Soputredning skjuts på framtiden

SJÖBO Utredningen om att helt privatisera kommunens renhållning skjuts på framtiden.
Det finns inga pengar att utreda för just nu.

I början av året beslöt politikerna att utreda om det går att lägga ut all avfallshantering i privat regi.
Politikerna ville att tjänstemännen skulle ta fram ett upphandlingsunderlag till en tjänstekoncession av avfallshanteringen plus titta på konsekvenserna av en sådan.
Om möjligt skulle Sjöbos avfallshantering skötas helt av en extern part – inte bara själva sophämtningen som i dag utan skulle även hantera kundtjänst, ekonomi och avfallsingenjörernas arbetsuppgifter.

”Vi vill ha mer information om detta är rätt väg”, kommenterade Jörgen Jönsson (C), ordförande i tekniska nämnden, i SkD i januari.
Han pekade också på att både Svedala, Lomma och Kävlinge valt att lägga ut avfallshanteringen på bolaget Sysav.
Men utredningen skjuts upp. Det finns inga pengar att utreda för just nu och tanken att Sjöboborna – avfallskollektivet – skulle betala en utredning är inte möjlig. För det medger inte lagen.
Tekniska nämnden hade i andra hand begärt pengar i nästa års budget för att utreda saken.
Den begäran ströks dock i budgetberedningen. Och det finns inga pengar att ta av i år, tvärtom lär tekniska nämnden gå mot ett underskott efter en hård vinter med kostsam snöröjning.

Nu har tekniska nämndens politiker skjutit på ett avgörande några månader.
De beslöt vid sitt senaste möte att ambitionen är att utredningen ska göras under nästa år – men att det blir en fråga för politikerna i den tekniska nämnd som tillträder efter valet i höst och deras första möte i januari 2019.

Dagens fråga

I dag är det våffeldagen. Kommer du att äta några våfflor?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev