Ernst. Pressbild
Årets byggnad är en kombinationskvarn.Foto: tv4

”Som att vara inne i ett träinstrument”

Sommar med Ernst är tillbaka för elfte säsongen. I sommar ägnar han sig åt en byggnad utöver det vanliga – en kvarn från mitten av 1800-talet.
– Ja, nu har jag krånglat till det för mig, med ett hus som är åttkantigt och med lutande väggar, säger Ernst Kirchsteiger med ett skratt.

Kånsta kvarn i Hallsberg är Ernst Kirchsteigers renoveringsprojekt i sommar. Kvarnen byggdes 1858 och är en så kallad kombinationskvarn som drevs av både vatten- och vindkraft.
– Huset har väldigt vackra proportioner, den är rymlig den här kvarnen. Men det gäller också att utmana sig själv och inte gå den enklaste vägen i alla lägen. Ofta är det så att om det blir bra så blir det så himla bra. Och det här känns riktigt bra. Det är lite som att vara i en blandning av en båt och en kåta på något konstigt sätt, just det där med att väggarna lutar inåt, säger Ernst Kirchsteiger och berättar att när han först såg kvarnen kastades han tillbaka till sin barndom.
– Det kändes som en saga. Man nästan förväntade sig att Christoffer Robin skulle komma skuttande med ett metspö och lägga sig på mage på den lilla bron som går över forsen. Jag började tänka på Elsa Beskows Hattstugan. Jag kände att jag föll tillbaks till min barndom, och det gjorde mig både glad och väldigt intresserad.
När arbetet med kvarnen är färdigt är den tänkt att fungera som sommarboende.
– Till någon familj som längtar efter ett lite annorlunda hus och som älskar svensk kultur men också vill ha nära till naturen.
Med sina fem våningar bör det också vara till en familj som älskar att gå i trappor.
– Det är som en allmogeskyskrapa brukar jag säga.

Under bygget har teamet använt sig av kilsågade plankor på både golv och väggar.
– Det är ju mig du pratar med, men det är lite som att vara inne i ett träinstrument. Det blir en väldigt spännande resonans, man känner i varje fiber att man är inne i en träbyggnad. Det är en spännande akustik och känsla, och en enorm värme och trygghet i byggnaden, säger han.
Speciellt ovanlig är akustiken högst upp i kupolen.
– Det är som att rösten kommer från helt motsatt sida. Jag brukar gå upp dit och sjunga lite och det låter helt hysteriskt roligt.
Tankarna på att byggnaden en gång i tiden var en bruksbyggnad har hela tiden varit närvarande under arbetets gång.
– Egentligen brukar jag tänka på den som en stor maskin som vi gör i ordning. En maskin som är byggd i trä och som skulle mala mjöl som plötsligt har tystnat och nu kan ta emot människor och barn. Det är spännande att inreda en maskin, säger Ernst Kirchsteiger och skrattar.

Hur tänker man rent inredningsmässigt med ett hus som är åttkantigt?
– Jag bygger stilleben på golvet, med stora gamla baktråg och stenar och pinnar. Det blir nästan lite japanskt, med låga möbleringar. Sedan försöker jag också hitta någon yta som är lodrak bland allt detta inåtlutande. På andra planet har jag satt in ett ganska stort fönster, och det blir som ett burspråk som är helt rakt. Då mildras känslan av tält. Det blir väldigt fint faktiskt.
Äldre hus bör man snarare rusta upp än göra om menar Ernst. Därför är gipsskivor och glasfiberisoleringsmaterial uteslutna.
– Det handlar om att stryka medhårs och att inte rufsa till luggen.
– Jag brukar ibland beskriva hus, speciellt det här huset med sin lite runda bak, som en gammal kvinna som är vacker i sig själv. Och det vet alla som har lite förstånd att på en äldre dam, som är vacker i det hon är, behöver man inte fästa lösögonfransar eller färga håret. Man måste marschera på med försiktighet och bara förstärka det som redan är.
I år är även snickaren Mackan tillbaka i tv-rutan, tillsammans med sin syster Kajsa som snickarlärling.
– Mackan har ett otroligt stort hjärta. Han är en av de snällaste och klokaste jag känner. Och han älskar mina konstiga små ritningar. Jag tänkte då att ”vilken tur!”, för det är inte alltid man ser riktigt vad jag tänker.
När inspelningarna av Sommar med Ernst är över väntar en välförtjänt semester, då han bland annat kommer att spendera tid i sommarhuset på Österlen.
– Jag tänker att jag ska vara med när äpplena mognar och sen vill jag se Hanöbukten i alla möjliga blåstadier.
Under hösten väntar arbete med en ny bok.
– Jag har längtat efter att få göra den i många år. Den handlar om material, tydliga svenska material som glas, sten, trä, ull. Jag vill fördjupa mig i dem och titta lite historiskt på dem och även plocka fram dem i nutid.
Redan i oktober kliver Ernst Kirchsteiger in i julen. Då börjar inspelningarna av hans julprogram.
– Jag lever inte riktigt i fas. Jag älskar julen så det är kul att den blir väldigt utdragen. Jag behöver aldrig tänka ”åh, nej är julen redan över”. Jag lever i julen under två månader och sommaren börjar jag redan i april, säger han.
Men att vara ur fas är inget som stör honom, snarare tvärtom.
– Det går alldeles utmärkt eftersom det är två hållpunkter som jag tycker väldigt mycket om.
Sommar med Ernst har premiär den 12 juli på TV4.