Foto: TT

Rekord i skolk – så många förlorade studiebidraget

Malmö/Sverige 27 800 gymnasieelever fick studiebidraget indraget på grund av skolk det senaste läsåret - ett rekordhögt antal enligt CSN. I Malmö tappade var sjunde elev bidraget.

Totalt 8,5 procent av landets 328 000 gymnasieelever blev av med studiebidraget på grund av skolk 2017/2018. Det innebär en ökning från det föregående årets 7,9 procent, skriver CSN i ett pressmeddelande.

Orsaken ska enligt myndigheten vara de senaste årens stora ökning av utländska medborgare i Sverige. Många har inte kunskap i hur samhället eller CSN:s bidragssystem fungerar.

Bland dem som fick bidraget indraget är omyndiga elever överrepresenterade. I gruppen utländska medborgare är andelen personer över 18 år högre.
– Vi ser en stor ökning av andelen med indragna studiebidrag i gruppen utländska medborgare. Det har även fått genomslag på den totala andelen, säger Andreas Dahlkvist, utredare hos CSN, i pressmeddelandet.

CSN:s statistik visar att skolket är högre i storstäderna generellt. I Malmö kommun förlorade 14,7 procent av de drygt 11 000 eleverna studiehjälpen, ett samlingsnamn för samtliga bidrag som CSN betalar ut. I Stockholms län var samma siffra 11,2 procent. Malmös siffra är också avseendevärt högre än den i både Göteborg och Kalmar län.

I hela Skåne är samma siffra 9,2 procent. I Höör blev 23,8 procent av kommunens elver av med studiehjälpen, i Landskrona 17,5 procent, Åstorp 25 procent, Östra Göinge 19,2 och i Örkelljunga 19,4 procent.
– Vi ser återigen en ojämn utveckling av andelen med indraget studiebidrag över landet. Den relativt kraftiga ökningen i län som har många studerande på gymnasiet, till exempel Västra Götaland, har fått genomslag på nationell nivå, säger Andreas Dahlkvist.

 

Läs mer:

×