Gardermoen 20170330. Passkontroll på Oslo lufthavn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod 20520

Polisen utökar inre gränskontrollerna

Skåne Den återinförda gränskontrollen utökas från och med 2 juli till flera hamnar och flygplatser, däribland Malmö Airport och Ystads hamn.

Sedan november 2015 har Sverige haft tillfälligt återinförda gränskontroller vid inre gräns.
– Nu förändras direktiven. Tidigare har vi i första hand riktat in oss på personer som olovligen kommit in eller olovligen befinner sig i landet.
– Nu kan vi i stället inrikta oss mer mot smuggling och internationella ligor.
– Därför kommer vi både att kontrollera trafiken in och ut från landet, säger Leif Fransson, chef för den inre gränskontrollen i Skåne, till tidningen.

Från och med i dag utökas gränskontrollerna till bland annat Ystads hamn och Malmö airport efter att regeringen beslutat att fortsätta kontrollerna då de bedömer att det finns ett hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten, skriver polisen på sin hemsida.
– När Sverige återinförde gränskontroller hösten 2015 var situationen annorlunda med ett markant flöde av migranter över främst Öresundsbron och färjetrafiken i Södra Sverige.
– Bedömningen nu är att hotbilden delvis ser annorlunda ut än tidigare. Utifrån regeringens bedömning ser Polismyndigheten behov av att ha möjligheten till att genomföra kontroller även på andra platser, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa, i pressmeddelandet.

Leif Fransson berättar också att det nu kommer att göras fler punktinsatser, både vid det nya och de tidigare gränskontrollerna.
– En del av vår insats går ut på att komma åt vapensmugglare, via exempelvis hamnarna och Öresundsbron. Däremot kommer vi inte att lägga ner samma krut på att stoppa en turist, som tar en tågtur över bron och saknar pass, menar Leif Fransson.
Polisen skriver också att kontrollerna ger ”polisen mandat att, vid behov, ta beslut om att genomföra kontroller på andra platser i syfte att kunna differentiera bland resenärer mellan asylsökande, ekonomiska migranter samt potentiella terrorister och andra brottslingar”.
Gränskontrollerna utökas till Ystads hamn, Karlshamn hamn, Karlskrona hamn, hamnarna i Stockholms län; Frihamnen, Värtahamnen, Nynäshamn och Kapellskärs hamn, Arlanda flygplats, Bromma flygplats, Landvetter flygplats, Skavsta flygplats och Malmö airport och pågår som längst till och med 11 november 2018.

Kontrollerna för bil- och tågtrafik vid Öresundsbron och färjetrafik i Malmö och Trelleborg kommer att fortsätta som tidigare.
– Vi kommer inte att få några förstärkningar för de utökade gränskontrollerna. Vi är nöjda med direktiven men det hade behövts mer resurser, förklarar Leif Fransson.

 

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×