evert Andersson innebär busslinjens frånvaro bekymmer vid varje besök på vårdcentralen.

Ett stort antal intresseföreningar i Eslöv och Skåne vände sig nyligen till Region Skånes kollektivtrafiknämnd med kravet om att busslinje 3 ska sättas in igen.

”Funktionshindersföreningar och pensionärsföreningar i Eslövs kommun kräver bättre bättre bussförbindelser i Eslövs tätort”, inleds skrivelsen som tio föreningar står bakom.

I sin uppmaning om att busslinjen ska återkomma förklarar föreningarna att den saknas av många och att den betydde mycket för många som skulle besöka omsorgsboenden eller vårdinrättningar.

”Det är konstigt att man inte kan åka kollektivt till Tåbelunds vårdcentral, Specialisthuset och Rehab, skriver man, och uppmanar kollektivtrafiknämnden att prioritera den inför budgeten för 2022.

Tog strid

Busslinje 3 trafikerade sträckan Stinstorget - Fridasro, men drogs in i december 2020. Skånetrafiken hänvisade till att sträckan trafikerades av för få resenärer.

Kommunen invände mot beslutet och Vänsterpartiet i Eslöv tog strid i frågan och menade att busslinjen spelat en viktig roll för bland annat äldre som ska åka till vårdinrättningar eller till äldreboenden.

”Det är galet”

Trots att det gått ett år sedan busslinjen försvann lever alltså protestera. En som i sitt dagliga liv drabbas av indragningen är den 94-årige Eslövsbon Evert Andersson.

På grund av sin hälsa behöver han göra regelbundna besök på Tåbelunds vårdcentral. Men sedan busslinje 3 drogs in har det blivit betydligt besvärligare för honom att ta sig till sin vårdinrättning från sin bostad, som ligger nära järnvägsstationen i Eslöv.

– Jag tycker det var galet att bussen togs bort eftersom det är många människor som behöver ta sig till Tåbelund, precis som jag. Det är många med mig som tycker så.

Han har själv kontaktat Skånetrafiken som föreslagit att han i stället ska ta busslinje 2 och sedan promenera den sista biten till Tåbelund. Men den promenaden blir för kämpig för honom, inte minst eftersom han har rullator och framför allt eftersom det ligger en backe på vägen han då måste promenera.

Han menar att alternativet med buss 3 är så krångligt att det blir enklare för honom att promenera hela vägen hemifrån, trots att det är jobbigt.

– Annars får jag ta en taxi.

Evert Andersson, Eslöv, vill att stadsbusslinje tre återinförs så att han kan ta sig enklare till sin vårdcentral, Tåbelund.
Foto: Henrik Lindahl

Efter vad han har hört har bussproblemet lett till att vissa patienter på Tåbelund har listat om sig till andra vårdcentraler. Det har även han övervägt.

– Jag trivs så bra med personalen där. Annars hade jag bytt för länge sen, fortsätter han.

Precis som intresseföreningarna hoppas Evert Andersson att Skånetrafiken nu ska tänka om.

– Jag hoppas att de sätter in bussen igen. Annars får de dra om de busslinjer som redan går.

Skånskan har inte lyckats nå verksamhetsansvarig på Tåbelunds vårdcentral.

Carina Olesen som är verksamhetsansvarig på Kärråkra vårdcentral har inte upplevt att fler listat sig där efter att busslinje 3 drogs in.

– Vi har inte sett någon effekt av det. De senaste två månaderna har vi fått in tre nya, men det är första gången det händer under de sex år som jag har arbetat här.

Eslöv

Dubbla prissummor på fysisk prisgala

Senast prisgalan arrangerades med publik i Medborgarhuset var 2020. Det var 13 februari, veckorna innan allt stängdes ner på grund av corona-smittan.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Som det ser ut idag tänker Eslövs kommun genomföra prisgalan i Medborgarhuset 17 februari med publik. De sju pristagarna kan glädja sig åt att de får 10 000 vardera i pris istället för som tidigare utlovats 5 000 kronor.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade i veckan att dubbla prissummorna, även till årets pristagare.

– Det är 15-års-jubileum för arrangemanget, och prissumman har hela tiden varit 5 000 kronor så det var verkligen dags, säger Christine Melinder (M), ordförande i Eslövs kultur- och fritidsnämnd.

Priserna det gäller är kulturstipendiet, kulturpriset, idrottsstipendiet, idrottspriset, ungdomsledarpriset, priset till årets eldsjäl samt jämställdhetspriset.

Genom att revidera summorna hoppas politikerna även höja statusen för nämndens utmärkelser. Nämndens budget övertrasseras i år med 35 000 kronor på grund av detta, men man hoppas få tillökning i nästa års budget.

Genomförs på plats

Själva prisgalan i Medborgarhuset ska, om inget händer med myndigheternas råd och restriktioner kring corona-smittan, att genomföras som planerats i Medborgarhusets A-sal 17 februari.

– Det kan bli så att antalet besökare i publiken begränsas, kanske till 150 personer, säger Christine Melinder som även berättar att man undersökt möjligheterna att göra galan digital.

– Det är lite svårt att få till det med ett helt kamerateam. Kanske gör vi det i lite mindre skala, och lägger ut mindre klipp på YouTube.

De nuvarande restriktionerna sträcker sig fram till 12 februari, bara dagarna innan Eslövs prisgala.

– Vi vet inte vad som händer sedan, säger Christine Melinder.

Martina Haag leder galan

Senast prisgalan arrangerades med publik i Medborgarhuset var 2020. Det var 13 februari, veckorna innan allt stängdes ner på grund av corona-smittan.

Förra årets prisgala sändes enbart digitalt på Eslövs kommuns YouTube-kanal. Programledare då var Mark Levengood.

Årets konferencier blir skådespelaren, krönikören och författaren Martina Haag och kvällens husband Balthazaar, ett åttamannaband från Ängelholm som gör tolkningar av Peps Perssons låtar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

En jämförelse av lån i Sverige

Privatlån.com

Funderar du på att låna pengar? Funderar du på vilken typ av lån som du ska ta? Då ska vi i denna artikel gå igenom olika saker som det är viktigt att tänka på när man ska jämföra olika lån.

Ska man ta ett lån med eller utan säkerhet?

En av de saker som det är viktigt att tänka på när man ska låna pengar är ifall man ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Med vad är då skillnaden mellan de båda? Om vi börjar med lån med säkerhet är dessa lån där du måste lämna något i säkerhet till den aktör som du lånar pengar av. Men vad innebär det då att lämna något i säkerhet? Det innebär att du pantsätter någon av dina ägodelar eller egendomar. Dessa kan långivaren då ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka pengarna enligt den återbetalningsplan som ni kommit överens om. Ett exempel på en sak som det är vanligt att lämna som säkerhet är en bostad. Lämnar du din bostad i säkerhet kan långivaren därför ta den från dig om du inte kan betala tillbaka lånet så som det är tänkt.

Faktum är att det är vanligt att man använder samma sak som man lånar pengar till att köpa som säkerhet. Ska du då till exempel köpa en bostad lämnar du denna i säkerhet, och långivaren kan då ta den ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet med tanke på vilken risk man tar när man satsar på ett sådant lån? Faktum att du måste lämna något i säkerhet må visserligen vara en nackdel, men faktum är att det även finns flera fördelar med att låna pengar med säkerhet. Detta har att göra med att långivaren inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när det kommer till ett lån utan säkerhet. Det gör de inte eftersom de kan ta något från dig vars värde uppskattas till det samma som de pengar du lånat. På grund av detta kan de i övrigt ge dig bättre förutsättningar när det kommer till ett lån med säkerhet. Dels kan de ge dig en lägre ränta när det kommer till denna typ av lån, något som förstås är en stor fördel för dig som lånar pengar eftersom det då blir billigare för dig att göra det. Dessutom kan du i många fall få lån på större belopp när det gäller lån med säkerhet. Just därför kan det vara värt att satsa på ett sådant.

Men hur fungerar då lån utan säkerhet? Precis som namnet antyder är detta lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Just detta är också fördelen med dessa lån. Du som låntagare tar alltså inte en lika stor risk när du tar ett sådant lån som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Långivaren tar dock en större ekonomisk risk genom att ge dig ett sådant lån, något som i sin tur kan få en del negativa ekonomiska konsekvenser för dig som ska låna pengar. Först och främst brukar lån utan säkerhet ha en högre ränta än sådana med säkerhet. Detta är helt enkelt långivarens sätt att kompensera för det faktum att de tar en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. Faktum att de tar en större risk brukar även betyda att du inte brukar kunna låna lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. För dig som låntagare är det helt enkelt bara att väga för- och nackdelarna med lån med säkerhet samt lån utan säkerhet mot varandra. Du kan sedan välja att satsa på den typ av lån som passar dig bäst. Självklart är det inte heller alla som har möjlighet att ta ett lån med säkerhet. I dessa fall kan ett lån utan säkerhet vara det enda alternativet.

Jämför den effektiva räntan

En av de allra viktigaste sakerna att ha i åtanke när man ska jämföra olika lån är den effektiva räntan. Tyvärr gör många dock misstaget att fokusera på den nominella räntan. Denna ger dig dock inte den fulla bilden av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma. Detta kan bland annat röra sig om uppläggnings- och aviavgifter. Gör därför inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat kan nämligen fortfarande kosta dig mer pengar i slutändan, detta eftersom det alltså kan tillkomma andra avgifter. Genom att i stället fokusera på den effektiva får du en helhetsbild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett lån som kommer att kosta dig så lite pengar som möjligt.

Återbetalningstid

När du ska jämföra olika lån är det också viktigt att ta hänsyn till återbetalningstiden. När det gäller detta är det viktigt att känna till att ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta kommer du att få. Det är därför inte någon bra idé att välja en alltför lång återbetalningstid, detta eftersom det då kommer att kosta dig mer att låna pengar. Med detta sagt måste du förstås fortfarande ha en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med. Välj därför en som ger dig en rimlig månadskostnad utan att för den sakens skull sträcka sig över en alltför lång tidsperiod. Gör du det kan det bli onödigt dyrt för dig att låna pengar.

Är det värt att ta ett snabblån?

Du som ska låna pengar har också alternativet att ansöka om ett snabblån. Fördelarna med snabblån är just snabbheten. Det går nämligen snabbt att få ett besked på din låneansökan när det gäller dessa lån, och om din ansökan blivit beviljad går det också snabbt att få pengarna utbetalda. Dessutom finns många snabblån även tillgängliga för dig som har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer till snabblån. För det första brukar de nämligen ha väldigt höga räntor. För det andra brukar de dessutom ha väldigt kort återbetalningstid. Ta därför bara ett snabblån om det är så att det verkligen är nödvändigt och du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom den återbetalningstid som gäller. Gör du inte det kan det nämligen få allvarliga konsekvenser för din ekonomi under en lång period framöver i form av betalningsanmärkningar och i värsta fall Kronofogden.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de bästa sätten att kunna hitta bästa möjliga låneerbjudande på är att använda sig av en låneförmedlare. En sådan ansöker då nämligen automatiskt om lån hos flera olika långivare åt dig, och listar sedan de låneerbjudanden som du får. Allt du behöver göra är därför att göra en ansökan hos den låneförmedlare du väljer att satsa på, därefter sköter den resten av jobbet åt dig. Att använda sig av en låneförmedlare är därför något som du kan spara väldigt mycket tid på att göra. Dessutom är det bra för din kreditpoäng eftersom det då räcker med att du gör en låneansökan, något som i sin tur innebär att det bara kommer att behöva göras en kreditupplysning på dig. När det gäller kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas, försämras din kreditpoäng nämligen varje gång det görs en kreditupplysning. Är det då så att du sitter och ansöker om flera olika lån och det görs flera kreditupplysningar på dig med UC kan din kreditpoäng försämras allvarligt. Detta är alltså dock inte något du behöver oroa dig för när det kommer till att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare. Även om kreditupplysningen görs med UC räcker det då nämligen med att det görs en kreditupplysning, något som i sin tur inte påverkar din kreditpoäng alltför mycket.

Eslöv

Stulna datorer var mat

Eslöv
Eslöv Under natten till söndag krossade okända gärningsmän en ruta till Bredablickskolan på Norregatan.

Först trodde man, utifrån de svårtolkade bilderna från värmekamerorna, att bytet blev flera datorer. Men under måndagen verkar det som att det snarare var mat i enportionsförpackningar som tjuvarna bar ut.

När polisen anlände till platsen fanns inte några gärningsmän kvar. Händelsen utreds som stöld genom inbrott.

Ett 20-tal fösterrutor till skolan ska också ha krossats.

Eslöv

Ny chef tar över Medborgarhuset

Emil Ahlqvist är ny verksamhetschef för Eslövs Medborgarhus. Han har jobbat på kultur- och fritidsförvaltningen, senast som controller. Han har även spelat i Eslövsrevyn från vilken den här bilden hämtats.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Medborgarhuset i Eslöv har fått en ny chef. Ulrica Adelbris slutar och Emil Ahlqvist tar vid.

På Medborgarhuset hålls i nuläget i stort sett inga konferenser.

Nuvarande chefen Ulrica Adelbris har haft befattningen under två år och bara fått driva Medborgarhuset medan det i princip legat i malpåse på grund av coronan.

Normalt är schemat fulltecknat på Eslövs populära mötesplats.

– Det enda som hänt de senaste två åren har i stort sett bara varit att taket blåste av. Personalen har varit utlånad till biblioteket och servicenämnden så det har nog varit tråkigt, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Christine Melinder (M).

Emil Ahlqvist har jobbat som husvärd på Medborgarhuset tidigare. Han har sedan dess jobbat med olika sker inom kultur- och fritidsförvaltningen, senast som controller.

Han har även skådespelat i Eslövsrevyn och haft en mindre roll i teve-serien Bron.

Ulrica Adelbris stannar kvar i förvaltningen och kommer att arbeta med kultur.

– Det är helt hennes eget beslut. Det är kulturen hon brinner för tror jag. Jag hoppas att det inte ska bli så långrandigt för Emil, säger Christine Melinder.

Eslöv

Shahzia, 23, prisas för sin beslutsamhet

Rotarys Annika Lundeslöf delar ut stipendium till Shahzia Sarwari.
Foto: Rotary
Eslöv
ESLÖV Eslöv Sallerup Rotaryklubb har utsett Shahzia Sarwari till 2021 års stipendiat.

- Hon har visat ett engagemang att delta i samhället som ungdomsledare och i arbetslivet samt hon har med tydlig beslutsamhet valt att utbilda sig för kommande yrkesliv, skriver föreningens Annika Lundeslöf i ett mejl till Skånskan.

Shahzia Sarwari är 23 år och uppväxt i Eslöv sedan tolvårsåldern. Hon är född i Afghanistan och berättar att familjen flyttade till Pakistan, Quetta, på grund av inbördeskriget i Afghanistan. När Shahzia var tolv år flyttade familjen vidare till Sverige och Eslöv. I dag studerar hon till fastighetsmäklare och har en praktikplats på Svensk Fastighetsförmedling i Eslöv.

Eslöv Sallerup Rotaryklubb har sedan 25 år delat ut stipendier med ändamål att premiera yngre personer som är under 30 år och som har anknytning till Eslövs kommun. Stipendiet är på 10 000 kronor.

Stipendiaten ska genomföra studier, arbete eller på annat sätt i Rotarys anda verka för hög etisk standard inom affärs- och yrkeslivet, humanitär service eller kontaktskapande över gränserna.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL