Förbud mot bevattning stör inte hästveckan

ridsport. Mitt under Falsterbo Horse Show inför Vellinge kommun bevattningsförbud, men enligt Sveriges Radio är tävlingsgeneralen Jana Wannius inte oroad för hästarna.

Bevattningsförbudet som nu har införts där innebär ett totalt förbud för all användning som inte är för mat, dryck eller personlig hygien. När generalen fick frågan av Skånskan för en vecka sedan, gällande huruvida torkan och vatten mängden var något problem var han tydlig i sitt svar.

– Vi har inget bevattningsförbud här. Hela Näset med Skanör, Falsterbo och Höllviken har sandbotten. Grundvattnet ligger endast en meter ner. Det kommer inte att vara några problem inför veckan, sa han då.
Med det rådande bevattningsförbudet har Wannius nu tvingats prata med kommunen och fått godkänt att vattna tävlingsbanorna.
– Vi drar ner på allt som har med vattentillgången att göra. Men banorna måste vara säkra för hästarna att hoppa på, säger Wannius till Sveriges Radio.

873 hästar kommer att dricka drygt 260 000 liter vatten under hästveckan. Men dessa drabbas inte av de nya restriktionerna.
– Nej, självfallet inte. Det finns djurskyddsbestämmelser för det. Människor ska också få det vatten de behöver, säger han och fortsätter:
– Vi har varit oerhört restriktiva med bevattningen de senaste veckorna. Vi bevattnar med sprinklersystem, vilket sparar på vatten, sägertävlingsgeneralen Jana Wannius.

Sport i dag

Sportresultat