Ystadoperan går i graven efter 40 år. Konstnärlige ledaren Richard Bark vill göra avskedet till en fest. Foto: Caroline Stenbäck/Arkiv

Sätter punkt med fyrverkeri

Efter 40 år tackar Ystadoperan nästa fredag för sig med en kombinerad avskeds- och jubileumskonsert.
– Vi vänder på steken och gör en fest av slutet, säger operans konstnärlige ledare Richard Bark.

Nästa fredag sker den stora avskedskonserten på Ystadoperan med guldkorn ur de senaste fyra decenniernas föreställningar och med sångare som tidigare beträtt operans tiljor.
Det är delvis med ålderns rätt som Richard Bark låter Ystadoperan gå i graven.
– Främst har det med åldern att göra men också med det kulturella klimatet som är ett helt annat idag. Anslagen går inte att jämföra med hur de var under de bästa åren. Det är så många som ska dela på dem, säger Richar Bark.
– Det finns ingen förutsättning att få ihop ekonomin men främst är det åldern. Jag blev 80 år i år.

Bark menar att det idag är en omöjlighet ekonomiskt att spela stora operor, med stor orkester och stor kör. Dels handlar det om kulturpolitiken men också om ökad konkurrens
– Vi har alltid haft den turen att vi haft publiken med oss, även när vi har spelat de mest okända operorna. Men nu finns det fler operor. Här nere är det Skånska Operan, Operafabriken, Kammaropera Syd … Det är flera som ska slåss om både pengar och publik.

Var det mindre konkurrens när ni började?
– Det kan man gott säga. När vi startade fanns det, när det gäller sommaropera fanns det Vadstena-Akademien, annars var vi ensamma.

Den sista stora uppsättningen på Ystadoperan ägde rum redan för fyra år sedan när man satte upp en opera om kompositören Hugo Alfvén och hans kärleksaffär med konstnären Marie Kröyer, en opera som Bark själv skrev librettot till.
– Egentligen hade vi tänkt att sätta punkt där, men nu vill vi sätta punkt med ett fyrverkeri istället.
Huvudrollerna i Alfvénoperan sjöngs av Paulina Pfeiffer och Glenn Kjellberg som båda finns med på avskedskonserten, liksom Lena Nordin, som idag är pensionär men som fick sitt genombrott på just Ystadoperan för 32 år sedan. Äevn Katija Dragojevic, som bland annat stått på La Scala i Milanos scen finns med.
Nummer plockas från de operor man spelat genom åren och enbart verk av kompositörer som spelats genom åren finns med, däribland Rossini, Verdi, Bizet och Puccini.

×