Ringsjön får användas för bevattning

ringsjön Länsstyrelsen har fått klartecken av Sydvatten att Ringsjön får användas för bevattning.

Normalt sett ska Ringsjön fungera som reservtäkt för dricksvatten. Det finns en vattendom på det. Men det behövs inte just nu, enligt Sydvatten som därför ger tillåtelse att använda Ringsjöns vatten för bevattning. Ett välkommet besked för de lantbrukare som drabbats av torkan och har nära till sjön.
– Det är ett positivt besked som vi hoppas ska vara till nytta för odlarna kring Ringsjön, säger Maria Nitare, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Skåne, i ett pressmeddelande som gick ut under onsdagen.
Lantrbukare som vill använda vatten ur Ringsjön för bevattning behöver inget tillstånd.
Tillåtelsen gäller under torrperioden, eller till dess annat besked lämnas, meddelar länsstyrelsen.
Ingela Gustafsson, engagerad i LRF och bosatt på en gård utanför Höör, välkomnar beskedet.
– Det låter jättebra. Alla sådana här insatser är bra. Det räddar inte alla men alltid räddar det någon. Det är tacksamt för dem som kan utnyttja det. Det kan rädda sädesfält som inte växer längre, säger Ingela Gustafsson.
Dessutom letar länsstyrelsen efter mark i naturreservat som kan användas till foder. Hittills har man lokaliserat 17 områden som kan användas som bete eller slåtter, i närheten av Tomelilla, Brösarp, Söderåsen, Stenshuvud och Kristianstad.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×