Forsemölla, ett av få vattenfall i södra Skåne. Foto: Malin Åhr
Grönemad, utanför Grebbestad. Ett litet samhälle med pittoreska sjöbodsrader. Foto: Jens Ohlson
Torö Stenstrand ligger drygt en halvtimme med bil från Nynäshamn i naturreservatet Ören. Foto: Circle K
Nalovardotoppen bjuder på en panoramavy över det vackra skogslandskapet kring Sorsele, Vindelfjällen, Vindelälvens och Laisälvens dalgångar. Foto: Circle K

Här är Sveriges vackraste platser

Sverige Är du på bilsemester eller bara på en dagsutflykt så finns det många ställen runt om i landet som kan vara värda en liten omväg.
Visste du att det finns ett vacket vattenfall i södra Skåne?

Nu avslöjar svenskarna sina bästa smultronställen på sajten Sveriges vackraste omvägar. Bland tipsen som kommit in finns allt från prisvärda loppisar och natursköna platser till härliga strandbad och omtycka platser för barnen.

Några av de ställen som toppar listan just nu: Sträntemölla naturreservat som består av en stor bokskog i kuperad terräng. Här finns vackra Forsemölla, ett av få vattenfall i södra Skåne.

Ören naturreservat utanför Nynäshamn. Stenstranden ute på Torö, drygt en halvtimme med bil från Nynäshamn, i naturreservatet Ören är en riktig pärla. Här kan du ta en fikapaus, bada, surfa eller bara njuta av utsikten.

Grönemad, utanför Grebbestad. Ett litet samhälle med pittoreska sjöbodsrader, en strand, en småbåtshamn, ett kajakcenter och Everts Sjöbod som vann Ekoturismpriset 2017. Här kan du även besöka ”Munkkyrkan” som är en grotta/stenformation som mejslats fram under istiden.

Nalovardo, Sorsele. Nalovardotoppen (762 m.ö.h.) bjuder på en panoramavy över det vackra skogslandskapet kring Sorsele, Vindelfjällen, Vindelälvens och Laisälvens dalgångar. Toppen kan nås med bil och till fots från Nalovardo Skidcenter.

För att underlätta både den planerade resan och det spontana infallet är alla platser utprickade på en karta med vägbeskrivningar.

– Vi gillar att göra det enkelt för våra kunder och vi vet att det finns många härliga platser att besöka runt om i Sverige, men det kan vara svårt att hitta dem. Därför har vi skapat den här sajten som vi hoppas ska förgylla bilresan, säger Johanna Wintzell, Communications specialist på Circle K, i ett pressmeddelande.

Sveriges vackraste omvägar uppdateras kontinuerligt med nya tips. Vem som helst kan enkelt tipsa om sin bästa omväg via sajten www.SverigesVackrasteOmvägar.se