Lars Nyströms café, August No Stress Surf Café har blivit utsett till Årets glädjespridare.
Här är caféet som vann pris.

Stressfritt surfkafé årets glädjespridare

MAlMÖ Jubel och glädjetårar blandades om vartannat när beskedet nådde August No Stress Surf Café: Ni har blivit utsedda till Årets glädjespridare!
Priset ska delas ut under Malmöfestivalen och caféets ägare, Lars Nyström, är både stolt, glad och rörd.

– När kommunalrådet Kent Andersson ringde, så hajade jag till, det är ju inte varje dag man blir uppringd av honom, skrattar Lars, vars surfintresse avspeglar sig i caféets namn.
Den tidigare krögaren ägnar sig numera åt investeringar och en av dem är alltså det prisbelönta caféet. Men det är en investering som inte går ihop sig riktigt ekonomiskt.
– Jag har anställt 18 personer med funktionsvariationer plus två ansvariga och två som jobbar extra, berättar Lars. Så jag arbetar nu med att hitta hjälp med finansieringen på något sätt. Jag kan inte fortsätta sätta in pengar ur egen ficka hur länge som helst, även om vi också har underbara sponsorer.

Idén till caféet kommer från USA. Lars Nyström fick se ett videoklipp om Bitty & Beau’s Coffee Shop, där ett föräldrapar med fyra barn, varav två har Downs syndrom, startade ett café där det bara jobbar personer med funktionsvariationer.
Lars, vars son August har Down’s syndrom, kände att han ville göra något liknande i Sverige. Det var så caféet vid Davidshallstorg kom till.
– Vi har bra att göra på caféet, men det heter No Stress av en anledning, det ska vara en stressfri miljö för både våra anställda och för kunderna, förklarar Lars.
Själv ska han egentligen inte ha något med driften av caféet att göra, men han erkänner att han har svårt att hålla sig därifrån. Alla möten och sammanträden brukar han lägga på caféet.
– Det är så härligt att komma in dit och få en kram, säger han.

Under Malmöfestivalen kommer hela personalen att finnas med på scenen för att ta emot priset.
– Det blir fantastiskt för oss och även för publiken, menar Lars.
Just nu är det sommarstängt på caféet, som öppnar igen om tre veckor.

Ledigheten tillbringar både Lars och August vid havet, som de båda älskar.
– Jag har vindsurfat sedan jag var 18 år, säger Lars. Skåne är jättebra, här finns surf överallt och man kan åka till den kust där vindarna för tillfället är bäst.

Dagens fråga

Är det rätt att företag i välfärdssektorn tar ut vinst?

Loading ... Loading ...