Nytt försök för att bilda ungdomsråd

SVALÖV Äntligen ser det ut att bildas ett politiskt ungdomsråd i Svalöv.
Beslutet är klubbat och nu ska det bara lockas fram intresserade kandidater till de olika posterna.

Redan när skolorna går igång i augusti ska elever från 12-20 år bearbetas och på så sätt lockas till att jobba med framtidsfrågor.
– Redan nu har vi fått intresseanmälningar och det som gäller framledes är att ge sig ut på skolorna och prata med ungdomarna, säger bildningsnämndens ordförande Fredrik Jönsson (C).
Vid ett par tillfällen försökte den förra majoriteten att locka till sig ungdomar. Möten och dialoger arrangerades, men bara en handfull dök upp.

Projektet lades på is, men nu hoppas Fredrik Jönsson att besök direkt på skolorna ska ge resultat:
– Vi måste helt enkelt ut och visa oss. Tvätta bort den gråa och tråkiga stämpeln som politiker. Helt enkelt hitta ämnen som faller ungdomarna på läppen.
Fredrik Jönsson inser att frågor som berör och intresserar måste lyftas fram. Det kan handla om trygghet, olika aktiviteter, kommunikation och sysselsättningar på fritiden.
– Det bästa är givetvis att låta vissa ungdomar koncentrera sig vissa frågor. Sådana som man kan engagera sig i och påverka. Vi får helt läsa deras språk.
Man kommer även att ta kontakt med rektorerna på skolorna och scanna intresset, om det finns elever som kan tänka sig ingå i ett ungdomsråd.

– Givetvis blir det olika intresseområden beroende på ålder, tjej eller kille.
Det kommer även att sättas av pengar för den ungdomliga satsningen.
Totalt ligger 250 000 kronor i budgeten, 50 000 kronor ska avsättas för olika projekt.
Dessutom medlemmarna som ingår i rådet att få ett arvode efter varje möte, precis som de mer rutinerade politikerna lyfter:

– Det kommer att utgå en ersättning och det tycker vi är skäligt när ungdomarna väljer att lägga ner tid på att utveckla kommunen.
Totalt ska tio ungdomar ingå i rådet samt två politiker. Dessa två kommer att bli Fredrik Jönsson samt vice ordförande Kim Hellstrand (SD).

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×