Carl-Adam von Arnold, vd på Jordberga gods. Foto: Jakob Hydén
Jordberga med anor från 1300-talet har anammat den allra senaste jordbrukstekniken. Foto: Jakob Hydén
Vinsterna för miljön är stora, säger Carl-Adam von Arnold. Foto: Jakob Hydén
Med hjälp av satellitbilder kan fälten analyseras avseende biomassan. Foto: Jakob Hydén
Vi är inte först med det här, men inte heller sist, säger Carl-Adam von Arnold. Foto: Jakob Hydén
Jordberga gods består av 1500 hektar åkermark. Foto: Jakob Hydén

Precisionen på fälten ska öka effektiviteten

På landet Med precisionsodling sparas pengar och miljö. På Jordberga gods med drygt 1 500 hektar åkermark hoppas man nu kunna göra båda. Här har man i år för första gången använt precisionsodling till både gödsling och sådd.

Soyl
Företaget grundades i England 1993 och finns idag i Sverige, Nederländerna, Frankrike och Nya Zeeland.

Precisionsodling är inget nytt. Många lantbrukare har redan tillgång till den mjukvara som behövs, men på grund av att maskinerna ofta är dåliga på att kommunicera med varandra så kan potentialen inte utnyttjas fullt ut.

På Jordberga gods har man nu hittat en tjänst för att lösa den här problematiken. Tilltron till precisionsodlingens fördelar är stor, berättar Carl-Adam von Arnold, vd på Jordberga Gård AB.
– Vi är inte först med det här, men inte heller sist. När vi ändå skulle investera i en ny maskinpark så såg vi till att ta reda på vilka maskiner som kan prata med varandra. Sedan har vi gjort en markkartering. Vi har ritat in hela fältet och tagit prover på jorden. En satellit tar bilder och ser biomassan. Då har du jordmånen och du ser hur det har växt, säger Carl-Adam von Arnold.

Informationen skickas sedan till företaget Soyl som bearbetar den och levererar en körfil som laddas direkt ner till traktorn. Via systemet RTK får man fram exakta positionsmätningar genom flera gps:er som samverkar och kan på så vis arbeta med centimeterprecision.
– Det här är supersmidigt. Tidigare var det tvunget att du själv var it-kunnig och samtidigt hade tid över när det var som mest att göra. Då fick du en usb-sticka och så behövde du ett program som skulle kunna prata med traktorn och med såmaskinen. Det fanns så många potentiella felkällor, säger Carl-Adam von Arnold.

Hållbarhetsfrågan är viktig för gården, berättar Carl-Adam von Arnold. Den aspekten vägde tungt när man beslutade sig för att satsa på precisionsodling.
– Om vi kan få ut rätt näring i rätt mängd så är det inte bara bra för den ekonomiska kalkylen. Med ett minskat näringsläckage gör man också stora vinster för miljön.
Varför fastnade ni just för Soyls precisionsodlingstjänster?
– De är användarvänliga. Många fokuserar på tekniken, men den finns redan. Det är användarvänligheten som saknats. Det är färre som arbetar inom lantbruket idag och alla tjänster som går att sköta via satellit är guld värda. I Sverige är man rent allmänt ofta beredda på att prova nytt och därför tror jag att Soyl ser Sverige som en intressant marknad.

I en av ekonomibyggnaderna visar Carl-Adam von Arnold en nyinköpt såmaskin av märket Horsch Fokus.
– Den kultiverar och sår. Du har tre lådor. En med gräsfrö, en med korn och en för att lägga gödning. Du kan så med insådd direkt i stubben och placeringen blir exakt där man vill ha den – över eller under utsädet. Just nu lägger vi kraft på precisionsodling med fosfor, kalium och kväve. Sen kommer jordbearbetning, vi har jämna fält och inte så mycket backar så vi har inte så stort behov av jordbearbetning, och så sprutning längre fram.

På Borgeby fältdagar är temat för i år just precisionsodling och Carl-Adam von Arnold tycker att det ska bli spännande att besöka mässan.
– Jag tror att det kommer att hända mycket framöver. Särskilt med spruttekniken. Vi använder vår spruta för att lägga gödning. Nästa steg är att man gör det samma med växtskyddet. Men där måste man komma längre. Sprutan måste lära sig vad som är ogräs och vad som inte är det.

Soyl
Företaget grundades i England 1993 och finns idag i Sverige, Nederländerna, Frankrike och Nya Zeeland.

Läs mer:

×