Victor Santesson och hästen II Rossa di Costa är vidare till Falsterbos femårsfinal. Foto: Jens Svare-Olsen/Horsephoto

”Jag vill göra allt professionellt”

Under första halvan av Falsterbo Horse Show har unghästarna stått i fokus. En av finalisterna till fredagens final är Staffanstorpsbon Victor Santesson.
– Nu gäller det att hålla huvudet kallt och köra järnet, säger Victor Santesson.

Han är uppvuxen i Tjörn utanför Göteborg men utvecklade sitt hästintresse rejält när han flyttade till Halmstad för att gå gymnasiet på då aktiva Plönninge. Han tog sedan flyttlasset ännu längre söderut och läste på Flyinge. Nu jobbar han som utbildare på polisrytteriet och som unghästutbildare på en stor unghästverksamhet utanför Dösjebro.
– Mitt grundjobb är på rytteriet som civil anställd. Det är väldigt kul och jag har varit där i fem år, säger han och tillägger:
– Sen har jag ett samarbete med Stall Linell som pågått ett drygt år. Jag hade Lina Linell som lärare när jag gick på Plönninge och sedan dess har samarbetet blivit större, säger han.
När Skånskan träffar ryttaren i hästdelen på en hästlastbil för att komma ifrån det efterlängtade regnet. Har han precis kvalat in till sin första Falsterbofinal. En historisk dag som ska beaktas.
– Man får passa på att njuta av stunden, säger han.
Det var en lättad ryttlar som lämnade Falsterbobanan under tisdagen. Då släppte den största pressen.
– Det är så klart en anspänning. Förväntningar, hämtare och något man jobbat för, säger han.

2018 års Falsterbo blir Victor Santessons fjärde år som ryttare under den stora tävlingen. Även om han börjar får rutin på Falsterbo och ständigt jobbar med att utbilda och rida hästar vill han inte kalla sig proffs.
– Jag är en hobbyryttare som vill göra allt så professionellt jag kan, säger han.
Hästen som han rider har också en historia. II Rossa di Costa ropades som treåring in på Elmias treårsauktion för två år sedan. Nu är stoet fem år och sedan ett knappt år tillbaka är det som sagt Santesson som rider henne. När man ser ekipaget rida har ”Rosa” som hon kallas en väldigt egen stil.
– Absolut, hon är humör men hon har en jäkla vilja och vill bara göra rätt. Det är en fantastisk häst och jag är väldigt glad att få rida den, säger Santesson.
Till fredagens final är det 25 av 109 ekipage som har kvalat. Men även om de kommit långt och är relativt nära en pallplats finns det inga konkreta mål.
– Det känns så klart jättekul. Målet var att kommit hit och när vi väl är här har vi till och med tagit oss till final. Vi har ingenting att be om ursäkt för, säger Victor Santesson.

Sport i dag

Sportresultat