Forne

”Jag vill ge fantasin en funktion”

Jonatan Järvi är en av årets nominerade i Barnradions bokpris. Foto: Privat
Artikel Forne Malmöbon och författaren Jonatan Järvi är en av årets nominerade till Barnradions bokpris med boken Pojken i paddan och jag.
– Fantasi kan hjälpa någon i en svår situation och hjälpa dem att gå vidare, säger han.

Jonatan Järvi är uppväxt i Rörsjöstaden i Malmö men bosatt i Stora Boda norr om Kalmar sedan fem år.

– Det känns som att vi hittat hem här, det har verkligen gjort att min kreativitet fått blomma, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Björn om mardrömsstarten: "Kommer att bli bra"

Sport
Sport Den hajpade engelska ligan har fått ett nytt svensklag.
Men Evertons start har varit tuff medger Nathalie Björn.
– Att släppa in åtta mål på två matcher är inte alls godkänt, säger landslagsbacken.

Evertons satsning var ett av utropstecknen inför den här säsongen av engelska Super League.

Laget, som kom femma i fjol, har värvat intensivt och köpte bland annat in tre svenska landslagsspelare – Nathalie Björn, Anna Anvegård och 18-åriga talangen Hanna Bennison.

Men säsongsstarten har hittills varit en mardröm, resultatmässigt. Efter 0–4 mot Manchester City i premiären och samma siffror mot Chelsea i nästa match är det lätt att hålla sig för skratt.

– Det har varit väldigt intensivt, vi kastades ju in i deras försäsong och har haft två tuffa matcher, säger Nathalie Björn.

– Men det är väldigt professionellt och väldigt bra förutsättningar.

Dessutom tar det lite tid att spela ihop ett lag med nio nyförvärv. Så även om siffrorna svider är det ingen större oro i klubben.

– Det är inte kul att förlora, jag hatar att förlora. Men det kommer att bli bra, säger Nathalie Björn.

"Tar tid"

Samtidigt har Everton också börjat mot de två kanske tydligaste kandidaterna till guldet, konstaterar Chelseabacken Jonna Andersson.

– En tuff start för dem och inte de lättaste motståndarna att börja säsongen med. Och de har många nyförvärv, säger hon.

– Det är klart att det tar tid att spela ihop sig och känna tryggheten och samspelet, jag tror definitivt att Everton kommer vara med och slåss där uppe, men det tar tid att komma in i det med många nyförvärv.

Evertons satsning är samtidigt ett tecken i tiden i den engelska damfotbollen. När årets säsong drog i gång var det också premiär för ett historiskt tv-avtal med Sky och BBC.

Att de engelska klubbarna satsar syns också i den svenska landslagstruppen som i fredags kväll inledde VM-kvalet genom att besegra Slovakien med 1–0.

Utöver trion i Everton finns Filippa Angeldahl i Manchester City, medan Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic återfinns i Chelsea.

Dessutom har Arsenal en svensk tränare i Jonas Eidevall.

– Det är investeringar som görs i klubbarna, det är jättehäftigt att se hur Everton gått in och köpt spelare och verkligen satsar, säger Magdalena Eriksson.

– Och samma sak med Filippa till City, det är en fantastisk flytt för henne och passar henne perfekt. Det är jättekul att se att den engelska ligan lockar.

"Gångras på"

Dragkraften märks även vid sidan av planen, med fler presskonferenser, fler fototillfällen och – inte att förglömma – fler sponsorer.

– Man märker att det finns ett intresse från klubbarnas sponsorer att utnyttja det och synas mer, så det blir bara att allting gångras på, säger Magdalena Eriksson.

– Och man börjar känna mer att det finns ett rejält marknadsintresse för klubbarna i England också. Så det är en häftig tid. Det är otroligt kul att spela i England nu.

Nathalie Björn håller med. Nu ska hennes storsatsande lag bara få lite resultat med sig också.

– Det är klart att ambitionen är högre och att släppa in åtta mål på två matcher är inte alls godkänt, säger hon.

– Men de har något spännande på gång. Förhoppningsvis kommer det att speglas i resultaten lite senare.

Jens Bornemann/TT

Lasse Mannheimer/TT

Skurup

Kvinna frias från misstänkt misshandel

Skurup
Skurup En kvinna i 20-års åldern frias från anklagelser om att hon ska ha misshandlat sin ex-pojkvän.

Kvinnan var åtalad vid Ystad tingsrätt. Enligt anmälaren, en ex-pojkvän, skulle hon ha misshandlat honom i hans hem i Skurup under april 2018, något hon helt nekade till.

Paret hade tagit ett paus i sitt förhållande och kvinnan var hemma hos mannen för att prata om detta. Enligt mannen skulle kvinnan ha blivit så arg att hon hindrade honom från att lämna rummet och slog mot honom flera gånger tills han lyckades brotta ner henne på sängen. Släktingar till mannen ska ha bevittnat händelsen.

Enligt ex-pojkvännen anmälde han händelsen först tre år efteråt eftersom han själv nyligen blivit dömd för att ha misshandlat kvinnan i oktober 2018. Han var, enligt honom själv, ute efter upprättelse.

Tingsrätten friar kvinnan eftersom de tycker att det inte finns tydliga bevis för att kvinnan verkligen har misshandlat mannen. Tingsrätten upplever att det finns luckor i mannen och släktingarnas berättelser. Ett foto som ska ha visat mannens skador kunde inte heller tidsbestämmas.

Sjöbo

Ska utreda om restauranger kan öppna

Solkullen i Vollsjö.
Sjöbo
Sjöbo Eftersom många av restriktionerna hävs i slutet av september ska kommunen nu utreda om det är möjligt att restaurangerna för äldre.

Skånskan berättade för ett tag sedan att Sjöbo kommun inte ville öppna restaurangerna som andra kommuner gjort – innan besked från Folkhälsomyndigheten.

Men i och med att det nu blivit klart att de flesta av restriktionerna släpps den 29 september kommer kommunens tjänstemän nu att utreda om det är möjligt att öppna.

”Ta det lite lugnt”

Detta informerades politikerna om i vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott på deras möte i tisdags.

– Vårt råd är att ta det lite lugnt, säger ordförande Berit Lundström (M).

– Våra restauranger ligger ju i våra särskilda boenden och vi vill inte ha in smitta där.

Andra kommuner, till exempel Ystad, har öppnat sina restauranger för äldre. Men Berit Lundström tycker inte att Folkhälsomyndighetens råd är helt glasklara.

– Fortfarande gäller ju restriktionerna för besök på särskilda boenden.

”Öppna något ställe”

Eva Bramsvik Håkansson, ansvarig för kostenheten, har fått i uppdrag att se över de olika restaurangerna och undersöka om det går att hålla avstånd mellan gästerna.

– Hon ska undersöka möjligheten om det kanske går att öppna något ställe, säger Berit Lundström.

– Det är många som hör av sig och frågar när restaurangerna och dagcentralernas verksamheter ska komma igång igen. Vi förstår att man saknar det. Man vill ju börja leva som vanligt igen. Men vi får inte göra något dumdristigt. Vi måste skydda våra äldre.

Även om de äldre är vaccinerade kan de fortfarande smittas av covid-19.

Det är inte bestämt när utredningen ska vara klar, men målet är att man från kommunen ska ha kommit fram till någon ståndpunkt innan restriktionerna släpps.

Sjöbo kommun har fem lunchrestauranger – Kärnan, Ängsgården, Björkbacken, Rosenlund och Solkullen – som riktar sig till pensionärer. De har alla varit stängda för externa matgäster sedan i mars förra året.

Skåne

Forskaren: Så ser framtida arbetsplatsen ut

I framtiden kan hybridarbete, där man växlar mellan att jobba på kontor och på distans, bli vanligt.
Foto: TT
Skåne
Skåne Efter månader av hemmajobb är det nu dags att återgå till kontoren. Men hur ser den postpandemiska arbetsmiljön ut egentligen? Kommer vi fortsätta med Zoom-möten och jobba hemifrån, eller lockar samvaron och kollegorna så mycket att vi aldrig vill sitta hemma igen?
– Jag tror att vi får mer hybridarbete framöver, säger forskaren Hanne Berthelsen.

Den 29 september slopas restriktionerna och allt fler börjar återvända till sina arbetsplatser. Men hur kommer den postpandemiska arbetsmiljön egentligen att se ut?

Övergångsperiod

Först och främst väntar en övergångsperiod. Alla kanske inte är helt bekväma med att plötsligt återvända och befinna sig bland många människor igen. Andra kanske inte är vaccinerade, eller har andra hälsoaspekter att ta hänsyn till.

– Där gäller det att ledarna är uppmärksamma och kanske har en veckovis kontakt för att höra hur folk egentligen mår. Den här perioden kommer att vila mycket på ett bra ledarskap. Jag tror vi ska tillåta oss att förstå att det är en övergångsperiod då vi ska lära oss att arbeta tillsammans igen, men jag tror det är en lättare övergångsperiod än när vi skickades hem, säger Hanne Berthelsen som är forskare vid Malmö Universitet och jobbar med arbetsmiljöfrågor.

Hon tror att det för kontorsarbetare framöver kommer bli vanligare att dela upp arbetet mellan kontoret och hemma.

– Jag tror vi får mer hybridarbete framöver men jag tror absolut inte att det fysiska kontoret försvinner, vi kommer inte allihop att sitta hemma.

Hanne Berthelsen, forskare vid Malmö universitet.
Foto: Privat

Även om vi blivit flexibla och lärt oss att mycket arbete går att genomföra på andra platser än just kontoret är den mänskliga kontakten och direkta kommunikationen viktig.

– Vissa möten kan man göra på Zoom men det är en blek ersättning för ett fysiskt möte med en människa. Det går inte att ersätta med att man faktiskt träffar och lär känna människor, man nätverkar inte på samma vis. Därmed inte sagt att Zoom inte har en plats framöver för det har det helt klart.

FAKTA

5 tips att tänka på inför återgång till arbetsplats

1. Ta med er allt det goda ni har lärt under pandemin

2. Det finns inget färdigt recept, så ta ett steg i taget och utvärdera hur det funkar

3. Ha en öppen dialog och ta hänsyn till behov av individuella lösningar

4. Tänk utanför boxen och hitta nya sätt att vara ihop på

5. Glöm inte att höra av dig till de som fortfarande behöver arbeta på distans

Människan ett flockdjur

En av de kvaliteter som blir lidande då man jobbar ensam hemifrån är kreativiteten menar Hanne Berthelsen.

– Kreativitet är svårare att få fram när man inte samverkar i vardagen, på fikaraster och luncher, eller genom små spontana ryggstödsdiskussioner. Man får inte den gemensamma reflektionen. Människan är ett flockdjur och vi vet att social isolation kan vara en stressfaktor i sig men samtidigt så tänker jag också att man sitter ganska ostört hemma jämfört med på ett kontor. Det blir ganska annorlunda vardag. Jag tror också att man måste diskutera hur vi ska ha det, vad är det för uppgifter vi vill göra när vi är på kontoret och vilka är det bättre att vi gör var för sig?

– Sedan har vi också sett att förutsättningarna för ledarskap när folk är på plats eller inte på plats är helt olika. Det blir så mycket mer formellt när det är på telefon och mejl, man måste lägga mer tid på att formulera sig.

Många upplever att man jobbar mer ostört hemifrån. Samtidigt ökar de spontana diskussionerna med kollegorna på jobbet kreativiteten.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Samtidigt har hemarbetet också inneburit en hel del positiva saker. Vi har blivit mer flexibla, transporterat oss mindre, haft möjlighet att lägga in träningspass under dagen eller att hämta barn tidigare från skolan. Vi har också vunnit mer fritid med minskad pendlingstid.

– Men det har också blivit färre förkylningar och influensa. Det finns en hel del positivt som vi ska försöka ta med oss.

– Sedan ska vi alla lära oss att när man är lite småförkyld ska vi inte vara hjältar på jobbet utan då ska vi faktiskt vara hemma. Där har vi lärt oss att man kan jobba hemifrån och det är en av vinsterna, att vi har upplevt att det funkar.

Små saker – stora skillnader

Stora öppna kontorslandskap har varit särskilt utsatta när det kommer till smittspridning.

– Jag tror det här med ett aktivitetsbaserat kontorsmiljö, där man förflyttar sig många gånger varje dag beroende på vad man gör, kommer det att bli mindre av. Vi får också framöver tänka på hur många som ska vistas i ett rum, det ställer andra krav på ventilering och så vidare. Vem är inne vilka dagar? Alla kanske inte behöver vara på plats samtliga dagar. Och man bör ha en plan för möten. Kan man begränsa antalet och hur långa behöver de vara? Det kan vara små saker som kan göra stor skillnad.

Framtidens arbetsplatser kan mycket väl också inkorporera utomhusmiljöer i större omfattning än i dag.

– Vi behöver inte sitta runt om ett bord med kort avstånd till alla utan man kan sitta utomhus. Det blir något att titta på när man ska inreda kontorslandskap framöver, hur man kan dra mer nytta av och ta tillvara på de möjligheter som finns runt om oss.

Skåne

Skippa skammen – ta med dig jobbet ut i trädgården

Ta med dig jobbet ut, även om det bara är för en stund. Frisk luft och miljöombyte rensar tankar och ger upphov till nya spännande idéer.
Foto: Tommy Lindholm
Skåne
Skåne Att vistas i naturen har blivit en vanlig syssla under pandemin. Men att jobba ute i naturen kan kännas skamfyllt – trots att det finns flera fördelar att vinna, menar forskaren Charlotte Petersson Troije.
– Det bidrar både till lugn, kreativitet och inspiration att ta med arbetet ut.

Under pandemin fylldes naturreservat och skogar av besökare och stormköket blev årets julklapp 2020. Men utevistelse behöver inte bara förknippas med fritid. Återhämtning, fokus och bättre sociala relationer är några av vinsterna med att jobba utomhus. Charlotte Petersson Troije har forskat på utomhusarbete vid Malmö universitet, står bakom forskningsprojektet StickUt Malmö och doktorerar nu vid Mälardalens Högskola. I sina studier har hon sett att deltagarna både mår bra av utomhusjobb – och jobbar bättre.

– Men det är jätteviktigt att säga att att det är en forskning som är i sin linda. Samtidigt ser man en väldigt tydlig dimension av det som är kopplad till välbefinnande och hälsa. Det är ett sätt att återhämta sig samtidigt som man jobbar, säger Charlotte Petersson Troije, samtidigt som man hör tydliga fotsteg i telefonluren.

Charlotte Petersson Troije forskar om utomhusarbete.
Foto: Peter Bjerg

Som en sann bärare av sitt bud är Charlotte Petersson Troije själv ute och promenerar under vårt samtal. Det hon tittat på i sin forskning är nämligen vad som är möjligt att genomföra utomhus av det man gör under en arbetsdag, och vad som i så fall kan hindra eller stödja det. En promenad samtidigt som man har ett telefonsamtal är ett exempel. Ett annat exempel är walk and talk-möten, att man helt enkelt går en promenad tillsammans samtidigt som man har mötet.

– Det verkar göra någonting med samtalen. Det är många som beskriver att det händer någonting när man går bredvid varandra åt samma håll. Sitter man inte mittemot varandra och tittar på varandra blir det en annan dynamik, det känns mer jämlikt och blir lättare att prata.

Skam och lättja

Men att jobba utomhus, både att ta en promenad mitt under arbetsdagen eller att ta med sig datorn ut, är förknippat med skam, och kan av vissa nästan kännas som skolkning.

– Det är kopplat till fritid och frihet. Och ja, lättja. Men många har snarare upplevt det tvärtom, att det blev mer energiskt och kreativt.

Samtidigt har vi jobbat hemifrån och därmed bevisat att jobbet genomförs – även om vi inte är fysiskt på plats. Något som kan bana väg för utomhusjobbande. Dessutom har vi efter pandemin lärt oss att det inte är bra att vistas många i trånga möteslokaler och där kan utomhusmöten vara en lösning.

– Jag hoppas att det här läget som ingen av oss önskade åtminstone lett till att vi fått lära oss lite om vad som är nödvändigt och vad som bara är vanor. Min förhoppning är att det framöver kan bli ett alternativ bland andra, att gå ut för möten eller gå ut på en promenad.

Ta med dig datorn ut men tänk på att placera dig så att solen inte lyser på skärmen – då blir det svårt att se.
Foto: Jessica Gow/TT

Men hur är det egentligen med alla störningsmoment som finns utomhus, högljutt drillande fåglar och bankande och borrande från byggarbeten?

– Det tycker jag är jätteintressant, folk undrar om man inte blir distraherad om man sitter ute. Men, även om det kan vara ett problem, har det visat sig att det ofta ger bättre fokus och koncentration. Och det finns ju många störningsmoment i datorn också.

Ut på ”tankegång”

Charlotte Petersson Troije berättar att hon själv ofta brukar ge sig ut på ”tankegång”, som hon kallar det, när hon behöver lite inspiration. Och när deltagarna i hennes studie fick fundera över var och när de bäst löser problem och får idéer gav många svaret att det är när de är ute och går med hunden eller är ute och joggar.

– Då blir det så uppenbart att sitta framför datorn på kontoret kanske inte är det bästa sättet att ägna sig åt problemlösning eller få inspiration. Naturligtvis ställer det höga krav på att vi förmår strukturera och styra oss själva. Och det är ju inte givet att vi har det, men min utgångspunkt är i alla fall att det är av godo om vi utvecklar den förmågan.

FAKTA

Så börjar du med utomhusarbete

* Gå ut och testa. Börja med att titta på arbetsdagen eller arbetsveckan. Vad kan det vara för moment som skulle kunna funka ute?

* Hitta det sätt som funkar för dig

* Sitt utomhus en stund med datorn. Det är inte skönt någon längre stund när det är kallt men förvånande många dagar funkar för utomhusjobb.

* Se dig om i din närhet, finns det någon park att ha mötet i eller en närliggande bänk du kan sitta vid?

* Vid soliga dagar, försök hitta ett parasoll eller ett skuggande träd att sitta vid. Annars blir det svårt att se på datorskärmen

* Det behöver inte vara hel- eller halvdagar. Det räcker med en liten stund för att få dagsljus och luft.

* Prova att ge dig ut på en ”tankegång” när du kört fast eller behöver nya infallsvinklar.

* Försök att ta dig ut en stund på förmiddagen. Då är dagsljuset särskilt viktigt för dygnsrytm och sömn.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Utrikes

Melbourne vill minnas doften av jäst

En välbekant syn i australiska mataffärer. Arkivbild.
Foto: Sarah Ivey/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hur luktar ett kulturminne? Om man befinner sig i Melbourne lite som jäst.
Den australiska staden har åtminstone utsett doften av Vegemite som ett av sina nya kulturminnen.

När ett stort antal industrikvarter i Melbournes hamn på sikt ska omvandlas till tiotusentals bostäder har staden sett till att kulturminnesskydda tre fabriker.

Så långt inget konstigt, men när det kom till fabriken på adressen 1, Vegemite Way, stötte de på problem.

– Vi insåg att det är något väldigt viktigt med byggnaden som är annorlunda, säger Felicity Watson, ordförande för stiftelsen National Trust of Australia (Victoria) till Broadsheet.

– Det var fabrikens doft, en riktigt distinkt upplevelse.

"Smakar som Australien"

"Vi använder alla våra sinnen när vi upplever våra omgivningar", skriver stiftelsen på sin hemsida. "Smaken av Vegemite är redan djupt rotad i australisk kultur, och det reflekteras i deras slogan 'Smakar som Australien'. Tillverkningen har också varit en viktig del av (området) Fishermans Bend".

Fabriken som sedan 1922 har tillverkat de små burkarna med det maltrika jästextraktet skickar än i dag ut produkten på löpande band – och sprider därmed fortsatt den kontroversiella doften.

Såväl smak som arom delar australierna, där miljoner älskar den salta smaken – ofta som pålägg eller krydda i mat – lika mycket som andra skyr den. Doften skiljer sig därmed från de parfym-aromer i Grasse i Frankrike som Unesco satt upp på sin världsarvslista.

"En del av historieskrivningen"

I Melbourne sprids doften från fabriken med vindens hjälp till närliggande infartsleder till flermiljonstaden och många är de pendlare som fått känna på den.

– National Trust vill bevara den upplevelsen som en del av Melbournes historia, säger Watson till The Guardian men säger också att de inte är ute efter att bevara själva lukten i all evighet.

– Vi är införstådda med att saker kan ändras, vi vill bara se till att doften blir en del av historieskrivningen.

Martin Yngve/TT

Utrikes

Rymdturisterna har landat: En sjuhelsikes resa

Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski och Sian Proctor svävar fritt i rymden. Nu har kvartetten landat på jorden.
Foto: Space X/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kapseln gled sakta och säkert ner i Atlanten utanför Floridas kust och därmed var rymdturisternas färd ombord på Space X-färjan över för den här gången.
– Det var en sjuhelsikes resa, och det var bara början, sade miljardären Jared Isaacman inifrån kapseln vid landningen.

Fyra fallskärmar och en liten kapsel plaskade ner i ett stilla hav någon mil öster om Florida. Klockan var sex minuter efter 01 natten mot söndag, svensk tid, och den första historiska rymdresan med bara "turister" ombord var över.

De fyra i Dragon-kapseln – Jared Isaacman, Chris Sembroski, Sian Proctor och Hayley Arceneaux – var ute i rymden i tre dygn och de var de första som åkte ut i världsalltet utan någon fullutbildad astronaut som ledde resan.

Problem med toaletten

"Den bästa åkturen i mitt liv!", skrev Proctor på Twitter efter landningen, och även på Space X var humöret på topp.

– Välkomna till den andra rymdåldern, där rymdresor blir allt mer tillgängliga för vanliga män och kvinnor, sade färdens ansvarige Todd Ericson på en presskonferens efter landningen.

Det enda problemet under de tre dygnen var enligt Ericson ett mindre fel på kapselns toalett, men det kunde de fyra ombord lösa, sade han utan att gå in på detaljer.

Space X chef för mänskliga rymdfärder, Benji Reed, fyllde i med:

– Vi kunde inte fått en mer framgångsrik flygning.

Nästa resa i januari

Farkostens omloppsbana var längre ut i rymden än såväl rymdteleskopet Hubble som Internationella rymdstationen (ISS) och enligt Elon Musks företag Space X var de fyra längre bort från jorden än någon annan människa varit sedan månlandningen vintern 1972.

Den 38-årige it-miljardären Jared Isaacman var den som hade beställt äventyret. Hur mycket han har betalat Space X är hemligt.

Men vid sidan av ett välgörenhetsmål att att samla in 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) till bland annat cancerforskning fungerar projektet som ett skyltfönster för Elon Musks rymdplaner – tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planerar han baser på såväl månen som Mars.

Nästa resa ut i rymden med en Space X-farkost är planerad till januari 2022.

Inrikes

Detonation i flerfamiljshus i Upplands Väsby

Något smällde i ett bostadshus i Upplands Väsby under natten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Någonting detonerade i en trappuppgång i ett flerfamiljshus i Upplands Väsby, norr om Stockholm, vid 03-tiden natten mot söndag.

– Ingen person har skadats och det är mindre materiella skador, säger polisen presstalesperson Carina Skagerlind.

Platsen är avspärrad och polisens bombtekniker är ditkallade.

Ingen större evakuering har behövts, men boende i direkt anslutning till platsen där det smällde har fått lämna sina lägenheter.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL