Svensk depp och engelsk glädje efter kvartsfinalenn i VM. England vann med 2-0. Foto: TT

Den svenska festen tog slut mot England

Fotboll Den ryska VM-festen är över för svenskt vidkommande. Efter 0-2 mot England i kvartsfinalen är det bara för Janne Anderssons gäng att packa väskorna och åka hem.

– Just nu är jag besviken och ledsen och det känns lite jobbigt. Men vi har ändå gjort något fantastiskt här och det känner jag stolthet över, sa Andreas Granqvist till svt direkt efter matchen.
Samtidigt kan det ha varit hans sista match i landslaget. Tidigare har Granqvist nämligen aviserat att han slutar i blågult efter VM.
– Jag vill inte spekulera i det just nu. Vi får se, jag får sätta mig ner och snacka med Janne i lygn och ro.
Sverige började matchen med en stabil defensiv men utan att direkt hota i omställningarna. Undan för undan blev dock de engelska anfallen allt farligare och så kom en hörna, något det svenska laget visste att England var bra på.

Harry Kane hade de svenska spelarna koll på, men så kom en annan Harry, Maguire, flygande och nickde in 0-1.
Efter det blev det tung svensk uppförsbacke. Nu var Jannes Anderssons spelare plötsligt tvungna att attackera och då öppnade det sig blottor bakåt.
Så småningom fick Dele Alli ett friläge och kunde nicka in 0-2.
Sverige var inte utan chanser, men de var lätträknade och varken Victor Claesson eller Marcus Berg kunde överlista engelske målvakten Pickford som var både rätt placerad och snabb i reflexerna.
Mot slutet av matchen bytte Janne Andersson ut en ganska blek Emil Forsberg och en osynlig Ola Toivonen mot Martin Olsson och John Guidetti.

Då fick det svenska laget upp farten lite, men skapade egentligen bara en riktigt vass chans när Guidetti hittade Berg i straffområdet.
– När vi inte gör mål på de chanser vi skapar blir det jobbigt. Vi mötte ett tungt, välorganiserat lag och efter deras första mål blev vi lite stressade och fick försöka anfalla, men det biter inte riktigt, resonerade Janne Andersson.
Han var besviken över förlusten men ändå samlad.
– Det är klart att vi är besvikna just nu men vi får försöka komma över det och turneringen som helhet har vi gjort jättebra. Jag är stolt över det vi gjort här.
Andreas Granqvist var inne på samma linje.
– I dag var de lite tuffare och lite hårdare och vi hade inte riktigt dagen. Det var lite tunga ben. Men jag är stolt över grabbarna.

Även värdnationen Ryssland åkte ur mästerskapet. Trots att laget fixade en sen kvittering i förlängningen mot Kroatien blev det förlust efter straffar. Nu är det klart att Frankrike och Belgien möts i den ena semifinalen och England och Kroatien i den andra. Semifinalerna spelas på tisdag och onsdag.

×