Traditionella medier slår de sociala för politiska budskap

Övertro på sociala medier

Svensk politik har en överdriven fixering vid det amerikanska politiska systemet. Partistrateger från de flesta svenska partier brukar fara över Atlanten för att bevaka de amerikanska valrörelserna, demokraternas 0ch republikanernas spindoctors ses som allvetande gurus och metoder som används i de amerikanska presidentvalrörelserna försöker vi plagiera. Det kan visa sig farligt.
USA är i många avseenden ett land med en helt annan politisk kultur än Europa och Sverige. Troligen kan vi lära mer av länder i vår närhet som mer liknar oss själva både vad gäller kultur och det politiska landskapet.
Barack Obamas två segrar i presidentvalrörelser var genombrottet för sociala medier för politisk påverkan. Säkert spelade det roll hur hans organisation med Facebook och Twitter försökte styra den politiska dagordningen och få människor att gå att rösta. Men det många missade var att hans organisation också var väldigt effektiv med klassiska metoder i form av många gräsrötter som engagerade sig för att t.ex knacka dörr och ringa och få väljare att gå till vallokalerna.
Donald Trumps valseger har i ännu högre grad tillskrivits hans flitiga användning av sociala medier, framförallt alla hans tweets. Och visst hade det stor betydelse, inte minst för att han hade en blygsam kampanjkassa.
Men genomsnittsväljare är inte särskilt aktiva på sociala medier, i synnerhet inte på Twitter. Det som gav Donald Trump sådan genomslagskraft var att hans ofta kontroversiella budskap fördes vidare genom traditionella medier som tidningar, TV och radio.
Almedalsveckan har utlöst en febril aktivitet bland alla politiker detta valår. Det twittras, instagrammas, facebookas och youtubas dygnet om för att vinna röster. Men faran är att det är budskap som far de allra flesta väljarna förbi. Tittandet och läsandet är ytterst blygsamt mot genomslagskraften i traditionella medier. De partier som inser det hamnar i vinnarspåret inför valrörelsens slutspurt.

Dagens fråga

Bör vägran att göra repmånad ge fängelse?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×