Får böter för vapenbrott

Glumslöv. En man i Glumslöv har dömts till brott mot vapenlagen. Anledningen är att han har haft hagelgevär hemma, utan att ha ett giltigt tillstånd.

Mannen som nu döms är i femtioårsåldern, och bosatt i Glumslöv. Bakgrunden till att han nu döms tar avstamp 2010 när hans vän ska flytta till USA, och därför frågar om han kan förvara hans hagelgevär åt honom.
50-åringen har själv både ett vapenskåp och ett hagelgevär. Han har även i polisförhör uppgett att han har tillstånd för att ha två gevär, och säger därför ja till att förvara sin väns gevär.
Så långt är tingsrätten och mannen överens, men under 2013 löper tillståndet för gevären ut. Mannen själv hävdar då att han inte känt till att det ska ha funnit ett sådant tillståndsbevis, och om han har ansökt om ett så har det i så fall förstörts eller försvunnit i en brand under samma år som tillståndet löpte ut.
Han menar även att han inte har känt till att det krävs ett speciellt tillstånd för att förvara någon annans vapen, och att han inte har kontrollerat om det krävs något sådant tillstånd.

Men tingsrätten har inte blivit övertygad av den historien. I domen så skriver man att det är tveklöst att mannen har förvarat ett vapen åt sin vän. Dessutom framgår det genom åklagarens bevisning att han inte har haft tillstånd för att förvara vapen under tre år, från att tillståndet löpt ut.

Eftersom mannen dessutom har haft tillstånd tidigare menar tingsrätten att han borde ha varit medveten om, eller i alla fall skyldig att ta reda på reglerna för att förvara vapen. Därför menar man att han har begått gärningen med uppsåt, och dömer honom till 40 dagsböter på 500 kronor, som alltså sammanlagt landar på 20 000 kronor.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×