– Kvaliteten blir bättre i torrt väder, druvan håller sig frisk, det blir högre kvalitet på druvorna, de får en jämnare mognad, säger Carl-Otto Ottergren på Köpingsbergs vingård.arkivbild

Torkan och värmen gynnar vinodlare

sydost Den ovanligt varma och torra sommaren som plågar lantbruket har hittills gynnat vinodlare runt om i sydöstra Skåne. Skörden väntas bli större än normalt, druvorna mognar två-tre veckor tidigare och de får högre kvalitet.

– Skörden ser ut att bli mycket bra för mig, för vinplantorna trivs i det varma vädret med mycket sol, säger Carl-Otto Ottergren på Köpingsbergs vingård i Ystads kommun.
Efter 13 år i branschen är hans vinodling en av de största i Skåne med cirka 9 000 vinstockar på tre hektar och han satsar mycket på vinprovningar och föreläsningar på gården.
Carl-Otto Ottergren berättar att han ser fram emot en bra skörd, efter att ha upplevt en katastrofalt dålig skörd förra året på grund av mycket regn och lite sol. Då skördade han bara 30 procent mot ett normalår.
– Kvaliteten blir bättre i torrt väder, druvan håller sig frisk, det blir högre kvalitet på druvorna, de får en jämnare mognad, säger han.

Carl-Otto Ottergren förklarar att det kan bli kritiskt om torkan fortsätter två månader till, framför allt för de nya stockarna som han planterade i april-maj. De har inte lika djupa rötter som gamla stockarna som kan nå ner till grundvattnet. Hans vinstockar har bara fått åtta 20 millimeter regn sedan början av april.

Han påpekar att det egentligen är för tidigt att säga hur skörden blir i september, eftersom den kan påverkas av juli och augusti.
– Om det nu kommer lite regn skulle skörden antagligen bli ännu större, för det är nästan för torrt nu, säger han.
Carl-Otto Ottergrens positiva skördeprognos bekräftas av vinodlare i Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn.
– Jag har aldrig sett så stora druvklasar med vår solarisdruva som i år, säger Per Odenrick som har 140 vinstockar Vallarum.

– Blomningen kom en månad tidigare jämfört med förra året. Det som är avgörande nu för skörden är att det blir soligt även i augusti och september.
Hobjersgårdens vinproduktion i Norra Kverrestad, Tomelilla, har 600 vinstockar med Rondo, Solaris, Leon Millot och Siramé De har bara fått 17,4 regn millimeter sedan i april.
– Det här vädret gynnar vinproduktionen. Just nu är allt tidigare. Vi är två veckor före i skördeprognosen som det ser ut just nu, säger ägaren Jan-Erik Eriksson.
– Men fortsätter torkan så kan den sänka allt. De senast planterade vinstockar viker sig så smått nu och visar tendens att inte producera mer, men än så länge klarar de sig.

Även Percy Månsson på Skillinge vingård i Simrishamn tror att hans 2 000 stockar ger en tidigare och en bra skörd trots att det inte har fallit regn där sedan maj.
– Det har inte sett så bra ut sedan jag började för 23 år sedan. Det har varit en väldigt bra fruktsättning och vinet har inte tagit någon skada av torkan än så länge. Kvaliteten blir jättebra om vädret håller i sig, för det blir högre sockerhalt i druvorna, förklarar Percy Månsson.
– Men det innebär inte att det blir en bra skörd, för får vi mycket regn i slutet av säsongen får vi problem med mögel och mjöldagg, påpekar han.

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×