Åtta länders bomber en våldtäkt på Syrien

Det är inte lätt att ha tilltro till upprätthållande av något slags trovärdiga folkrättsliga principer. Under kriget i Syrien har vi sett hur ett antal länder tar sig rätten att begå krigshandlingar och skicka bombflyg in i landet utan att det sker med den lagliga syriska regimens godkännande.
USA, Frankrike, Storbritannien, Saudiarabien, Israel, Turkiet, Irak och till och med vårt grannland Danmark har alla utfört bombattacker med flyg inne i Syrien. Det kan inte beskrivas som annat än en våldtäkt på en nation och folkrättsstridigt.
Nu verkar den syriska regimen med stöd av Ryssland och Iran – vilka har mandat från landets ledning att agera militärt – vara nära att besegra de sista fästena för både IS och de olika militanta rebellgrupperna. Därmed kommer ett nytt läge att uppstå där landet måste återuppbyggas och de människor som flytt striderna ges möjlighet att återvända till sitt hemland.
Men det en gång relativt välmående och moderna Syrien ligger till stor del i spillror. Omvärlden har ett stort ansvar att bidra till återuppbyggnaden så att landets infrastruktur kan återskapas och nya bostäder byggas efter de som lagts i ruiner. Ett första steg måste vara att upphöra med sanktioner, för varje dag som sanktioner fortsätter så förlänger man det syriska folkets lidanden, vare sig de är anhängare av regimen eller tillhör dess motståndare.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×