Foto: AP/TT

Försvunna pojkarna hittade vid liv efter nio dagar

De tolv pojkar som tillsammans med sin fotbollstränare försvunnit i en grotta har hittats vid liv. Nu kan det dröja månader innan man får ut dem.

Efter nio dagar i Tham Luang grottorna i Chiang Rai-provinsen i Thailand hittade brittiska dykare pojkarna vid liv under måndagseftermiddagen, rapporterar BBC.

På grund av stigande vattennivåer hade gruppen förflyttat sig 400 meter ifrån det ställe som räddningsarbetarna hoppats hitta dem. I en film som publicerats av Thai Navy seal hör man hur dykarna frågar hur många de är och får omedelbart svar att de är där alla tretton. En av pojkarna frågar vilken dag det är.

Nu påbörjas arbetet med att försöka få ut pojkarna och tränaren. Enligt uppgifter till BBC kan det dröja flera veckor eller till och med månader innan man på ett säkert sätt kan forsla ut gruppen ur grottan. Enligt nyhetssajten finns det tre tillvägagångssätt; pumpa ut vattnet, låta pojkarna dyka ut eller att vänta på att vattennivåerna sjunker.

Gruppen uppges ha fastnat i grottan, en populär turistattraktion, efter att ett häftigr monsunregn kom när de var inne i den.

 

×