Knutsklockan i Domkyrkans södra torn har inte använts sedan i våras efter att sprickbildningar upptäckts.

Förstärkningar krävs innan Knutsklockan kan ljuda igen

Lund Det krävs ytterligare förstärkningsarbeten innan Knutsklockan i Domkyrkans södra torn åter kan börja ljuda.

Det står klart efter den omfattande tekniska undersökning av tornets konstruktion som nu avslutats.
I höst kommer Domkyrkorådet att fatta beslut om hur klockans upphängning ska kunna göras på ett både antikvariskt och byggnadstekniskt riktigt sätt, och utgår då från teknikkonsulten Tyréns slutsatser.

Det var i våras som det upptäcktes att de vibrationer som uppstår vid klockans ringning orsakat sprickbildning i ett tegelgolv och ett valv belägna under klockan.

Därför pausades ringningarna, som enligt tradition skett varje morgon klockan åtta och varje kväll klockan 21.
Den nästan 700 kilo tunga klockan flyttades på 1990-talet från sjätte till tionde våningen i samband med att det södra tornet inreddes med bland hiss och flera våningsplan för kontor och personalutrymmen.
Det har nu visat sig att klockans belastning på konstruktionen vid svängning blir tre-fyra gånger så stor som när den hänger stilla. De återkommande stötarna har med tiden inneburit alltför stora påfrestningar.

– Varje generation har velat vårda och se om Domkyrkan enligt alla konstens regler, och med den tidens bästa byggtekniska kunskap. Men det kan uppstå problem när äldre konstruktioner krockar med modern byggteknik och nya krav på säkerhet, säger domkyrkokamrerare Mats Persson i ett pressmeddelande.
Knutsklockan som ägs av S:t Knuts gille i Lund är gjuten 1559. Högst upp i samma torn sitter en klocka som kallas Klinkan men den används inte. I norra tornet finns tre klockor.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×