SKÅNE

Skånska män över 50 ska erbjudas PSA-test

Artikel SKÅNE Från och med nästa år ska alla skånska män mellan 50 och 70 år erbjudas PSA-test för att upptäcka prostatacancer. Det beslutet tas i dag av en enig hälso- och sjukvårdsnämnd i Region Skåne.

Varje år diagnostiseras cirka 1 500 skånska män med prostatacancer, och cirka 300 dör varje år av sjukdomen. Med det är prostatacancer den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken bland män.

Men nu tar Region Skåne ett steg mot att bryta detta genom att erbjuda alla skånska män mellan 50 och 70 år att göra ett test för att mäta PSA-värdet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Ungdomar håller kafferep med kakor från världens alla hörn

Sara Demiraj och Faduma Haji Hashi dekorerar några av bakverken till kafferepet.
Foto: Kristina Davidson
Malmö
MALMÖ Ett nytt utflyktsmål har öppnat på Botildenborg i östra Malmö. Här bjuder unga sommarpraktikanter från Rosengård in till ett kafferep med smarriga kakor från världens alla hörn.

– Vi vill ge en bild av det klassiska svenska kafferepet förnyat med kakor från några av de länder som finns representerade i Malmö. Samtidigt hjälper vi ungdomar på väg ut i yrkeslivet, säger projektledare Faduma Haji Hashi.

Afrikansk mat

Hon arbetar till vardags som pedagog på Stenkulaskolan men är kanske mest känd för att ha startat restaurangen Roots of Africa. Nu kombinerar hon sina kunskaper om mat med att ge ungdomar en chans till ett sommarjobb.

Hennes adepter, som är med och driver sommarkaféet visar och berättar hur man kan få allt från den svenska kanelbullen och schackrutan till den geléaktiga haiwan från östra Africa, de klassiska smördegskakorna Alfjores från Sydamerika och cakepops med färskost och choklad från USA.

Under tre veckor

– Det är spännande att lära sig olika bakverk och min personliga favorit är kanelbullen med kardemumma. Men också hur man driver ett kafé och kommunicerar med besökarna, berättar Sara Demiraj, en av dem som nu avslutar sin sommarpraktik.

Kompisen Fatima Mohammed, som inte vill vara med på bild, framhåller att lära sig samarbeta, hantera stress och ta hand om gästerna är hennes viktigaste lärdomar under de tre veckor som hon och de andra har sommarjobbat på Botildenborg.

Det serveras sju sorters kakor på Botildenborg i sommar.
Foto: Kristina Davidson

Under våren har totalt 12 niondeklassare från Rosengård haft besök av mat-, odling- och företagsexperter som har lärt dem en del om bakning och odling men också, hur man driver ett företag och vilket gymnasieprogram och vilken utbildningsväg som är lämpligast.

– En del av unga sommarjobbar under tre veckor på kaféet och en del i våra odlingar. De ingår i vårt ungdomsprojekt #min framtid med målet att både ge niorna lite arbetslivserfarenhet, som är svårt i coronatider, men också att motiveras att satsa på sina framtidsdrömmar, säger Lena Friblick, grundare av Botildenborg.

Under tre år

Ungdomsprojektet #min framtid pågår under tre års tid och stöttas av Allmänna arvsfonden. Men det är bara ett av många satsningar som har skett och som pågår på Botildenborg och marken runt omkring.

Jazmine Tamakloe och Clara Krappe har åkt från Hyllie by och Åkarp för att besöka det nya kaféet.
Foto: Kristina Davidson

Fastigheten renoverades mellan 2016 och 2019 2016-2019 i ett arbetsmarknadsprojekt som riktar sig mot nyanlända snickare och med stöd av Europeiska Socialfonden i samarbete med Arbetsförmedlingen och Malmö stad, och näringslivet där nyanlända.

– Vi började med att stötta, utbilda och utveckla metoder och innovationer för att skapa det hållbara samhället genom att bland annat ge plats för stadsbruk med lokala entreprenörer. En grönsakspåse med lokalproducerat har också lanserats, berättar Lena Friblick.

Lena Friblick på språng i det nya kaféet på Botildenborg.
Foto: Kristina Davidson

Sen tidigare finns det möjlighet att ordna konferenser och möten på Botildenborg och kurser i matlagning med kända kockar ordnas regelbundet. I höst kanske Faduma Haji Hashi bjuder in till workshops i afrikansk matlagning.

– När coronaepidemin har lagt sig hoppas vi att det kommer att sprudla av liv på gården. Samtidigt fortsätter samarbetet med andra aktörer som lanserar stadsbruksodlingen i bland annat Göteborg, Oslo, Zürich i Schweiz och Doetinchem i Nederländerna, säger Lena Friblick.

Kaféet på Botildenborg är öppet varje lördag och söndag till och med augusti ut och är coronanpassat.

Faduma Haji Hashi och Sara Demiraj bjuder in till kafferep på Botildenborg.
Foto: Kristina Davidson

Sport

Ny poäng för Torns IF

Rebin Asaad stod för Torns fullträff borta mot Linköping City.
Rebin Asaad stod för Torns fullträff borta mot Linköping City.
Foto: Lola Nilsson/arkiv
Sport
Fotboll Torns IF tog en ny poäng i Ettan södra då det blev 1-1 (1-1) i söndagens bortadrabbning mot FC Linköping City.

– Helt okej. Ett rättvist resultat, konstaterade tränaren Richard "Kalle" Ringhov med knappa timmens distans till mötet på Linköping arena.

Gästernas Aron Már Brynjarsson kom med ett inspel från högersidan som målvakten Erik vann Leest tappade och på returen kunde nyförvärvet Rebin Asaad göra 1-0 i minut 8.

Drygt 20 minuter senare nickade Moshtag Ahmadi in kvitteringen.

– Ett räknefel i boxen och extra synd eftersom det var vår halvlek, analyserade Ringhov.

Torn hade ett flertal chanser att återta ledningen, men resultatet stod sig tillställningen ut.

– Jag är lite kluven då vi skapade tillräckligt för att vinna och hade 4-1 i målchanser totalt. Men å andra sidan var det en av säsongens svåraste bortamatcher där vi ägde var sin halvlek, sa Kalle.

På lördag, 11 juli, matchar Torns IF hemma mot Utsiktens BK.

Inrikes

Skottlossning från bil i Halmstad

Vittnen ska ha sett och hört hur skott avlossades från en bil mot en annan i Halmstad. Arkivbild.
Vittnen ska ha sett och hört hur skott avlossades från en bil mot en annan i Halmstad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har hittat spår från en skjutning i Halmstad på söndagseftermiddagen. Det är oklart vad som har hänt men vittnen har sett två bilar där skott avlossats från den ena bilen mot den andra, skriver Hallands-Posten. Bilarna försvann sedan från platsen.

Polisen förhör vittnen och har sökt igenom området med vapenhund.

– Vi har nu säkrat vissa spår efter skottlossning, säger polisens yttre befäl Johan Eriksson till tidningen.

Ingen person har ännu gripits.

Inrikes

Eftersläckning påbörjad vid Landskronabrand

Polisen har evakuerat de boende. Branden är under kontroll.
Polisen har evakuerat de boende. Branden är under kontroll.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den brand som bröt ut i ett åttavåningshus i Landskrona under söndagsförmiddagen är under kontroll. Det hundratal boende som tvingades evakuera kommer inte att kunna återvända förrän tidigast i morgon.

– Jag är lite chockad. Det verkar som att min lägenhet har blivit väldigt hårt drabbad, säger Marika Torndal, som bor i huset.

Larmet om branden kom vid klockan 10.30 och enligt Räddningstjänsten Syd startade den på vinden i huset i området Silvergården. Branden spred sig till underliggande lägenheter.

Marika Torndal berättar att hon såg de första flammorna slå ut från huset och att vinden låg på bort från hennes lägenhet. Men så plötsligt vände den.

– Först såg det inte så farligt ut, men sen spred det sig åt andra hållet också. Det är klart det känns jobbigt och jag vet inget än.

Hon är ändå glad att hon och hunden kom ut med livet i behåll.

– Det ringde på min dörr och jag tog lite tid på mig att öppna, men sen var det bara rök i trapphuset. Jag har svårt att gå, det var besvärligt och panikartat.

Farlig rök

Strax före klockan 18 höll räddningstjänsten på med eftersläckningsarbete.

– Vid den sista kontrollen upptäckte vi några "hotspots" under en plåt längs med fasaden, där vi misstänker att det brinner. Vi håller på och frilägger den för att kolla att vi inte har någon spridning i fasaden, säger Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Han berättar att vinden är helt utbrunnen, och att det även brunnit i två lägenheter direkt under vinden.

– På vinden ligger det brandmassor, där det förekommer glödbränder. Därför kommer vi ha ett höjdfordon på plats för bevakning under natten.

Sex enheter från räddningstjänsten deltog i släckningsarbetet. Ingen kom till skada i samband med branden.

På grund av röken gick räddningsledaren ut med ett VMA-meddelande när branden pågick.

Ingen brottsanmälan

Enligt polisen var evakueringen av de drabbade trappuppgångarna klar vid 13-tiden.

– Vi har ett flertal resurser på plats och är nu klara med evakueringen av de cirka 100 personerna som vi har samlat vid två skolor i närheten, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i Region Syd.

De boende kommer inte att kunna återvända till sina bostäder förrän tidigast under måndagen, enligt Joel Johansson.

I nuläget vet man inte hur branden har startat och det är heller inte någon brottsanmälan upprättad.

– Det finns än så länge ingen brottsmisstanke, det är alldeles för tidigt att säga, säger Evelina Olsson.

I mitten av juni brann det i ett flerfamiljshus i det närliggande området Koppargården, skriver Sydsvenskan.

Inte heller vid branden i juni kom någon till skada. I det ärendet har en anmälan om mordbrand upprättats, men det finns ingen misstänkt.

Linnéa Wannefors/TT

Larmet om branden kom vid klockan 10.30.
Larmet om branden kom vid klockan 10.30.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sport

LBK kvar i topp efter mirakelupphämtning

Gustav Hillstedt stod för Lunds BK:s reducering till 3-4.
Gustav Hillstedt stod för Lunds BK:s reducering till 3-4.
Foto: Lola Nilsson/arkiv
Sport
Fotboll Lunds BK hämtade upp 1-4 till 4-4 i toppmötet borta mot Landskrona Bois och behåller serieledningen i Ettan södra. Kvitteringen satte Jesper Möller i 87:e minuten.

– Riktigt skönt. Vi hade det jobbigt och släppte in billiga mål, men kämpade oss tillbaka och är värda poängen, konstaterade 3-4-skytten Gustav Hillstedt i Expressens direktsändning.

– Upphämtningen betyder mycket. Vi tror på det vi gör, jobbar stenhårt för varandra och det fick vi utdelning för i dag.

Anders Grimbergs och Ted Waltersson Larssons manskap tvingades mestadels kämpa ur underläge på Landskrona IP.

Landskronas skyttekung Linus Olsson öppnade målskyttet då han gjorde 1-0 i minut 19. Men bara sju minuter senare kunde Jesper Rindmo kvittera på straff efter att Filip Olsson tagit bollen med handen.

Ny straff gav 2-1 för Bois i 34:e minuten. Linus Olsson blev målgörare på nytt och stod för sin åttonde fullträff på sex matcher.

4-1 blev 4-4

Patrick Nwadike utökade till 3-1 i minut 40 och och när Viktor Wihlstrand skickade in 4-1 i 68:e minuten trodde nog de flesta på hemmaseger.

Fast Lunds BK vägrade ge upp. Jesper Rindmo fick en ny chans från straffpunkten och det var reducerat i 77:e minuten. Gustav Hillstedt dundrade in 3-4 med ett skott i bortre krysset nio minuter senare och i 87:e kvitterade Jesper Möller.

Snacka om upphämtning.

– Landskrona släppte över initiativet till oss. Kanske inte världens vackraste fotboll, men vi skulle framåt och gjorde det riktigt bra, analyserade Hillstedt.

Deppigt i Bois

I Landskrona Bois var det deppigt värre.

– Bara en stor, stor besvikelse, suckade Viktor Wihlstrand i sändningen från Skånederbyt.

– Vi hade ganska bra kontroll på tillställningen och det kändes bra spelmässigt med ett Lund som backade hem i första. Efter det fallerade spelet på något konstigt sätt.

– Bra individuella prestationer, i kombination med slarv, gjorde att vi tappade matchen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Inrikes

Stal permobil – och flydde på den

Vittnen ska ha sett hur personen flydde på den stulna permobilen. Arkivbild.
Vittnen ska ha sett hur personen flydde på den stulna permobilen. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes

Under natten mot söndagen larmades polisen om ett inbrott i Karlskoga där en person misstänks ha stulit en permobil, skriver Nerikes Allehanda.

Larmet ringdes in vid tvåtiden och enligt polisen tog sig gärningspersonen in genom fönstret till en entrédörr och kom därefter över den elektriska rullstolen.

Vittnen såg sedan personen lämna platsen på fordonet. Polisens presstalesperson Lars Hedelin säger att det är ett värre intrång i folks liv än man kan tro och att en funktionsnedsatt person kan bli strandsatt i sin lägenhet.

– Man kan ju undra vilken nytta en vuxen frisk människa har av en sådan här, mer än att leka, säger Hedelin till NA.

Ingen har ännu gripits.

Sport

KRÖNIKA: Tomasson valde att ge bort poängen

Sport
KRÖNIKA Högmod går före fall heter det ju och ibland är det en mycket tunn gräns mellan mod och dumdristighet. MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson valde att åka till Borås utan två av lagets bästa offensiva spelare hittills den här säsongen, Anders Christiansen och Sören Rieks och satte dessutom den tredje, Isaac Kiese Thelin, på bänken.

Jag har förstås full förståelse för att det är viktigt att rotera i startelvorna den här matchtäta säsongen och särskilt som det närmast väntar en semifinal i en cup som Malmö FF väldigt gärna vill vinna. Dessutom hade ”AC” en del småskavanker efter matchen mot Djurgården senast och kanske mådde bra av att stå över.

Men med det sagt måste ju Jon Dahl Tomasson ändå, som alla vi andra, ha förstått att det är ett vågspel att ställa över tre poängspelare i ett lag som haft förtvivlat svårt att producera spelmål den här säsongen.

Jag är inte helt säker på att MFF-tränaren faktiskt underskattade Elfsborg och överskattade sin egen trupp, även om det kändes så, men om han nu inte gjorde det så valde han i stället att ta en kalkylerad risk att ge bort tre poäng.

Dplay visade statistik på avslut på mål hittills i allsvenskan och där låg, som jag trodde, MFF illa till. Trea från slutet.

Det lär inte bli bättre efter den här omgången – den första halvleken var på gränsen till usel offensivt och när statistiken redovisades efter 77 minuters spel hade himmelblått inte haft ett enda (!) avslut på mål under den andra halvleken.

Nu finns det alltså siffror på det vi anat länge, att MFF:s offensiv inte håller måttet. Inte så här långt i varje fall. Då är det ännu mer anmärkningsvärt när de poängspelare man haft som levererat samtliga står utanför en startelva.

Visst kom Kiese Thelin in i den 54:e minuten och dessutom fick vi glädjande nog se Ola Toivonen göra comeback kvarten kvar – då vände också matchbilden radikalt. Men i den andra halvleken kunde förstås Elfsborg spela på resultatet och slå ifrån sig, vilket man gjorde på ett förtjänstfullt sätt.

Det var helt enkelt för sent, Elfsborg var för stabilt för att vika ner sig.

Boråslaget hade inför den här matchen aviserat att laget är bättre i år, med ett flertal starka insatser och en snygg förlustnolla i protokollet.

Så det kunde inte ha varit särskilt överraskande att det inte skulle bli lätt på plasten i Borås den här gången.

Men en så stor guldfavorit som MFF borde ha kunnat vinna ändå. Eller –åtminstone – visa upp ett spel som övertygade och en chanskavalkad som på något sätt skvallrade om lagets kapacitet.

Ändå är just detta Malmö FF i stället det första himmelsblå lag som förlorat på Borås Arena sedan 2012. Det var en åtta år lång svit som sprack.

Inget att ta lätt på och absolut inget man bara viftar bort oavsett ursäkter.

Kanske har Jon Dahl Tomasson låtit sig luras av allt snack om truppens kvalitet och inte förrän nu själv börjat förstå de offensiva spelarnas begränsningar.

Eller så är dansken helt enkelt inte rätt man att få ut maximalt av spelarmaterialet.

Det måste hur som helst vända mycket snart om JDT ska få behålla sitt jobb. Kanske blir det räddningen att Ola Toivonen äntligen är i spel.

Det bör stå klart nu att han behövs.

Sport

Nyförvärvet poängräddare mot Piteå

Örebros Heidi Kollanen, med bollen, svarade för en perfekt framspelning mot Piteå. Arkivbild.
Örebros Heidi Kollanen, med bollen, svarade för en perfekt framspelning mot Piteå. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Kif Örebro fortsätter att kryssa sig fram i damallsvenskan.
I det svåra bortamötet mot Piteå blev nyförvärvet Karin Lundin poängräddare i slutminuterna.
Matchen slutade 1–1 uppe i Norrbotten.

Kif Örebro vann bägge fjolårsmötena mot Piteå.

I årets första möte såg de dock ut att gå mot förlust.

Efter 75 minuter tog hemmalaget ledningen genom inhopparen Cecilia Edlund, som varit på planen i tio minuter när hon slog till. Edlund kom fri med gästernas målvakt Moa Öhman och avslutade behärskat fram till 1–0. Hennes första mål sedan Piteås guldmatch mot Växjö i slutet av 2018.

Men när klockan stod på 83 minuter kom kvitteringen när Heidi Kollanen måttade ett inlägg på pannan på Karin Lundin som satte kvitteringen. Lundin, som är ny för säsongen i Kif Örebro, kommer senast från två säsonger i Göteborg.

Fler mål blev det inte i matchen och där med fick lagen dela lika på en poäng. Norrbottningarna vann sin premiärmatch, medan Örebro spelade oavgjort mot Eskilstuna.

Simon Norberg/TT

NÄSTA ARTIKEL