Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson, Fredrik Jönsson och Douglas Lindelöw kan vara de fem ryttare som förbundskaptenen skickar till VM i USA. Men än finns det tid kvar för andra ryttare att slå sig in.Foto: Andreas Hillergren / TT
Världstvåan Peder Fredricson borde, om inget händer, vara självskriven i VM-laget.Foto: Andreas Hillergren / TT
Förbundskapten Ankarcrona har en del beslut att tänka igenom den närmaste tiden.Foto: Andreas Hillergren / TT

Svenska eliten är på plats i Falsterbo

Under torsdagen gjorde den svenska- och internationella eliten entré i Skåne, närmare bestämt Falsterbo. För de flesta blev det en lugn och mjuk start inför vad som komma skall.

Flera av världens bästa ryttare är på plats i Skåne under slutet på veckan för att tävla i de störta klasserna av årets upplaga av den femstjärniga tävlingen, Falsterbo Horse Show.
För de ryttare som rider de internationella tävlingarna i Falsterbo började tävlandet under torsdagen. Dagen inleddes med en skallad warm-up, där ekipagen under en dryg minut fick känna på Falsterbos stora gräsbana.
Bland de svenska ryttarna finns världstvåan Peder Fredricson och världsfemman Henrik von Eckermann. Men också rutinerade herren Rolf-Göran Bengtsson samt Sveriges senaste stjärnskott Stephanie Holmén och Evelina Tovek. Totalt är över tio svenska ryttare på plats och rider veckans stora klasser, hela de potentiella VM-laget till Tryon, USA senare i höst är på plats.

Under torsdagens uppvärmning var givetvis även skåningen och förbundskaptenen Henrik Ankarcrona på plats för att följa de svenska ryttarna.
Ankarcrona som har en hel del tuffa beslut att ta fram över. Det första redan nu på söndag då han ska plocka ut sitt lag till Nationshoppningarna. Ett för året ännu tuffare beslut eftersom att Sverige först och främst ligger risigt på det i ligan eftersom att man inte lyckats på till ett enda toppresultat i tidigare nationshoppningar men också för att det som sagt stundar ett stort mästerskap.

Under pressträffen veckan innan Falsterbo sa en av de potentiella ryttarna till VM, Douglas Lindelöw att han tycker att han borde ha en plats i laget till USA men också att svenskarna behöver steppa upp ett par nivåer till laghoppningen i Falsterbo.
– Vi rider lite med kniven mot strupen men vi hoppas på ett bra resultat och att den fantastiska publiken är med och hejar fram oss till vårt bästa resultat, sa Höörsonen Lindelöw då.
Efter torsdagens warm-up väntade en klass med hinderhöjden 145 centimeter. Solen fortsätter att steka över Faslterboområdet och det är fortsatt full fart och och fullsatt, nu på de internationella´klasserna.Den femstjärniga hoppningen kickade som sagt igång med en warmup på 1,40 och därpå en tidshoppning på 1,45 i form av Stiftelsen Falsterbo Horse Show Prize.
Många av ryttarna började stillsamt men , men på några håll gick det snabbt direkt från start. Bill Twomey och Ardcolum Duke tog hem den första segern av de internationella klasserna.
– Jag vet inte ens hur många gånger jag har ridit här, säger irländaren glatt på presskonferensen efteråt.
– Många tog det lugnt, lite ”schooling” och försökte inte ens i dag. Jag red inte fullt ut, men uppenbarligen snabbt nog, fortsätter irländaren.

En av de VM-aktuella svenskarna Malin Baryard Johnson med sin häst H&M Second Chance tog chansen direkt och hoppade in på en plats tre. I det rejäla startfältet på över 80 startande blev det en fin skörd placeringar för svensk del.
I form av Stephanie Holmén och hennes häst Clarence kom femma.
Fredrik Jönsson och Luckie blev sexa även han VM-aktuell. I skuggan av dessa tre svenskar kom ytterliggare en VM-aktuell, Douglas Lindelöw med sin Citti 3 som slutade sjua i klassen.

×