Vid Nabben, strax öster om Arild, togs denna scen i Gycklarnas afton (1953). Arkivbild
Camilla Larsson. Pressbild
Ingmar Bergman på dåvarande Malmö Stadsteater. Foto: TT

Vill synliggöra Bergman i Skåne

Journalisten och filmkritikern Camilla Larsson är projektledare för Film i Skånes satsning på att lyfta fram och synliggöra Ingmar Bergmans tid och arbete i Skåne.
– Det var här hans speciella sätt att skildra naturen uppstod och perioden i Malmö med alla uppsättningar och filmer är jätteviktig men jag upplever att folk inte vet så mycket om det, säger hon.

Camilla Larsson har lång erfarenhet av att arbeta med film på olika sätt. Hon har bland annat jobbat med många filmfestivaler, till exempel den skånska kortfilmfestivalen Pixel. Just nu är det Göteborgs filmfestival, Carl International Film Festival i Karlskrona och Internationella komedifilmfestivalen i Stockholm som gäller. Och så sjösätter hon Film i Skånes projekt Bergman i Skåne.
– Tanken är inte att vi ska arrangera saker utan vi ska synliggöra och få i gång samarbeten och skapa något som finns kvar även efter detta året, förklarar hon.
– Projektet lockade mig för att det är så konkret. Det handlar om inspelningsplatser och saker som Ingmar Bergman gjorde här.

Arbetet med Bergman i Skåne startade i maj och vad Camilla Larsson hunnit med hittills är bland annat möten med olika kommuner och med privata guider kopplade till olika inspelningsplatser.
– Vi bjöd in dem till en träff, där även Jan Holmberg från stiftelsen Ingmar Bergman var med. Det var i samband med en stor internationell konferens om Ingmar Bergman som Lunds Universitet höll i juni. Det var för att få folk att träffa varandra och tända till lite och hitta samarbeten.
Bergman i Skåne har också ansvar för den Bergmankarta över Skåne som Stiftelsen Ingmar Bergman har skapat.
– Den är i utkörandeläge nu och så håller vi på med en hemsida som ska heta Bergman i Skåne, berättar Camilla Larsson. Vi kommer att öppna en portal på Bergmans födelsedag 14 juli. Till en början hänvisar den till en Facebooksida där jag samlar alla evenemang. Under augusti ska hemsidan vara helt klar och där kommer bland annat att finns nytagna bilder från Bergmanplatser i Skåne. Det är Malmöfotografen Nils Petter Löfstedt (aktuell med Guldbaggenominerade Himlens mörkrum, reds. anm.) Han är redan i gång och det ska bli väldigt kul.
– Under Bergmankonferensen gjorde vi en utflykt till Arild och letade oss ner till klipporna där Gycklarnas afton, En lektion i kärlek och Till glädje är inspelade. Det är verkligen helt otroligt när man står där och tänker sig hur de släpade den tunga kameran varje dag. Och till och med en kanon.
Camilla Larssons första egna minne av Ingmar Bergman är Scener ur ett äktenskap på tv.
– Då var jag absolut inte gammal nog att se det. Sedan såg man många filmer på tv utan att reflektera över det. När jag läste film handlade det egentligen inte så mycket om Bergman men det är klart att jag har haft koll och sedan har jag blivit mer och mer intresserad och försökt fördjupa mig. Jag har besökt Bergmanveckan på Fårö mycket.

Vilken är din favoritfilm?
– Sommarnattens leende. Det är något med känslan i den som träffar rätt för min del.

Vad tror du att han kan ha för betydelse för unga, svenska filmskapare i dag?
– Ingmar Bergman är en av världens bästa filmskapare även om inte allt han gjorde var fantastiskt – han var väldigt produktiv och man kan hitta så olika saker hos honom – människoporträtten, hans teman, det visuella som är fantastiskt, hans noggrannhet, hur mycket han jobbade och även om en del filmer är daterade så skulle många kunnat vara gjorda i dag.

Att Skåne satt så stort avtryck hos Ingmar Bergman tror Camilla Larsson har mycket att göra med att perioden här sammanföll med rätt tidpunkt i hans karriär.
– Han var kanske mogen och fick rätt förutsättningar, säger hon. Sedan tror jag absolut att omgivningen påverkade mycket. Man glömmer ibland när man bor här hur fantastiskt det är och det var kanske det att han landade i att han skulle ha det hotfulla från naturen i stället för det vackra och idylliska och så hittade han det, framförallt runt Bjärehalvön. Sedan ska man naturligtvis inte glömma det lättsamma anslaget som finns i många av hans filmer också.

Camilla Larsson ska arbeta med Bergman i Skåne ett par månader utspritt på lite längre tid.
– Det kommer säkert att löpa på in på hösten åtminstone, konstaterar hon.

Vad är din vision av projektet på sikt?
– Jag tänker mig att det ska finnas en levande hemsida där man kan få del av all den här informationen och att även turister ska kunna hitta hit. Det här har liksom kommit bort lite när man pratar om film i Skåne och Bron och Wallander och Malmö som dokumentärfilmstad.
– Och vi vill väldigt gärna ha tips på inspelningsplatser som vi kanske inte känner till eller om folk som var med under inspelningarna. Och så klart om evenemang.

Urval av Bergmanhändelser i Skåne under 2018:
Just nu pågår en serietävling för yrkesverksamma serieskapare på temat Ingmar Bergmans Universum som sedan kommer att reultera i en utställning på malmö universitet i höst.
13/7 får Jane Magnussons dokumentär Bergman, ett år, ett liv premiär och visas bland annat på Kino i Lund, Spegeln i Malmö och SF på flera ställen.
14/7 firar biograf Kino Bergmans födelsedag med gratisvisningar av det sjunde inseglet, Persona och Sommarnattens leende
14/7 kan man åka på Bergmankryssning längs Bjärekusten. Under båtresan Torekov till Hovs hallar berättar gudiden Ingrid Persson Skog om det sjunde inseglet och andra verk av Bergman och även om andra regissörer och inspelningar med koppling till traken. Läs mer på sprakguiden.com
14/7 visar Spegeln i Malmö Det sjunde inseglet. Man visar även Bergmanfilmer vid följande tillfällen: 29/7 Smultronstället, 26/8 Sommaren med Monica, 30/9 Viskningar och rop, 28/10 Jungfrukällan, 25/11 Höstsonaten, 16/12 Fanny och Alexander
Under Malmöfestivalen arrangeras en heldag om Bergman då bland annat ska visa Sommarnattens leende och dansgruppen Memory Wax ska utföra en dans inspirerad av Persona och efter det visas även filmen Persona.
18/8 öppnar Teatermuseet i Malmö utställningen Ingmar bergman 100 år
28/8 visar Cinemateket i Malmö Sommarnattens leende. de kör ytterligare två Bergmanfilmer under hösten – 9/10 Det sjunde inseglet, 27/11 Smultronstället
15/9 premiär för Persona på Malmö Stadsteater i regi av den tyska regissören Anna Bergman och med Karin Lithman (Malmö Stadsteater) och Corinna Harfouch (Deutsches Theater) på scen.
17/11 inviger Malmö museer utställningen Bergman på modet – kvinnoroller och kostymer som med hjälp av kostymerna, bevarade kostymskisser, stillbilder från filmerna och korta filmutsnitt ges en koncentrerad bild, dels av det textila hantverket i dräkterna, dels av filmernas kontext och tillblivelse. Besökaren möter också Bergman som person och filmskapare. Utställningen kommer från Hallwylska museet, och är en del av firandet av Ingmar Bergman
Ingmar Bergman i Skåne:
Ingmar Bergman (1918 – 2007) kom till Skåne som chef för Helsingborgs stadsteater 1944-1946. Han återvände sedan till Skåne 1952 som regissör och konstnärlig ledare på Malmö Stadsteater och blev kvar till 1958. I Malmö gjorde han mängd uppsättningar på teatern som till exempel Sex roller söker en författare (1953), Don Juan (1955) och den egna pjäsen Trämålning (1955)Han spelade också in ett stort antal filmer under Malmöperioden, till exempel spelade in ett antal av sina mest kända filmer som till exempel Gycklarnas afton (1953), Sommarnattens leende (1955), Det sjunde inseglet (1957) och Smultronstället (1957). I Skåne knöt också Bergman band till ett antal skådespelare som skulle bli viktiga delar av hans ensemble: Bibi Andersson, Max von Sydow, Ingrid Thulin och många fler.
Källa. Stiftelsen Ingmar Bergman, malmostadsteater.se