Ett populärt inslag på Bönder i stan var Sandåkra ridklubbs hästar. Foto: Jari Markkanen
Mossbybon Emma Ljunggren sålde skinnprodukter och smidesgrejer, här med sönerna Benjamin och Samuel.
Nils-Evert Erlandsson, ordförande för Centerpartiet.
– Barnen är oerhört intresserade av gamla traktorer och att sitta i dem. Det hör till Bönder i stan, sa 72-årige Sven-Arvid Svensson, pensionerad lantbrukare från Ingelstorp.
En stolt åsbotupp, en gammaldags lantras, fann sig tålmodigt i att regelbundet bli klappad, när Bo Larsson höll den i sin famn. Han är ordförande i Österlens fjäderfäklubb som visade ett tiotal olika raser hönor, tuppar och ankor.
Agneta Norman och Inger Christell från Ystads fornminnesförening som sålde böcker.
Receptet till spettekakan som Smygehamnsbon Gudrun Olanders bakar är hemlig. Hon har sålt sitt mästerverk i ett 20-tal år. – Jag använder numera mindre socker och mycket ägg, så att de blir nyttigare, avslöjade hon.
En väktare från Bevakning & säkerhets syd höll ett vakande öka över marknaden. – Vi tittar till butiker som är medlemmar i köpmannaföreningen, sa Jerry Nilsson.

Landsbygden intog stan

YSTAD Bönder i stan intog gårdsplanen St Petri kyrkoplan i fredags med ett 30-tal utställare med hantverk, mat, djur och traktorer. Det mesta var närproducerat. Syftet med arrangemanget är att visa de produkter som landsbygden producerar.

Det erbjöds mat överallt och det var lätt att provsmaka sig mätt utan att behöva betala för det. Det uppstod långa köer till gratis korv och sockervadd.
– Äggkakan är otroligt god, framför allt med fläsk och rårörda lingon, den en skånsk specialitet precis som spettekakan. Receptet för äggakakan står vid ståndet, sa Nils-Evert Erlandsson, en av arrangörerna i Bönder i stan-kommittén.
Men receptet till spettekakan som Smygehamnsbon Gudrun Olanders bakar är hemlig. Hon har sålt sitt mästerverk i ett 20-tal år.
– Jag använder numera mindre socker och mycket ägg, så att de blir nyttigare, avslöjade hon.

Det märktes att arrangemanget vänder sig till barn. De fanns överallt i trängseln och drog sina föräldrar hit och dit till hästarna, korna och hönorna och traktorerna.
– På morgonen var det väldigt trevlig, för då kom alla dagisar hit för att hälsa på djuren, sa Nils-Evert Erlandsson.

En stolt åsbotupp, en gammaldags lantras, fann sig tålmodigt i att regelbundet bli klappad, när Bo Larsson höll den i sin famn.
Han är ordförande i Österlens fjäderfäklubb som visade ett tiotal olika raser hönor, tuppar och ankor.
– Hönor blir allt populärare att ha som husdjur i trädgården, sa han.
Arrangemangets tre traktorer var lika populära som hästarna bland barnen. Fem ridhästar från Sandåkra ridklubb var i gång hela tiden.

Bland traktorerna var den största modellen, en skinande röd Massey Ferguson, attraktivast.
– Barnen är oerhört intresserade av gamla traktorer och att sitta i dem. Det hör till Bönder i stan, sa 72-årige Sven-Arvid Svensson, pensionerad lantbrukare från Ingelstorp.
Han visade tålmodigt sin välvårdade traktor, en modell som heter Zetor diesel, årgång 1953.

En väktare från Bevakning & säkerhets syd höll ett vakande öka över marknaden.
– Vi tittar till butiker som är medlemmar i köpmannaföreningen, sa Jerry Nilsson.
– Vår närvaro har en positiv effekt mot brott men också för turister, vi besvarar gärna deras frågor.
Utställarna sålde glass, potatis, bröd, hantverk, olivolja, korvar och mycket mer och det mesta var närproducerat.

Vid en av stånden sålde Emma Ljunggren från Mossby skinnprodukter av lamm och smidesgrejer från Mossbylänga.
– Vi startade nyligen, faktiskt för två månader sedan med detta, sa hon och visade handsydda babyvantar.
– Jag har alltid älskat att leva med djur. När jag gick i väggen kände jag att det var dags att hitta något som passa mig bättre och då skaffade jag får, det var så det började, sa hon.
Även föreningar fanns på plats, bland annat Ystads fornminnesförening som sålde böcker och Ljunits och Herrestads hembygdsförening visade gamla prylar från bondesamhället.
Bönder i stan startades för 31 år sedan och årets arrangemang lockade uppskattningsvis mellan 3 000 och 5 000 besökare.
– Det är kommittén Bönder i stan inom LRF som står för arrangemanget. Den består av en arbetsgrupp med lantbrukare från Skurups och Ystads kommuner förklarade Nils-Evert Erlandsson.

Kollegan Anders Nilsson från Skurup ingår också i kommittén.
– Vi har haft ett fantastiskt fint väder för arrangemanget. Det var mulet och varmt men inget nederbörd, men ur böndernas synvinkel hade vi önskat mycket regn, sa Anders Nilsson, Svenstorpsgården.

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev