Lars Sjögren, vd på Skånska Dagbladet och Gustav Hjärn, vd på Ifrågasätt. Foto: Matilda Arborelius

SkD återinför kommentarer på webben

Media Nu blir det åter möjligt att kommentera artiklar på Skånskans hemsida, skd.se. Med hjälp av företaget Ifrågasätt ska läsare återigen kunna debattera innehållet i Skånskans artiklar.

– Kommentarer är ett fantastiskt sätt för läsarna att interagera och få en chans att berömma oss, skälla eller ställa frågor, säger Skånska Dagbladets vd och chefredaktör Lars Sjögren.
Tanken med kommentarsfunktionen är att erbjuda läsarna möjlighet att reagera på artiklar men även att kunna bidra till att förbättra tidningens innehåll.
– Vi blir mer på tårna när vi gör misstag eller fel eftersom vi får reda på det direkt, och vi kan få tips och idéer till nya artiklar. Det finns även ett stort egenvärde för andra läsare att ta del av vad folk tycker, säger Lars Sjögren.
Debatten i dag förs ofta på sociala medier.
– Vi är angelägna om att den debatten ska föras där upphovet till debatten sker, nämligen kring vår nyhet. Det blir enklare för läsaren om man samlar debatten direkt under en artikel, säger han och fortsätter:
– Vi har märkt att insändare i den traditionella formen inte är lika vanligt i dag. Samtidigt är det bland det mest lästa som finns i papperstidningen. Det här är egentligen ett komplement till klassiska insändaren.
Återinförandet av kommentarsfuntkionen sker i samarbete med det Malmöbaserade företaget Ifrågasätt.
– De har en bra, enkel och proffsig modell för att sköta det här jobbet, säger Lars Sjögren. Med den här modellen innebär det att vi kommer att garantera en seriös debatt. Man kan inte skapa flera olika alias för att förstöra debatten eller robotisera den för att pumpa ut ett budskap.

Gustav Hjärn är grundare och vd på Ifrågasätt.
– Vi erbjuder en produkt som är en kommentarstjänst. Det är både en teknisk lösning för att kunna skriva kommentarer men även allt det som finns runtomkring, till exempel moderering, säger han.
Tanken med kommentarsfält är att skapa en seriös debatt där man inte går till personangrepp utan håller sig till sakfrågan.
– Vi säkerställer identiteten bakom varje konto. Det gör vi dels för att vi vill att en person ska vara en röst, vi vill inte att man ska kunna flera konton per person, trollkonton eller bot-konton. Det värdesätter vi väldigt högt att förhindra. Det gör också att vi vet vem som står bakom varje konto, så om man begår lagbrott, näthat eller liknande finns det faktiskt en möjlighet att lagföra de personer som begår de här brotten, vilket kan vara svårt på andra ställen.

Ifrågasätt lanserades i augusti tillsammans med Dagens Nyheter och arbetar tillsammans med sex tidningar. Skånskan blir, tillsammans med systertidningen Norra Skåne som också inför kommentarer, företagets sjunde och åttonde tidning – och de första baserade i Skåne.
– Det är jätteroligt att få våra första skånska tidningar med, nu får vi äntligen bli profet i vår egen hemstad, säger Gustav Hjärn.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.