Bra initiativ med valforum i Sjöbo

Val Sjöbo heter en ny plattform för valdiskussion som har startats av Marie Ljung och Christina Birgersson. Facebookgruppen ska föra diskussioner om kommunpolitiken och fråga ut representanter för de nio partierna i fullmäktige, så väljarna kan nysta upp var de står i sakfrågor och få en bra överblick innan lokalvalet.
Det är ingen vild gissning att många röstar i lokalval utan att känna att de har full koll på vad partierna står för lokalt. I Sjöbo kan det vara extra snårigt eftersom det finns 53 registrerade partier i kommunen.
Marie Ljung säger att partierna i Sjöbo är bättre på att beklaga sig över andra partiers politik än att berätta om sin egen agenda. Det är ett generellt problem i svensk politik, men kan vara ännu jobbigare när man försöker navigera lokala politiken, där små åsiktsskillnader kan innebära stora skillnader i vardagen för väljarna. Om man väljer parti efter vad de är emot, så kan man bli negativt överraskad när man inser vilka frågor de själva tänker driva.
Moderatorerna vill se en het diskussion med en rimlig ton. Det kan bli en utmaning. Förhoppningsvis har moderatorerna hård hud och hårda nypor, så de mest högljudda inte skrämmer bort dem som vill ha en sansad och eftertänksam diskussion, som gör Sjöboborna till upplysta kommunvalsväljare. Initiativet kan, om det fungerar bra, vara något för andra kommuner att ta efter.

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev